Semne ca e cazul sa mergi la psiholog

Fiecare dintre noi am avut de-a face, de-a lungul vieții noastre, cu stresul, tristețea, starile conflictuale, anxietatea, etc., de aceea multora ne este greu sa ne dam seama cand totul se desfașoara in parametri normali și cand e nevoie sa apelam la un ajutor specializat pentru a ne rezolva problemele. Aparent, doar un american din cinci merge la terapeut pentru a-și trata aceste probleme, potrivit acestui studiu. In cazul romanilor, cu siguranța situația este mult mai alarmanta. Mulți romani nu au bani sa consulte un atfel de doctor, alții nu considera necesar sa apeleze la un astfel de ajutor, iar cei mai mulți nu au curajul de a-și expune problemele in fața unui strain. Așadar, m-am gandit sa vorbim astazi despre semnele care indica faptul ca e nevoie sa apelam la un psiholog!
Cand ai suferit o trauma și nu poți inceta sa te gandești la ea

Durerea pierderii unui membru al familiei tale sau durerea cauzata de o desparțire de iubit, pierderea unui loc sau o cearta urata cu cel mai bun prieten pot fi motive suficiente pentru a apela la un specialist. De obicei, acestei lucruri ne incarca negativ destul incat sa simțim o apasare sufleteasca permanenta. ”Tindem sa credem ca aceste lucruri se vor rezolva de la sine și durerea va inceta.”, este ideea pe care toți o avem atunci cand intampinam astfel de probleme. Din pacate, nimic nu este mai neadevarat. Toate aceste evenimente nefericite din viața noastra ”nediscutate” ne pot face foarte mult rau de-a lungul timpului. Terapeuții spun ca pacienții care sufera-n tacere pot ajunge sa aiba insomnii și chiar reacții violente fața de oamenii din jur, daca nu apeleaza la un ajutor specializat.

Daca ai dureri de cap inexplicabile și repetate

”Daca avem probleme emoționale și corpul nostru are de suferit”, spun certatorii care confirma de altfel faptul ca stresul se poate manifesta chiar și prin dureri de cap, dereglari alimentare sau insomnii. De asemenea, durerea la nivelul gatului poate indica existența stresului in corpului tau. De aceea, un consult de psiholog poate ajuta la elucidarea misterului din jurul acestor dureri.

Semne ca e cazul sa mergi la psiholog Te folosești de diferite substanțe pentru a face fața zilei

Daca de obicei ai nevoie de un pahar de ceva (vin, cafea, bere) pentru a te putea concentra sau pentru a face fața unor situații, atunci e clar ca ai o problema și trebuie sa iei in considerare macar o ședința cu un psiholog.

Chiar și mancatul in exces poate fi un semn ca trebuie sa ceri ajutorul cuiva specializat. De fapt, orice schimbare la nivelul apetitului poate fi un semn ca lucrurile nu se petrec așa cum ar trebuie cu tine. Atat mancatul in exces, cat și lipsa apetitutului, poate indica faptul ca te lupți cu stresul.

Daca ești apatic/a

Daca dintr-odata ai renunțat la toate hobby-urile tale și nu mai ai dispoziție pentru nimic, atunci e cazul sa-i faci o vizita doctorului psiholog. Lipsa dorinței de a face ceva, orice, prezența deziluziei, tristeții, sunt semne clar de depresie. Un psiholog te poate ajuta sa vezi lucrurile mai clar sau chiar sa ai punct de plecare intr-o noua direcție.

Daca prietenii iți spun ca sunt ingrijorați in privința ta

De multe ori, cei din jur ne percep cel mai bine. Și asta pentru ca mulți dintre noi refuzam sa acceptam ce se intampla cu noi. Așadar, daca prietenii tai iți spun ca sunt ingrijorați in privința ta, atunci poate n-ar strica sa-ți faci o programare la doctorul psiholog.

In final, vreau sa atrag atenția asupra diferenței intre psiholog și psihiatru. Primul are capacitatea de a sesiza și de a analiza viața sufleteasca a cuiva, iar cel din urma se ocupa cu studiul bolilor psihice și tratamentul lor. Pentru o ințelegere și mai buna consultați acest articol.