Cele mai frecvente 5 vise si semnificatia lor

Toti oamenii viseaza. Mai exact, intre 3 si 6 ori in fiecare noapte, desi aproximativ 95% din vise sunt uitate cand se trezesc.

Mintea noastra creeaza povesti si imagini in timp ce dormim. Uneori ne deranjeaza, alteori ne mangaie. De la inceputul timpurilor, fiintele umane au incercat sa gaseasca sens in vise. Unele culturi credeau ca sunt mesaje din viata de apoi. Mitologia greaca spunea ca au fost opera lui Morpheus, care le-a comunicat muritorilor masinatiunile zeilor prin vise.

Visele sunt o parte intriganta si misterioasa a vietii noastre. De-a lungul istoriei, oamenii au cautat mereu sa dezvaluie semnificatia acestor experiente onirice, in speranta de a le intelege mai bine si de a le interpreta in contextul vietii lor de zi cu zi. Un instrument de intelegere popular in aceasta cautare este un dictionar de vise, o resursa valoroasa pentru cei care doresc sa descopere semnificatiile ascunse ale viselor lor.

In prezent, psihologia si medicina sunt de acord ca visele sunt una dintre modalitatile prin care creierul proceseaza informatiile pe care le primim in timp ce suntem treji. Alte teorii sugereaza ca au si functia de a ne pregati pentru posibile amenintari din viata reala. Conform acestei ipoteze, exista un mecanism care selecteaza situatiile amenintatoare traite in timpul starii de veghe si  le reproduce in vise iar si iar , in diferite combinatii. Asta ar explica cosmarurile.

Oricum ar fi, exista niste vise deosebit de tulburatoare care, in mod curios, sunt traite de oameni din diferite parti ale lumii:

  1. Ca iti cad dintii

Expertii considera ca acest vis este legat de stresul psihologic. Visarea ca iti cad dintii poate indica ca exista probleme de stima de sine. Reprezinta teama de a fi judecati, ca altii percep o impresie proasta despre noi din cauza aspectului nostru fizic. Este deosebit de comuna in randul adolescentilor.

De asemenea, este posibil sa se intample ceva cu dintii tai in viata reala: te-ai culcat cu o durere de dinti si ai visat ca ti-au cazut dintii? Este clar ca durerea te ingrijoreaza mai mult decat credeai. Este posibil sa ai bruxism si ca, in timp ce visezi, strangi din dinti si iti provoci dureri de care nu esti constient.

  1. Ca cazi

S-ar putea sa te trezesti brusc sau cu o tresarire pentru ca ai ajuns sa simti ca te-ai rostogoli pe marginea unei prapastii. Are o explicatie medicala: atunci cand dormi ritmul cardiac poate scadea atat de scazut incat creierul, interpretand ca mori, trimite un soc electric corpului tau. Este un spasm mioclonic si apare de obicei in fazele superficiale de somn.

Daca nu este o tresarire, ci un somn lung, se poate datora stresului si anxietatii legate de o problema care ne afecteaza viata personala.

  1. Ca esti urmarit

Acesta este unul dintre cele mai recurente vise. Este de obicei asociat cu existenta unei ingrijorari sau a unui sentiment de vinovatie cu care nu se stie sa se descurce. Situatiile aflate in asteptarea rezolvarii iau forma unor „persecutori” in lumea viselor.

Pe de alta parte, poate fi o manifestare a unei situatii infricosatoare pe care ati trait-o in viata reala: ti-a dat cineva un sentiment rau in timp ce veneai acasa noaptea? Ai vazut un film de groaza? Visarea ca esti persecutat poate fi modul tau de a procesa toate acestea.

  1. Ca esti gol in public

Inseamna ca te simti deplasat, vulnerabil sau prea expus. Reflecta existenta unei situatii care iti creeaza nesiguranta – poate esti timid si esti pe cale sa treci printr-un eveniment care te va face sa te expui in public. Ca si cea a dintilor, poate fi asociata cu probleme de stima de sine.

O alta interpretare data acestui vis este teama ca cineva va descoperi unele dintre secretele tale sau va vorbi la spatele tau.

De asemenea, este posibil sa nu fie un vis negativ, ci sa te simti bine dezbracat. In acest caz, inseamna ca te-ai eliberat recent de ceva care te-a ingrijorat si esti in sfarsit liber.

  1. Ca o persoana iubita moare

Pentru linistea ta, nu este un vis premonitor. Acea persoana nu va muri, sau cel putin nu are o sansa mai mare decat noi ceilalti pentru ca ai visat la moartea ei. Acest vis este legat de importanta pe care acea persoana o are pentru tine . Poate ca esti ingrijorat pentru ea din anumite motive (chiar daca nu are legatura cu sanatatea). Reprezinta teama de a-l pierde si dorinta de a ramane in viata ta mult timp.