7 jocuri de cărți mai puțin cunoscute în România, dar celebre în alte regiuni

Lumea jocurilor de cărți ascunde comori neexplorate. Descoperă 7 jocuri de cărți mai puțin cunoscute, care oferă complexitate, interacțiune și distracție pe măsură.

Belote

Belote este un joc de cărți originar din Franța, care a devenit extrem de popular în numeroase țări vorbitoare de limbă franceză, dar și în anumite părți ale Bulgariei și Ucrainei. În timpul jocului, fiecare echipă încearcă să acumuleze puncte prin câștigarea unor cărți importante și prin realizarea de „belote”, o combinație de rege și damă de aceeași culoare. Parteneriatul și strategia de licitație sunt esențiale, iar jocul se bucură de un nivel de socializare și competiție care îl face să fie o alegere populară pentru serile de jocuri în familie sau între prieteni.

Pinochle

Pinochle își are originile în Germania, însă apoi a devenit foarte celebru în Statele Unite. Acesta se joacă de obicei în parteneriat (două echipe de câte doi jucători), folosind un pachet de 48 de cărți. Jucătorii trebuie să țină cont de faptul că fiecare carte are un duplicat în pachetul de joc, iar acest lucru permite formarea unor combinații neobișnuite și poate duce la răsturnări de situație neașteptate. Pinochle este cunoscut pentru aspectul său unic de licitație și pentru strategia complexă pe care o necesită, fiind adesea un joc care se transmite din generație în generație.

Skat

Skat este considerat ca fiind jocul național de cărți al Germaniei și este recunoscut pentru profunzimea și complexitatea sa strategică. Jocul a fost creat în începutul secolului al XIX-lea și implică trei jucători, care vor folosi un pachet de 32 de cărți. Jucătorii licitează pentru dreptul de a fi singurul atacant împotriva celorlalți doi jucători, care formează o alianță temporară. În plus, Skat se distinge prin ‘declararea jocului’, un moment în care jucătorul care a câștigat licitația anunță tipul de joc pe care îl va juca, fiecare având reguli și obiective diferite.

Courchevel

Courchevel este o variantă a jocului de poker Omaha, fiind mai puțin cunoscută în România, dar populară în anumite părți ale Europei, în special în Franța. Deși regulile de bază sunt similare cu cele ale Omaha, Courchevel se distinge prin faptul că prima carte din flop este dezvăluită înainte de runda de pariere pre-flop. Aceasta schimbare inițială le oferă jucătorilor mai multe informații din start, influențându-le deciziile de pariere și deschizând jocul către strategii mai agresive sau mai conservatoare.

Canasta

Canasta este un joc de cărți care provine din America de Sud și  care a fost extrem de popular în anii 1950, în special în Statele Unite. Este e o variantă a jocului de Remi, în care scopul este de a forma canaste (grupuri de șapte cărți de același rang) și de a obține un punctaj cât mai mare. Un element unic al Canastei este utilizarea wild card-urilor (jokerii și doiarii), care pot fi folosiți pentru a finaliza canastele în moduri creative și adesea surprinzătoare.

Cribbage

Cribbage este un joc de cărți tradițional englezesc care combină elemente de joc de cărți cu un dispozitiv unic de scor, reprezentat adesea printr-o tablă cu buline. Particularitatea jocului este „the crib”, care reprezintă un set de cărți pe care jucătorii le rezervă pentru o rundă de scor suplimentară, acestea putând adesea să întoarcă soarta jocului în favoarea celui care le-a selectat cu măiestrie. Cribbage și-a păstrat popularitatea în Marea Britanie și în SUA, iar astăzi este încă practicat și apreciat pentru natura sa competitivă și pentru interacțiunea socială pe care o oferă.

Kalooki

Kalooki este o variantă de Remi populară în Caraibe și în anumite părți ale Europei. Jocul folosește două pachete de cărți și jokerii, și implică formarea de grupuri și serii de cărți. Scopul este de a fi primul jucător care își termină toate cărțile, punându-le în combinații pe masă. Kalooki este apreciat pentru ritmul său rapid și pentru nevoia de a lua decizii strategice bazate pe cărțile pe care le ai și pe cele pe care le-ar putea avea adversarii tăi.