Politetea se invata de mic: cum se prezinta copilul tau?

  Ai zice ca pentru tot ce faci ca parinte meriti macar un pic de respect…Am dreptate? Obraznicia e una dintre cele mai puternice forme de lipsa de respect pe care un copil o poate “aplica” parintilor lui (si nu numai).

  “Daca nu putem fi buni, sa incercam sa fim macar politicosi” (N. Steinhardt, Jurnalul fericirii)

  S-ar putea sa nu stie inca tabla inmultirii sau sa citeasca, dar Doamne, ce bine se pricepe sa-si foloseasca aptitudinile verbale ca sa te scoata din pepeni. Si atunci stai si te gandesti la momentele cand era in burtica ta si iti spuneai ca micutul tau va stii sa salute, va manca corect, nu se va murdari, va stii sa vorbesca cu ceilalti etc., intr-un cuvant va fi politicos si civilizat.

  Daca iti raspunde obraznic tie si celor din jurul lui, inseamna ca trebuie sa incepi lectiile de bune maniere. Poti face lucrul acesta intrebandu-te cum vorbesti tu cu copilul. Poate ca primul pas este sa-ti revizuiesti propriul comportament. Gandeste-te daca nu cumva il pisezi tot timpul sau ii vorbesti rastit. Copiii mici copiaza in mare masura comportamentul parintilor.

  Daca iti vorbeste urat, nu vrea sa salute, nu spune “multumesc” si “te rog frumos” sau alte “cuvinte magice”, inseamna ca trebuie sa iei masuri. S-ar putea sa-ti rasfeti copilul asa de mult, incat sa aiba impresia ca el este “seful”. Vede in tine si in cei din jurul lui niste persoane mai prejos decat el si, prin urmare, considera ca nimeni nu merita un pic de respect.

  Solutia este sa-l inveti ca nu poate avea totul in viata si ca oricine trebuie tratat cu respect. Politetea se invata de mic, iar cei 7 ani de acasa isi vor pune amprenta pe intreaga lui viata. Copilul tau o sa invete treptat ca pentru a se intelege cu ceilalti copii sau cu adultii, ar fi bine sa fie atent cum se comporta. Nimeni nu are voie sa faca rau celorlalti.

  Pentru un copil este obositor sa primeasca mereu sfaturi si indicatii de genul: “Spune buna ziua! Pune-ti batista la gura cand stranuti! Spune te rog frumos cand ceri ceva!” si multe, multe alte sfaturi. Daca esti atenta la jocurile lui cu omuletii din plastic, sau cu papusile (in cazul fetitelor), poti crea un scenariu in care sa strecori cateva reguli de bune maniere. Rezultatul va fi obtinut mult mai rapid.

  Nu ezita sa-i explici ce inseamna sa fii politicos: “A fi corect cu cei din jur, inseamna sa fii cuviincios, a face intotdeauna ce se cuvine, adica ce este bine”. Nu cauta cuvinte pompoase pentru a-i explica ce este politetea si de ce trebuie sa fie politicos. Incearca sa strecori lectiile de bune maniere in jocurile lui. Lauda-l mereu cand se poarta politicos si spune-i ca asa va deveni model pentru ceilalti copii.

  Ofera-i mereu modele, politetea se invata prin exemplu. Daca tu si tati vorbiti si va comportati politicos, atunci copilul vostru va proceda la fel.

  Pentru a nu fi pus vreodata in situatia de a fi neglijat, bunele maniere te obliga sa te prezinti. De cum incepe sa vorbesca invata-l sa-si spuna prenumele (si numele) clar, atunci cand este intrebat, si sa se uite in ochii persoanei cu care vorbeste.

  Pentru a intelege cat mai bine ce trebuie sa faca, accentueaza ce vrei sa scoti in evidenta atunci cand se intampla actiuni negative, si explica-i despre amabilitate si bunatate, despre imaginatie si originalitate, despre simtului umorului si creativitate, despre tinuta si abilitatile de comunicare, pentru ca acestea sunt principalele atribute care conduc la o impresie pozitiva.

  Pentru a-l invata pe copilul tau sa se prezinte, trebuie sa urmezi urmatorii pasi de baza:

  – Ajuta-l sa realizeze o introducere atractiva si originala atunci cand se prezinta;

  – Invata-l sa vorbesca despre el evitand pe cat posibil prescurtarile si amanuntele plictisitoare;
  – Explica-i ce inseamna sa se exprime cu stil, sa fie amuzant si indraznet;
  – Arata-i ce inseamna sa exagerezi cu prezentarea calitatilor. Poate deveni obositor si plictisitor;
  – Spune-i ca trebuie sa fie sigur pe el, relaxat si ca este bine sa vorbeasca clar, pe un ton normal, incat sa fie inteles de persoana cu care vorbeste;
  – Obisnuieste-l sa spuna mereu ADEVARUL;
  – Dezvata-l de ticurile verbale pe care le-a dezvoltat de cand era mic (daca este cazul) si de gesturile facute fara rost;
  – Zambetul face “toti banii”!