Cauzele multiple ale bulimiei

Despre bulimie se spune ca este boala a secolului, datorita faptului ca traim si ne hranim intr-un ritm alert si stresant, care ne pericliteaza sanatatea.

Cauzele bulimiei sunt multiple, dar principala cauza este sedentarismul manifestat prin lipsa de miscare, excluderea activitatilor sociale sau rutina casnica. Suntem tentati sa avem cateodata un stil de viata comod, lipsit de efort si miscare, cum ar fi : statul in fata televizorului sau calculatorului, sa

avem o femeie care face curat in casa, o bona care are grija de copil, sa facem cumparaturi pe internet, etc. Ne bucuram de multe ori ca ne putem deplasa rapid cu masina pentru ca vrem sa rezolvam totul repede, dar uitam, de fapt, ca avem nevoie de efort constant pentru a ne mentine sanatosi.

Tehnologizarea avansata ne-a influentat foarte mult comportamentul, astfel ca ne-am adaptat din mers la tot felul de aparate si masini, care ne simplifica munca, credem ca astfel castigam timp, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca evoluam la nivel individual. Obezitatea, cu toate aspectele ei inseamna kilograme care se depun din lipsa de miscare, de efort si acest lucru poate inseamna pe plan personal involutie.

Bulimia nervoasa se caracterizeaza prin episoade diferite ale poftei de mancare, de la cateva ori pe saptamana sau pana la mancatul continuu, in fiecare zi. Intervine aici, graba de a scapa de kilogramele in plus. Pana sa vina la psihoterapie, bulimicii desi sunt preocupati de greutatea lor, unii dintre ei isi pierd autocontrolul, mancand pe ascuns pentru ca nu se pot opri. Uneori lipsa de potasiu inseamna pofta necontrolata de a consuma continuu.

Bulimia este un efect al unei cauze de natura psiho-emotionala, iar pasul imediat poate fi de a se infometa, cu scopul de a elimina problema suparatoare.

Cei ce se confrunta cu bulimia, pot consuma mii de calorii chiar si intr-o singura ora, reactia imediat urmatoare fiind de a-si administra laxative sau de a-si provoca senzatia de voma. Statisticile in domeniu spun ca bulimia este mai intalnita la femeile tinere, care au o viata stresanta si agitata, dar nu este un criteriu de baza.

Efectele bulimiei sunt diverse: laxativele in exces, senzatia de voma, durerile abdominale, constipatia, problemele de vedere, somnolenta. Toate acestea duc la deshidratarea organismului si dereglarea severa a metabolismului. Bulimia creeaza complexe de inferioritate si scade increderea in imaginea personala, iar recunoasterea acestei probleme este un pas important in vindecare. Agravarea bulimiei poate duce la afectiuni interne, dezechilibre de metabolism si puternic discomfort psiho-emotional.

Remediul cel mai bun in confruntarea cu bulimia il constituie psihoterapia individuala unde veti invata sa analizati cauzele, efectele si riscurile la care va expuneti prin mentinerea simptomului.

Iesirea din bulimie se face prin comunicarea cu persoanele in care aveti incredere si acesta poate fi un prim pas catre echilibrarea psiho-emotionala.