Daca nu-si respecta obligatile asumate fata de UE, iese din zona euro

Amenintarile din Germania la adresa Greciei s-au inmultit in ultimele zile, toti mai multi oficiali de la Berlin avertizand ca in cazul in care Atena va refuza sa aplice prevederile Memorandumului semnat cu Uniunea Europeana optiunea excluderii acestei tari din zona euro devine tot mai realista.

Guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei, Jens Weidmann a declarat intr-un interviu acordat cotidianului „Suddeutsche Zeitung” ca „daca Atena nu-si va onora angajamentele luate fata de Uniunea Europeana, desigur, va fi decizia ei, una democratica de altfel, dar atunci conditiile de acordarea de noi transe de ajutor vor fi incalcate”. El a adaugat ca statele din UE care participa la fondul de ajutorare a Greciei sunt ele insele constranse la aceasta masura pentru ca trebuie sa se justifice in fata propriilor cetateni. La final, Weidmann a subliniat ca iesirea Greciei din zona este este tot mai probabila si a avertizat ca acest lucru ar avea urmari grave atat pentru Atena, cat si pentru restul statelor din zona euro. In acelasi sens merge si opinia ministrului german de finante, Wolfgang Schauble, care a evocat aceasta perspectiva cu calm, subliniind ca „zona euro va supravietui si dupa excluderea Greciei”.

Ajutorul va fi suspendat daca Grecia refuza memorandumul Declaratiile lui Jens Weidmann au fost sustinute si de alti lideri de la Berlin, in acest weekend fiind declansata o adevarata ofensiva germana la adresa Greciei. Intr-un interviu acordat cotidianului „Die Welt”, ministrul german de externe  Guido Westerwelle afirma ca „daca noul Guvern de la Atena va denunta unilateral acordul semnat cu Uniunea Europeana, ajutorul european va fi sistat”. El a adaugat ca Germania isi doreste ca Grecia sa reuseasca sa iasa din criza, dar grecii trebuie sa-si respecte angajamentele in legatura cu planul de austeritate si instituirea de reforme drastice.  

In saptamanalul „Focus”, seful grupului parlamentar al CDU, Volker Kauder reaminteste Atenei ca „pentru obtinerea de noi ajutoare financiare conditile sunt clare si nenegoiciabile”. Cu alte cuvinte, Berlinul avertizeaza poporul elen ca nu are de ales – fie accepta memorandumul si va primi ajutor financiar in continuare, fie il respinge si va iesi din zona euro.

Strategie de intimidare

Aceste declaratii au, evident, intentia de intimidare la adresa grecilor in perspectiva organizarii unor noi alegeri parlamentare pentru a-i convinge prin constrangere sa sustina partide favorabile Memorandumului (Pasok si Noua Democratie). Aceasta strategie pare insa sa nu functioneze pentru ca ultimele sondaje lasa sa se inteleaga ca cele doua favorite ale UE ar avea un  rezultat slab la un nou scrutin. Oficialii germani incearca prin aceasta ofensiva si sa constranga electoratul grec sa aleaga pe cine trebuie, dar si sa obisnuiasca progresiv pietele, dar si populatia din statele membre ale UE, cu ideea iesirii Greciei din zona euro, insistand asupra „alegerii” pe care grecii o vor face in deplina cunostinta de cauza pentru ei pentru a reduce cat mai mult posibil consecintele primei plecari din Uniunea economica si monetara. De asemenea, avertismentele au scopul si de a limita pe cat mai mult posibil orice tentativa a altei tari din zona de a urma exemplul elen.