6 beneficii ale rosiilor de copac

Desi rosia de copac devine populara, este inca necunoscuta in multe tari. Acest fruct tropical se remarca prin aroma sa, multiplele sale utilizari si beneficiile sale pentru sanatate.

Rosia arbore este un fruct necunoscut pentru marea majoritate a oamenilor, dar foarte apreciat pentru calitatile sale nutritive. In plus, aroma sa dulce, acida si un punct sarat il fac un ingredient perfect pentru retete nesfarsite.

Daca sunteti interesat sa descoperiti alimente noi si curioase si sa stiti cum va pot ajuta sa va mentineti o sanatate buna, va incurajam sa cititi in continuare articolul.

Rosie de copac sau tamarillo: o mica comoara tropicala

Rosia de copac este considerata un fruct exotic si sanatos, usor de incorporat in preparatele dulci si sarate.

Rosia arbore ( Solanum betaceum sau Cyphomandra betacea) este fructul unui arbust originar din Anzii peruvieni. Astazi, principalele tari producatoare sunt Peru, Columbia, Brazilia, Chile, Noua Zeelanda si Africa de Sud, printre altele.

Apartine aceleiasi familii ca si cartofii sau vinetele, dar in acest caz fructul este oval, mic (intre 3 si 5 centimetri) si rosu portocaliu. Are o coaja subtire si o pulpa suculenta asemanatoare cu cea a unei rosii. Elibereaza o aroma foarte placuta iar in interior se afla semintele invelite intr-un strat gelatinos cu un gust dulce foarte proeminent.

Desi nu este regiunea sa de origine,  Noua Zeelanda a fost tara care a facut-o cunoscuta pe piata fructelor. Acolo a fost botezat ca „tamarillo”, dar este cunoscut si sub alte denumiri precum „tomatillo”, „sachatomate”, „rosie andina”, „mango nordic” sau „rosie cassava”.

Proprietati si substante nutritive ale rosiilor de copac

Conform datelor obtinute de la Institutul din Noua Zeelanda pentru Cercetarea Culturilor si Alimentelor, compozitia nutritionala pentru 100 de grame de produse proaspete este urmatoarea:

  • Energie: 36 kilocalorii.
  • Proteine: 1,8 grame.
  • Grasimi: 0,5 grame.
  • Carbohidrati: 4,3 grame.
  • Fibre: 3,6 grame.

Pe langa acestea,  rosia copac ofera componente interesante, cum ar fi polifenoli, carotenoizi si antociani. Este, de asemenea, o sursa remarcabila de vitamine A, C si B6 si unele minerale (potasiu, mangan si cupru).

Acesti compusi pe care ii are tamarillo ii confera o serie de proprietati. Dupa cum subliniaza autorii Wang si Zhu, este un aliment antiinflamator, antioxidant, antiproliferativ (inhiba reproducerea celulelor, in special celulele canceroase) si anti-obezitate.  

Datorita tuturor acestor caracteristici, si in ciuda relativei noutati a cultivarii sale, se crede ca ar putea fi un fruct cu mare potential ca aliment sanatos.

Beneficiile rosiilor de copac pentru organism

Luata in cadrul unei diete sanatoase si echilibrate si impreuna cu obiceiurile de viata sanatoase, rosia arbore poate oferi unele beneficii pentru sanatate. Unele dintre cele mai remarcabile sunt protectia cardiovasculara, prevenirea bolilor cronice sau aportul interesant al fibrelor.

Antioxidant

Compusii cu activitate antioxidanta protejeaza organismul impotriva actiunii nocive a radicalilor liberi . Acestea din urma, cand apar in exces, sunt legate de unele boli cronice, inflamatorii si de imbatranire celulara.

Protector al sanatatii cardiovasculare

Sodiul si potasiul sunt doi electroliti necesari pentru buna functionare a organismului, mai ales in ceea ce priveste sistemul cardiovascular. Activitatile lor sunt legate, dar indeplinesc functii diferite.

Expertii de la Scoala de Sanatate Publica din Harvard noteaza ca un aport ridicat de sare poate duce la hipertensiune arteriala si aceasta poate fi cauza problemelor cardiace. Potasiul ajuta organismul sa relaxeze vasele de sange si sa elimine sodiul prin rinichi, scazand astfel tensiunea arteriala.

Organismul are nevoie de mai mult sodiu decat potasiu. Prin urmare, adaugarea fructelor care il contin este pozitiva pentru sanatate. In schimb, atunci cand este ingerat mai mult sodiu in comparatie cu potasiul, exista un risc crescut de deces prin atac de cord.

Mentinerea pielii sanatoase

Tamarillo contine cativa nutrienti care au fost recunoscuti ca fiind benefici pentru mentinerea pielii ingrijite, protejate si hidratate.

Pe de o parte, vitamina C stimuleaza sinteza colagenului (o proteina care face parte din structura pielii) si exercita un rol antioxidant de protectie impotriva radiatiilor UVB.

