Care sunt medicamentele permise in sarcina?

     “Sunt gravida, am voie sa iau acest medicament?”

Aceasta este o intrebare pe care si-o pun de foarte multe ori femeile insarcinate, intrebare care genereaza multe discutii, se primesc multe sfaturi de la rude, prieteni, si in final, nu de putine ori se renunta la tratamente care de altfel ar imbunatati starea de sanatate din cauza

lipsei de informatie. Sau din contra, se apeleaza la substante interzise in sarcina:”pentru ca luat si prietena mea si nu a patit nimic”.

Inainte de toate, pentru a va informa corect despre un medicament, ar trebui sa stiti ca FDA (Food an Drug Administration) a admis cea mai folosita clasificare a medicamentelor, impartindu-le in 5 clase, in functie de riscul materno-fetal astfel:

1.CLASA A: sigure in sarcina, adica studii controlate, efectuate la om, au demonstrat lipsa oricarui risc fetal.

In aceasta clasa fac parte hormonii tiroidieni dati dupa prescriptie corect, majoritatea antisepticelor pentru gat (faringosept, proposept ), unele mucolitice (bromhexin, mucosolvan, tussefar), suplimentele nutritive pentru mentinerea sarcinii (gen elevit, materna), pansamentele gastrice (pe baza saruri de magneziu si calciu), unele laxative (gen herbolax, sennalax, etc.), antispasticele (gen No-spa). Atentie insa ca si aceste medicamente trebuiesc luate conform prospectului!

2. CLASA B: date incerte – studiile toxicologice experimentale lipsesc, sunt neconcludente sau arata cresterea pericolului pentru fat.

In aceasta clasa intra o categorie larga de medicamente printre care antalgicele si antitermicele (paracetamol, nurofen – atentie nu se da in ultimul trimestru de sarcina), unele antibiotice (amoxicilina, ampicilina, augmentin, cefalosporinele – gen Zinnat, Cedax, etc., eritromicina), medicamente gastrointestinale (loperamid, semintele de psyllium), preparate hormonale (progesteron, bromocriptina, insulinele), antialergice (clorfeniramin), mdicamente cardiovasculare (metildopa). Daca sunteti nevoita sa luati medicamente din aceasta grupa, este bine sa mergeti la medicul de familie sa va indice dozele corecte si durata tratamentului, deoarece pot fi luate in siguranta si cu multe beneficii pentru sanatate.

3.CLASA C: posibil nocive pentru fat – nu au fost efectuate studii adecvate pe animale sau oameni. Unele efecte adverse au fost demonstrate la animale, dar nu sunt disponibile la om. Aici intra tramadolul (derivat opioid pentru combaterea durerilor), antibiotice (claritromicina, chinolone – gen ciprofloxacin, ofloxacin -, azitromicina), medicamentele gastrointestinale (omeran, pantoprazol, nexium, ranitidina, cimetidina, bismutul, etc,), toate antiasmaticele, medicamentele pentru bolile cardiovasculare (atenolol, metoprolol, clonidina, etc.), antidiabetice orale (metformin, acarboza). Daca sunteti nevoita sa luati aceste medicamente in sarcina este bine sa va adresati medicului specialist (cardiolog, pneumolog, gastroenterolog, etc.) pentru a va lua in calcul efectele benefice si cele nefaste asupra sanatatii.

4.CLASA D – nesigure in sarcina: exista evidente de risc fetal la om, dar beneficiile pot fi mai importante decat riscurile in unele situatii.

Aici intra aspirina, codeina, unele anticonvulsivante si antidepresive, antibiotice si antiinfectioase (etambutol, metronidazol, tetraciciclina, fluconazol), antitrombotice (warfarina, dicumarol), medicatie cardiovasculara (amlodipina si felodipina, inhibitori de enzima de conversie), benzodiazepine (diazepam, medazepam, etc.). In cazul necesitatii folosirii acestor medicamente inainte de sarcina si, datorita tratamentului cronic, sunteti nevoita sa le luati in continuare, e absolut necesara prezentarea la un medic specialist, si eventual pe cat e posibil schimbarea acestora cu medicamente permise in sarcina (din categoria B sau chiar A).

5.CLASA X – contraindicate in sarcina: s-au dovedit ca aceste medicamente produc anomalii la fat si nu trebuie sa se foloseasca sub nici o forma in timpul sarcinii, riscurile sunt mai mari decat beneficiile.

Aici intra: anticonvulsivantele (carbamazepina, fenobarbitalul, pantobarbital, fenitoin), antidepresivele (litiu, IMAO), antiinfectioase (biseptolul, tuberculostaticele gen rifampicina, streptomicina), medicamente cardiovasculare (sartani, statine), hormoni (anticonceptionale orale, danazol, androgeni) si unele citostatice. Daca urmati tratament cu vreun medicament din aceasta clasa si ati ramas insarcinata aveti obligatia sa intrerupeti tratamentul si sa va programati de urgenta atat la medicul obstetrician, cat si la medicul specialist ce va are in evidenta, deoarece riscul pentru sanatatea fatului e maxima si dumneavoastra trebuie sa urmati un alt tratament, care sa nu va exacerbeze afectiunea pe care o aveti, dar sa nu puna in pericol viata copilului dvs.

Puteti gasi pe internet clasa (A, B, C, D, X) in care care se incadreaza medicamentul dvs., eu doar v-am prezentat semnificatia clasificarii si cateva medicamente mai importante din fiecare categorie.

Acest articol are scopul de a trage un semnal de alarma in privinta folosirii medicamentelor in sarcina, si dvs. ca pacienta si viitoare mamica aveti obligati sa va informati corect si in timp util!