Guvernul SUA ar putea nationaliza si alte banci

Cu toate ca Congresul american a aprobat vinerea trecuta planul prin care statul aloca 700 de miliarde de dolari pentru salvarea sistemului financiar, secretarul Trezoreriei SUA, Henry Paulson, spune ca pietele financiare ale lumii raman inca extrem de vulnerabile. Acesta este si motivul pentru care administratia Bush se gandeste sa cumpere actiuni ale anumitor banci americane pentru a restabili increderea in sectorul bancar.

O autoritate mult mai mare

Legea menita sa scoata SUA din criza i-a dat lui Henry Paulson o autoritate mult mai mare permitandu-i sa faca mai mult decat sa cumpere active “paguboase” si anume sa faca noi infuzii de capital in banci, in schimbul unor pachete de actiuni.

Acesta le-a spus de altfel ziaristilor, la Washington, ca intentioneaza sa se foloseasca de autoritate. “Vom folosi toate parghiile pe care le avem, cu maximum de eficienta, inclusiv cresterea capitalizarii institutiilor financiare, indiferent de marimea acestora”, a spus Paulson, citat de Reuters. Oficialul a adaugat insa ca, oricat de multa autoritate ar avea acum

Trezoreria, unele institutii financiare tot vor da faliment.

Declaratiile sale au fost facute imediat dupa ce guvernul britanic a anuntat ca va cumpara participatii importante in cele mai mari banci ale tarii. Analistii de la Sanford C. Bernstein Ltd estimeaza ca statul britanic ar putea ajunge sa controleze 30% din actiunile celor mai mari patru banci ale tarii, investind in acestea 50 miliarde de lire sterline.

Bursele incep sa-si revina

Declaratiile britanicilor, ale americanilor, dar si decizia de a micsora dobanzile de referinta luata de bancile centrale din SUA, Marea Britanie, zona euro, dar si din Canada, China, Elvetia, Suedia si Coreea de Sud au mai calmat spiritele pe pietele bursiere.

Asta dupa ce, in urma cu doua zile, indicii bursieri din intreaga lume au inregistrat din nou pierderi-record. Tranzactiile la bursa de la Moscova au fost suspendate pentru doua zile, iar Indonezia a inchis bursa si ieri, pentru a doua zi consecutiv. Tranzactiile au fost suspendate si la bursa de la Bucuresti. Pietele europene au reusit ieri sa recupereze din pierderi ca urmare a actiunii coordonate a bancilor centrale.

Cotatia actiunilor europene a urcat cu 1.3%, iar indicele Nikkei al bursei japoneze a incheiat sedinta de tranzactionare cu o scadere de doar 0,5%. Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din tarile G7 se intalnesc astazi la Washington pentru a discuta despre masurile ce trebuie luate pentru stabilizarea pietelor financiare.

30%

– din actiunile celor mai mari patru banci ale Marii Britanii ar putea intra in posesia Guvernului de la Londra, sustin analistii

Vom folosi toate parghiile pe care le avem, cu maximum de eficienta, inclusiv cresterea capitalizarii institutiilor financiare mari sau mici Henry Paulson secretarul Trezoreriei SUA