In plus, rosia copac contine vitamina A, o substanta necesara pentru mentinerea integritatii mucoaselor si a pielii. In mod similar, ajuta la mentinerea tonusului (previne depigmentarea), confera fermitate, elasticitate si participa la vindecarea ranilor.

Mai multe beneficii ale rosiei arbore: bune pentru ochi

Vitamina A joaca alte roluri importante in organism, dintre care unul are legatura cu sanatatea ochilor. Acest lucru este benefic pentru functionarea sanatoasa a suprafetei ochiului si, de asemenea, pentru formarea fotoreceptorului rodopsinei.

Acesta din urma prezinta un interes deosebit in ceea ce priveste vederea pe timp de noapte, deoarece permite ochilor sa vada in conditii de lumina scazuta. In plus, unii experti considera ca si retinolul ar putea fi implicat in aparitia miopiei, desi sunt necesare mai multe cercetari in acest moment pentru a corobora posibila relatie cauzala.

Ajutor digestiv

Rosia copac contine o cantitate interesanta de fibre. Unul dintre principalele beneficii ale prezentei sale in alimentatie este reglarea tranzitului intestinal prin ameliorarea unor situatii precum constipatia.

Fibrele alimentare sunt, de asemenea, hrana microbiotei intestinale. Cand fibrele nedigerate ajung in colon, bacteriile intestinale o fermenteaza si dau nastere unei actiuni prebiotice cu unele efecte pozitive asupra sanatatii.

Prevenirea obezitatii, diabetului si bolilor cronice

Beneficiile introducerii fructelor si legumelor in dieta au fost intotdeauna relevante. Dincolo de protectia impotriva bolilor cardiovasculare,  in ultimii ani s-au efectuat cercetari in relatia acesteia cu alte probleme cronice si foarte raspandite, cum ar fi obezitatea si diabetul de tip 2 .

Alimentele cu o buna prezenta de fibre nu sunt de obicei dense caloric. In plus, dupa cum arata studiile, acestea permit o golire gastrica mai lenta si duc la o senzatie mai mare de satietate. De asemenea, ele imbunatatesc toleranta la glucoza si pot fi eficiente in scaderea colesterolului.

Utilizari ale tomatelor arbore

Galbenul poate fi consumat singur, in salate sau in smoothie-uri.

Fructul tamarillo poate induce in eroare datorita aspectului sau similar cu cel al unei rosii mici. De fapt, este un aliment complet diferit. Este un ingredient foarte popular in Noua Zeelanda, Australia sau India unde face parte din deserturi, condimente si feluri principale.

Puteti manca atat pulpa, cat si semintele, dar este de preferat sa separati pielea, deoarece poate fi putin amara. Acestea sunt cateva dintre cele mai comune moduri de a-l consuma:

  • Cea mai usoara optiune este sa o consumi simplu si proaspat, fara nici un fel de pregatire. Pentru a face acest lucru, se taie in jumatate si pulpa se mananca cu ajutorul unei linguri. Daca vi se pare ca gustul este prea acid, stropiti cu putin zahar sau indulcitor.
  • Pulpa poate fi amestecata in smoothie-uri si sucuri de fructe cu banane, capsuni, portocale sau iaurt. In plus, este folosit pentru a face dulceturi, jeleuri si sosuri.
  • Taiat in felii , este perfect pentru a fi adaugat la salate, paine prajita, sandvisuri sau salate de fructe. De asemenea, poate decora sau servi ca topping pe inghetate si diverse prajituri.

Rosia de copac este inca un fruct de adaugat la optiunile tale pentru o dieta sanatoasa

Astazi, cu exceptia unor tari, rosia de copac este un fruct necunoscut multor oameni. In plus, poate fi cam greu de gasit si in comparatie cu alte fructe poate avea un pret mai mare.

Tamarillo este un fruct delicat; Din acest motiv, la cumpararea lui, este convenabil sa alegeti acele exemplare cu pielea neteda, stralucitoare si fara imperfectiuni. Pentru a controla punctul de coacere, ar trebui sa apasati usor cu degetele: daca cedeaza, este ca este in punctul optim de consumat.

Daca se obtin exemplarele usor verzi, acestea se pastreaza la temperatura camerei pentru a le facilita maturarea. Daca, in schimb, sunt gata, cel mai bine este sa le rezervati la frigider si sa le consumati cat mai repede.

In cazul in care puteti cumpara unele, va recomandam sa le incercati deoarece aroma si textura lor sunt surprinzatoare si delicioase. Impreuna cu alte fructe variate, ofera nutrienti interesanti si sunt un aliment perfect pentru o dieta sanatoasa.

Daca iti plac plantele si vrei sa cresti, nimic mai bun decat sa plantezi ceva exotic si diferit precum tamarillo. Este usor de ingrijit si foarte plina de satisfactii, precum si modalitatea ideala de a te bucura din plin de rosia arborelui.