Ce este tehnlogogia rfid și ce avantaje poate aduce business-ului tău?

  Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale tehnologiei rfid, dar și motive pentru care poate fi benefica business-ului tău!

  Integrarea noilor tehnologii în activitatea oricărui business reprezintă un lucru esențial pentru buna evoluție a acestora în condițiile în care acestea asigură eficiență și implică costuri de operare mai scăzute. Identificarea automată a obiectelor nu mai poate fi privită ca o tehnologie tocmai nouă, însă există ramuri ale acesteia care în prezent sunt deosebit de populare. Printre acestea se numără și tehnologia rfid, o tehnologie de identificare automată a a obiectelor care se bucură de tot mai multă atenție. Spre deosebire de tehnologiile de citire pe baza codurilor de bare, rfid acționează pe bază de proximitate, fiind utilizată cu precădere ca măsură antifurt în majoritatea magazinelor actuale.

  Identificarea prin Radio Frecvență sau simplu spus rfid este practic un sistem de identificare automată care nu necesită o formă de contact direct pentru a putea citi date despre un anumit produs. Este totusi important de menționat faptul că un sistem rfid necesită un cititor și un tag pentru ca procesul de identificare să poata avea loc prin intermediul radiofrecvenței. Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale tehnologiei rfid, dar și motive pentru care poate fi benefica business-ului tău!

  Rfid nu necesită contact direct

  Printre cele mai importante avantaje ale utilizării tehnologiei rfid se face remarcat faptul că aceasta nu necesită contact direct. Dacă în situația cititoarelor de coduri de bare, este necesar un contact, între sistemele de citire și tag-uri nu este necesar acest lucru, obținerea datelor realizându-se prin radiofrecvență de mică putere. Practic prin utilizarea tehnologiei rfid, identificarea produselor se poate face într-un mod mult mai practic, eliminând chiar o parte din intervenția umană necesară. Astfel, prin utilizarea acestei tehnologii, se poate reduce semnificativ numărul erorilor ce inevitabil apareau perodic în procesele de control și sortare în care era implicat și factorul uman.

  Rfid accelereaza procesele de control și sortare

  Avantajele tehnologiei rfid însă nu se opresc în acest punct, popularitatea acesteia reieșind și prin faptul că accelerează semnificativ procesele de control și sortare. Dacă inițial cititoarele de coduri de bare reprezentau unica soluție prin care se putea identifica în mod eficient un produs, în prezent rfid a schimbat radical acest proces. Faptul că nu necesită contact (așa cum se întampla în cazul cititoarelor și codurilor de bare), ci totul se întâmplă prin intermediul radiofrcvenței, nu poate constitui decât un avantaj important în procesul de obținere al datelor. În fond acesta este și motivul principal pentru care rfid este o tehnologie atât de populară.

  Rfid, ideal chiar și în medii unde există condiții de mediu mai puțin favorabile

  Nu în ultimul rând, tehnologia rfid este ideală și pentru mediile de activitate în care există condiții de mediu mai puțin favorabile. Spre exemplu, praful sau umezeala pot afecta buna funcționalitate a cititoarelor clasice (mai ales dacă codul nu este vizibil). Această situație însă nu apare în cazul tehnologiei rfid care poate funcționa în parametri optimi chiar și în condiții de praf, umezeală sau temperaturi nepotrivite. Cu alte cuvinte, rfid nu necesită condiții speciale de operare, de aceea este utilizat cu succes chiar și în diferite medii industriale.