Scoala de dupa ore

De la mic la mare, elevii iau meditatii. De la student in an terminal, la profesori de liceu sau universitari, meditatiile au tarife variate. Parintii sunt cei care dau tonul. Nemultumiti de rezultatele copiilor sau de pregatirea de la clasa, parintii cauta meditatori inca din primii ani de scoala.

Cei mici invata suplimentar una sau mai multe limbi straine, pe care parintii le considera importante. „Personal am considerat ca fiica mea nu are nevoie de meditatii, dar multi copii de varsta ei iau deja meditatii”, spune Ioana Olaru, mama unei eleve de clasa a III-a. Profesorii clujeni nu se grabesc sa-si declare veniturile realizate din meditatii, desi risca sa fie anchetati pentru evaziune fiscala.

Venituri putin declarate

In judetul Cluj, din cele cateva mii de profesori, doar 37 platesc impozit pentru sumele incasate, 20 fiind din Cluj-Napoca. Profesorii pot sa-si declare veniturile suplimentare la finante sau sa lucreze pe baza unei autorizatii de persoana fizica. Sotii Corina si Emil Sitaru, profesori de matematica la un liceu clujean, au infiintat chiar o firma pentru meditatii.

SC Sitas SRL are in domeniul de activitate si predarea de cursuri de matematica pentru elevii care se pregatesc de bacalaureat. Meditatiile sunt tinute in salile liceului, iar patronii firmei au semnat un contract de inchiriere in urma unor licitatii.

Grupele sunt formate din aproximativ zece elevi, in functie de nivelul de pregatire a acestora. Preturile sunt mai mici decat la meditatiile individuale. Teodor Poenaru este un alt profesor de matematica care da meditatii. Are un principiu, despre care spune ca l-a preluat din recomandarile ministerului, de a nu da meditatii elevilor pentru care preda si la clasa.

Preturi pentru toate buzunarele

Studenti in ani terminali sau proaspat absolventi predau ore in particular la cele mai mici preturi, intre 15 si 25 de lei pe sedinta (doua ore). Ei isi selecteaza elevii prin anunturi de mica publicitate, dar se limiteaza de cele mai multe ori la elevi de gimnaziu.

Profesorii cu experienta si renume au preturi ceva mai mari, de 40 – 50 de lei pe sedinta pentru meditatii de gimnaziu. Cei de liceu practica preturi de pana la 60 de lei. Elevii care se indreapta catre facultati cu admitere aleg uneori sa ia meditatii de la cadre universitare sau persoane specializate in domeniu.

Preturile variaza in functie de specialitate si de notorietatea meditatorului, de la 100 de lei pentru o sedinta de biologie pentru admiterea la medicina, la 200 de lei pentru o sedinta pregatitoare pentru admiterea la teatru.