Bilantul lui Tariceanu: 54 de ministri in patru ani

Din decembrie 2004 si pana in prezent, Palatul Victoria a suportat doua iesiri de la guvernare ale partidelor aliate – PC in decembrie 2006 si PD in martie 2007, o restructurare – aprilie 2007 si nenumarate remanieri individuale.

Guvernul Tariceanu a inceput cu o sustinere majoritara in Parlament a Aliantei D.A si cu un Guvern de coalitie care cuprindea: PNL, PD, UDMR si PC. Cu doua luni inainte de incheierea mandatului, PNL a reusit sa mentina functional un cabinet monocolor, minoritar in Parlament.

Tariceanu nu s-a lasat impresionat de plecarile PC si PD. PNL a gasit o formula de sustinere punctuala din partea PSD in legislativ si a legiferat prin ordonante de urgenta.

In aprilie 2007, seful Guvernului a operat o restructurare reducand numarul ministerelor de la 24 la 16.

Paratrasnetele luptei dintre palate

Printre ministerele care au suferit cele mai multe schimbari se numara Justitia, Externele si Comunicatiile, cu cate trei titulari. Justitia, in mod special, a facut obiectul controverselor dintre Executiv si Presedintie. A fost nevoie de interimatul ministrului Apararii, Teodor Melescanu, in conditiile in care Traian Basescu a refuzat numirea Noricai Nicolai in locul lui Tudor Chiuariu la finele lui 2007.

La Externe, de asemenea, din cauza aversiunii sefului statului fata de Adrian Cioroianu, a fost necesar ca insusi prim-ministrul sa-si asume interimatul intre martie si aprilie 2007.

Guvernul a fost afectat de trei momente delicate, cand Decebal Traian Remes, Zsolt Nagy si Paul Pacuraru au fost acuzati de coruptie.

Teodor Athanasiu a fost suspendat din functie, fiind acuzat de abuz in serviciu de Administratia prezidentiala, insa instanta a dispus neinceprea urmaririi penale in cazul sau.

Pe ultima suta de metri a guvernarii au mai fost schimbati doi ministri: Pacuraru si Adomnitei.

Sedinta comuna de guvern romano-italian, la Roma

Prim-ministrul italian si cel roman, Silvio Berlusconi si, respectiv, Calin Popescu Tariceanu, conduc astazi la Roma o sedinta comuna in care vor fi prezenti ministri ai celor doua cabinete.

Reuniunea, numita summit interguvernamental de partea romana, iar de catre italieni, conform ANSA, o sedinta, parte a parteneriatului strategic romano – italian, va avea loc la sediul Senatului Italian, Palazzo Madama, o cladire din secolul al XVI-lea, care a apartinut familiei Medici, si nu la sediul guvernului.

Guvernul roman participa in formula restransa – titularii de la externe, justitie, munca, educatie, cultura, economie si finante, si al intreprinderilor mici si mijlocii. Agenda discutiilor cuprinde situatia comunitatii romanesti din Italia, reteaua consulara, chestiuni de educatie si siguranta publica.

Berlusconi va fi insotit de ministrul Justitiei, Internelor, Externelor, al Economiei, al Muncii, al Culturii si al Invatamantului. Este prima sedinta comuna a celor doua guverne. Pana acum au avut loc doar trei sedinte comune romano – maghiare,  la Bucuresti, Budapesta si Sibiu.