Palma de Mallorca, perla din Baleare

Se spune ca, daca ajungi in Mallorca, te indragostesti de insula. Este destinatia ideala daca doresti o vacanta exotica, plina de distractie si relaxare. De-a lungul timpului a fost cucerita de diferite popoare, dar acum singurii invadatori sunt… milioanele de turisti.

Palma de Mallorca este capitala insulei Mallorca, cea mai mare dintre cele cinci care formeaza Arhipelagul Balear. Cu o populatie de peste 600.000 locuitori, insula ofera numeroase posibilitati pentru excursii in care poti sa descoperi incredibila sa frumusete. George Sand, Chopin sau Louis Salvador al Austriei au ales acest loc ca muza pentru a-si duce la bun sfarsit munca. Despre originea locuitorilor insulei se stie doar ca acestia au existat din cele mai vechi timpuri. Inainte de aparitia crestinismului, acesta era un tinut al razboinicilor. Grecii si fenicienii au luptat impotriva lor, iar cartaginezii au avut mult de suferit inainte de a-i infrange. Cand era cartaginezilor a intrat in declin, cei din Mallorca au inceput sa atace diferite orase romane de pe coasta. Generalul roman Quinto Cecilio Metelo a condus campania impotriva lor, reusind sa-i infranga si sa infiinteze Palma si Pollenca. In secolele care au urmat, insula a fost ocupata, pe rand, de vandali (445), bizantini (534), spanioli (903) care au incorporat-o in Emiratul Cordobei. In afara multiplelor invazii, exista mereu pericolul ca insula sa fie atacata de pirati, motiv pentru care locuitorii si-au construit casele in interiorul ei. Mai putin in Palma, unde s-au facut investitii costisitoare pentru apararea sa. Vestigiile de aparare sunt cele mai bune exemple ramase in urma secolelor de nesiguranta.

Catedrala -simbol

La 137 de metri deasupra nivelului marii, intr-o superba padure de pini, se inalta inca semet castelul Bellver. Amplasat strategic, acesta oferea un control complet asupra campiilor, orasului si golfului. Palatul a fost ridicat la dorinta regelui Jaime II, care, bolnav de tuberculoza, si-a dorit un loc intr-un climat sanatos, bland, unde sa se poata odihni si vindeca. Dupa moartea sa, castelul a fost locuit de succesorul sau, Jaime III, apoi constructia a devenit inchisoare pentru sotia si copiii acestuia. Timp de multi ani castelul a ramas inchisoare. Astazi ai ocazia sa vezi un exemplu aproape perfect al arhitecturii militare a secolului XIV, singura fortareata rotunda din lume. In prezent, Bellver adaposteste Muzeul provincial de arheologie, pictura si numismatica. Palatul Almudania este o alta atractie a insulei. Initial, a fost o citadela ridicata in afara zidurilor orasului de conducatorii mauri ai insulei.

Constructia este asezata pe un povrnis care domina golful Palma. Astazi, in Palatul Almudania isi desfasoara activitatea Capitania Generala a Oficiului Portuar al Insulelor Baleare. In ciuda maretiei lor, niciuna dintre cele doua constructii de mai sus nu sunt atat de indragite de locuitori precum Catedrala Seo. Daca te apropii de Palma dinspre mare ramai uimit de gratioasa catedrala gotica dezvaluita treptat privirilor. Contururile ei se nalta la nesfrsit, pna cnd se contopesc cu scutul protector de palmieri din fata ei, cu cartierul de case vechi din spate si cu barcile de pescuit colorate ce se reflecta n apele linistite ale golfului. Seo a fost construita pe locul unei moschei.

Paradis de vara

Pentru amatorii de peisaje, Mallorca este un veritabil paradis – partea nordica, mai abrupta, fiind in totala contradictie cu cea sudica, plina cu plantatii de maslini si migdali. Nisipurile aurii ale insulei sunt vestite iar plajele sunt foarte cautate de turistii doritori de soare si relaxare. Printre plajele cele mai cautate sunt Caii’n Pastilla, El Arenal, Cala Mayor, Sant Agusti, Magaluf cea mai mare plaja de pe coasta Calvia, Cala de San Vicente – o plaja inconjurata de pini. Nu trebuie sa ratezi nici magazinul de perle de cultura al fabricii din Manacor, unde poti asista si la procesul de obtinere al acestora. Un alt obiectiv important este orasul Portocristo, unde vei gasi Cuevas del Drach, pesterile dragonului. Ele sunt conectate prin tuneluri ce se ntind pe o lungime de 1.200 de metri. Pestera principala coboara pna la 30 de metri adncime.

Cat ne costa?

Cazarea in regim de demipensiune, la un hotel de trei stele, te va costa intre 700 si 850 de euro/7 zile/persoana. In aceasta suma este inclusa si deplasarea cu avionul, dar nu si taxa de aeroport, putin sub 100 de euro. Daca te hotarasti sa iei masa in oras, trebuie sa stii ca un pranz iti va usura bugetul cu 20-30 de euro, in functie de bauturile pe care le comanzi.