Germania, mai aproape de iesirea din criza

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, ar putea reveni in forta in 2010, peste asteptarile economistilor, datorita imbunatatirii mediului economic global, dar si a pachetelor guvernamentale de stimulare.

In septembrie, exporturile germane au crescut cu 3%, fata de august a.c., in timp ce importurile au scazut cu 1,5%, potrivit Biroului Federal de Statistica . Economistii se asteptau la o crestere mult mai mica a exporturilor, de doar 1,5%.  China, dar si alte piete in dezvoltare, au atras cele mai multe produse germane, fabricate de companii precum Bayerische Motorenwerke AG , Daimler AG  si Hugo Boss AG , ale caror profituri  au crescut in trimestrul al treilea din acest an.

Exista, totusi, o oarecare rezerva a analistilor , care nu se aventureaza, deocamdata, sa declare ca Germania a iesit din criza, pana nu se incheie anul. Refacerea destul de inceata a economiei globale ar putea determina o scadere a cererii, in timp ce o moneda unica europeana mai puternica va face produsele germane mult mai scumpe pentru tarile care nu fac parte din zona euro.

“Deocamdata, estimam o incetinire a economiei globale, fapt deloc de neglijat”, spune Andreas Scheuerle, economist la Dekabank in Frankfurt, care are convingerea ca Germania “va fi capabila sa faca fata situatiei”. Si aceasta pentru ca, “2010 a fost un an cu o crestere extrem de puternica”, adauga Scheuerle. Banca Centrala germana se asteapta la o crestere economica mai mare de 3%, pana la sfarsitul lui 2010, mai ales datorita cresterii de 2,2% in trimestrul al doilea. Cresterea va incetini probabil cu 0,5% in trimestrele trei si patru, fata de perioada anterioara, este de parere Axel Weber , presedintele Bancii Centrale.

Germania, care reprezinta cea mai mare piata a exporturilor din Europa, si-a taiat cheltuielile pentru a reduce deficitele bugetare. In mod neasteptat, productia germana a scazut cu 4%, in septembrie, fata de august, in conditiile scaderii cererii in zona euro. Din septembrie 2009 pana in septembrie 2010, exporturile germane au inregistrat o crestere de 22,5%. Exporturile catre cele 16 state din zona euro au crescut, in 2010, cu 13,6%, in timp ce vanzarile catre tarile din afara spatiului Uniunii Europene au urcat cu 37,7%, fata de anul trecut.

Excedentul comercial insuma, in septembrie, 16,8 mld de euro, echivalentul a 23,4 mld de dolari, de la 9 mld de euro, in august. Excedentul in contul curent – masura a intregului comert, inclusiv serviciile – s-a ridicat la 14 mld de euro, mai mult cu 5 mld de euro fata de august.

Companiile germane sunt cu ochii pe evolutia euro. Moneda unica  europeana s-a apreciat, de la inceputul lui iunie a.c., in fata dolarului, cu 17%, pana la 1.3937 dolari, ceea ce nu este deloc avantajos. „Mentinerea puternica a euro afecteaza negativ pretul competitivitatii producatorilor”, spune Thomas Lindner, presedintele asociatiei producatorilor germani de masini, VDMA.