Cauzele si simptomele inflamarii testiculelor!

Inflamarea unuia sau a ambelor testicule se numeste orhita si este o boala asociata cel mai frecvent cu virusul care provoaca oreionul. Iata ce trebuie sa stie barbatii despre cauzele si simptomele inflamarii testiculelor!

Cercetatorii au observat ca aproximativ o treime dintre barbatii care fac oreion dupa pubertate dezvolta si orhita. Chiar si asa, exista mai multi factori care pot duce la declansarea bolii, precum infectiile cu transmitere sexuala. Simptomele frecvente in cazul orhitei sunt umflaturile si durerile la nivelul testiculelor.

Cauze

Orhita poate fi cauzata de o infectie virala sau de una bacteriana. De cele mai multe ori, orhita bacteriana apare ca urmare a epididimitei (inflamatie a tubului spiralat). Atunci cand epididimita se extinde la testicul, boala este numita epididiomo-orhita. Epididimita este cauzata de o infectie a vezicii urinare sau a uretrei, care se extinde catre epididim.

Orhita mai poate aparea si ca urmare a unor anomalii congenitale ale tractului urinar sau in cazul in care pacientul a avut un cateter sau un alt instrument medical la nivelul zonei genitale.

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale orhitei sunt:

  • inflamatia unuia sau a ambelor testicule;
  • disconfort la urinare;
  • greata si febra;
  • durere si tensiune in testicule;
  • durere in timpul actului sexual.

Diagnosticare

Medicul va realiza un examen fizic si un examen rectal, pentru a vedea daca prostata este sensibila sau extinsa. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul iti poate sugera si realizarea unei ultrasonografii a testiculului inflamat sau a unui examen de secretie uretrala.

Tratament

Tratamentul se prescrie in functie de cauzele care au dus la aparitia orhitei. Daca este vorba despre orhita bacteriana, tratamentul se va baza pe antibiotice. In cazul orhitei virale, medicul va recomanda analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene pentru tratarea bolii.