China cere companiilor sa caute alte surse de minereu de fier din Australia

Guvernul chinez a promis ca va accelera dezvoltarea minelor de minereu de fier in tara si in strainatate pentru a face companiile sale mai putin dependente de exporturile australiene.

China a importat cantitati record de minereu de fier, mineralul cheie folosit pentru fabricarea otelului, pe masura ce economia sa creste dupa pandemia de coronavirus, aproximativ 60% din aprovizionare provenind din Australia.

Odata cu cresterea tensiunilor intre Canberra si Beijing si cresterea preturilor minereului de fier, guvernul chinez doreste sa isi diversifice pietele de import.

Planificatorul de stat al Chinei, Comisia Nationala pentru Dezvoltare si Reforma, a declarat ca China va intensifica explorarea minelor interne si dezvoltarea proiectelor existente.

Marti seara, purtatorul de cuvant Jin Xiandong a declarat ca China incurajeaza companiile sa dezvolte „activ si prudent” minereu de fier de peste mari, extinzand in acelasi timp canalele de import.

De cand Scott Morrison a cerut o investigatie privind coronavirusul in aprilie 2020, China a interzis mai multe exporturi australiene, inclusiv carbune, fructe de mare, carne de vita si orz, dar nu a reusit sa descarce minereul de fier din Australia din cauza lipsei de alternative.

Minele celui de-al doilea cel mai mare exportator al Braziliei au fost afectate de Covid si dezastrele naturale, in timp ce India este doar un furnizor marginal.

China exploreaza proiecte africane in Algeria, Congo si Guineea, dar va dura cativa ani pentru a le pune in functiune.

Oferta limitata si cererea puternica au impins pretul minereului de fier la 200 de dolari pe tona, oferind un profit urias pentru minerii australieni si pentru guvernul federal, care a beneficiat de veniturile fiscale crescute.

Castigul a contribuit la reducerea deficitului bugetar federal de la o prognoza de 213 miliarde USD la 167 miliarde USD.

In 2019-2020, Australia a exportat 103 miliarde de dolari de minereu de fier, in valoare de 22% din valoarea totala a exporturilor tarii.

Minereul de fier reprezinta aproximativ jumatate din exporturile Australiei catre China.

Planificatorul de stat al Chinei a mai spus ca lucreaza impreuna cu autoritatea de reglementare a pietei pentru a analiza piata otelului si minereului de fier, unde preturile au crescut cu 30-40% in 2021.

Autoritatile de reglementare din Shanghai si centrul de otel Tangshan au avertizat fabricile locale saptamana trecuta impotriva cresterii preturilor, a coluziei si a neregulilor, spunand ca vor inchide acele ordine de piata pe care le perturba serios.

O miscare de la inceputul saptamanii trecute de a creste limitele de tranzactionare si cerintele de marja pentru unele contracte cu minereu de fier si de resetare a ratelor la futures din otel a parut sa nu aiba impact initial, deoarece ambele contracte au atins noi maxime istorice.

Minereul de fier din Australia este descarcat in portul Rizhao, unul dintre cele mai mari porturi din China pentru importul produsului.

Saptamana trecuta, China a amenintat ca va provoca „macel economic” Australiei, ca raspuns la cheltuielile uriase pentru aparare anuntate in bugetul federal de marti.

Guvernul federal a subliniat un mare impuls pentru forta de aparare, mai multe finantari pentru spioni si ajutor pentru exportatori pentru a gasi noi piete intr-o respingere masiva impotriva unui Beijing din ce in ce mai asertiv.

Ca raspuns, ziarul chinez Global Times, un purtator de cuvant al guvernului Partidului Comunist, a avertizat ca Beijingul va bloca in continuare exporturile australiene dupa ce a interzis deja o gama de produse.

Intr-un articol intitulat „Cheltuielile de aparare din Canberra inseamna mai mult carnagiu economic”, publicatia a avertizat ca exporturile de gaze naturale ale Australiei ar putea fi urmatoarele in linia de foc.

Articolul face referire la un raport Bloomberg conform caruia doi importatori chinezi de gaze li s-a spus sa nu cumpere din Australia anul viitor.

„Desi autenticitatea raportului ramane neclara si este putin probabil ca China sa emita o interdictie de export fara motive justificate, aceasta nu inseamna ca China nu va urmari diversificarea aprovizionarii cu GNL”, a avertizat editorialul.

Guvernul federal a subliniat un mare impuls pentru forta de aparare, mai multe finantari pentru spioni si ajutor pentru exportatori pentru a gasi noi piete intr-o respingere masiva impotriva unui Beijing din ce in ce mai asertiv. 

„Intr-adevar, avand in vedere tensiunile dintre cele doua parti si reticenta Canberrei de a arata chiar si cel mai mic semn de vointa de a repara relatiile bilaterale, eforturile de diversificare ale Chinei ar putea cuprinde mai multe produse”.

Exporturile de gaze naturale ale Australiei au valorat 49 de miliarde de dolari in 2019, facand Australia cel mai mare exportator mondial de GNL.

Articolul acuza administratia Morrison de „escaladarea in continuare a confruntarii regionale prin cresterea substantiala a investitiilor in aparare si securitate nationala”.

El a mai spus, de asemenea, ca Australia face acest lucru doar pentru a actiona ca un „caine de atac” pentru „asa-numita strategie indo-pacifica a SUA, care urmareste sa controleze China”.

Articolul a acuzat, de asemenea, Australia de „provocari necrutatoare si nerezonabile” si a avertizat cu privire la represalii.