Nu neglija hipertensiunea

Hipertensiunea afecteaza aproximativ un miliard de persoane la nivel mondial (20% din populatia adulta) si se anticipeaza ca aceasta cifra va creste la 1,5 miliarde pana in anul 2025.

Estimata a fi responsabila pentru 6% din decesele la nivel mondial, hipertensiunea reprezinta un factor de risc pentru bolile cardiace (angina pectorala, infarct miocardic, insuficienta cardiaca), accidente vasculare cerebrale, dementa si insuficienta renala. In Romania, desi se inregistreaza un procent ridicat de bolnavi hipertensivi, acesta se incadreaza totusi in limitele cunoscute ale prevalentei hipertensiunii in Europa (valori medii de 44%). Un studiu recent arata ca Bucurestiul este orasul cu cea mai scazuta rata de bolnavi hipertensivi, 34%, cel mai mare procentaj gasindu-se in vestul si sud-vestul tarii – 46%. De asemenea, femeile cu varste cuprinse intre 40 si 59 de ani si peste 60 de ani sunt mai predispuse la hipertensiune decat barbatii de aceeasi varsta.

Ce este hipertensiunea arteriala?

Tensiunea arteriala este forta exercitata asupra arterelor de catre sangele care circula prin acestea. Masurarea tensiunii este calculata prin combinarea unei cifre pentru tensiunea sistolica, inregistrata in timpul contractiei muschiului inimii, si tensiunea diastolica, survenita in timpul relaxarii muschiului inimii. Hipertensiunea arteriala apare, in general, atunci cand vasele de sange se ingusteaza, ceea ce duce la o circulatie sangvina mai dificila, determinand astfel inima sa lucreze mai intens.

Desi nivelul tensiunii depinde de mai multe caracteristici individuale, datele din tarile industrializate sugereaza faptul ca aceasta creste progresiv in timpul vietii. Pentru anumiti pacienti cu risc crescut, este stabilita frecvent o valoare-tinta mai mica, in scopul reducerii complicatiilor asociate. De exemplu, la pacientii diabetici scaderea tensiunii la 130/80 mmHg sau mai putin reduce riscul de boli cardiace.

Identifica bresele!

Studiul Close the Gap (Identifica bresele), efectuat de compania Ipsos Ltd si sustinut de Liga Internationala pentru Hipertensiune Arteriala, a fost realizat pe un esantion de 1.259 de doctori in medicina generala din 17 tari, acestia fiind intervievati telefonic in decembrie 2006. Rezultatele demonstreaza ca majoritatea medicilor (96%) considera hipertensiunea drept una dintre cele mai importante afectiuni cardio-vasculare. Totusi studiul a scos la iveala faptul ca mai mult de 40% din medici se multumesc sa reduca valorile tensiunii arteriale a pacientilor numai pana la un nivel acceptabil, in loc sa atinga pe deplin obiectivul terapeutic recomandat.

Studiul a identificat situatii-cheie in care managementul curent al hipertensiunii arteriale difera de recomandarile ghidurilor internationale, a declarat dr. Peter Bramlage, de la Institutul de Farmacologie Clinica din Germania. Hipertensiunea este o afectiune extrem de complexa si foarte dificil de tratat, si acest studiu subliniaza necesitatea unui parteneriat mai eficient intre pacienti si medici, a adaugat acesta. Cercetarea au indicat, de asemenea, faptul ca persoanele de origine afro-caraibiana si din subcontinentul indian sunt mai predispuse la dezvoltarea hipertensiunii arteriale.

Factori de risc Exista o gama larga de factori care pot creste riscul de hipertensiune arteriala, dintre care unii pot fi controlati, iar altii, din nefericire, nu.

Factori majori de risc ce nu pot fi controlati:

 varsta peste 40 de ani

 istoricul familial de hipertensiune arteriala

Factorii ce pot fi controlati:

 lipsa activitatilor fizice – miscarea poate ajuta la preventia hipertensiunii sau la reducerea acesteia daca este deja prezenta. Cere sfatul medicului pentru includerea exercitiilor fizice in rutina ta zilnica si tipul activitatilor recomandate.

 Fumatul – renuntarea la fumat este una dintre cele mai importante masuri pe care le poti lua pentru a-ti imbunatati starea de sanatate.

 Obezitatea – o dieta sanatoasa poate reduce riscul de aparitie a hipertensiunii. Este indicat consumul de legume verzi, fructe sau produse lactate cu continut redus de grasimi.

 Relaxarea – este important sa ne odihnim suficient deoarece stresul poate creste tensiunea.

 Respecta recomandarile medicului – sfaturile referitoare la stilul de viata si tratamentul medicamentos reprezinta factori importanti pentru a atinge valoarea-tinta a tensiunii arteriale.

 Ia-ti medicamentele – pentru a atinge valorile recomandate ale tensiunii arteriale, este important sa se respecte intru totul administrarea medicamentelor in modul recomandat de medic.