Marian Vanghelie a intrat din nou in atentia procurorilor anticoruptie

Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, a ajuns din nou in atentia procurorilor anticoruptie intr-un nou dosar care are la baza un raport al Curtii de Conturi si care priveste modernizarea unitatilor de invatamant din arondismentul pe care il pastoreste membrul PSD. Acest dosar se afla in faza actelor premergatoare.

Declansarea cercetarilor de catre DNA survine unei lungi serii de atacuri lansate de Marian Vanghelie impotriva coruptiei si a coruptilor, dar mai ales impotriva “grupului de interese Petrache-Bitner-Nastase”. Marian Vanghelie nu este pentru prima data cand se afla in atentia procurorilor anticoruptie. La inceputul anului 2004, PNA a deschis un dosar, finalizat cu NUP inainte de alegerile locale, privind conditiile in care a fost infiintat Economatul din sectorul 5. (Andi Topala)

Reabilitarile si modernizarile celebrelor unitati de invatamant din sectorul 5 au scos la iveala, in urma controlului Curtii de Conturi, o serie de ilegalitati. Toate indreptate, pe fata sau nu, catre nimeni altul decat primarul “care este”. Inspectorul care s-a ocupat de verificarea contractelor de licitatie a acestor lucrari a constatat faptul ca atat licitatia pentru atribuirea contractelor de reabilitare, cat si lucrarile in sine au trecut de mult de sfera legalitatii.

In vara anului trecut, reprezentantii Curtii de Conturi au luat la puricat Liceul “Ion Barbu” din sectorul 5 pentru a verifica cum au fost folositi banii publici pe anul 2004. Pe langa multe alte nereguli, pe care organul de control le-a constatat la acest liceu, au fost si contractele de reabilitare a sase unitati de invatamant din sector. Controlorul financiar, Popescu Laurian, a observat, in principal, faptul ca licitatia din anul 2003 pentru atribuirea pachetului de lucrari a fost una formala.

Mai precis, cei care au facut parte din Comisia de Licitatie (subalternul lui Vanghelie, viceprimarul Ulmet Dumitru, in postura de presedinte, si directoarea liceului, Adriana Dadarlat, “omul” edilului “care este”) au ales procedura “Licitatie Restransa” cu contract de reparatii. Astfel, “personalitatile” din comisie au introdus, intr-un singur pachet, atat reparatiile curente, cat si modernizarea scolii cu aparatura electronica. In acest caz, firma care punea “mana” pe contractul de licitatie avea sarcina ca, pe langa reparatiile de reabilitare a scolii, sa doteze unitatea de invatamant cu televizoare, calculatoare, camere de luat vederi si, totodata, sa fie in stare sa le si instaleze. Si toate acestea in conditiile in care patru dintre firmele participante la licitatie (in total au fost cinci) aveau experienta doar in domeniul constructiilor.

Adica, mai mult decat sa repare, sa monteze parchet, marmura, gresie faianta si alte cele nu erau in stare sa faca. Mai mult, “in mod cu totul deosebit, controlul constata, retine si subliniaza faptul ca «Centralizatoarele financiare ale categoriilor de lucrari», in total cincisprezece-cate trei prezentate la Pachet, prezinta aceleasi caractere letrice si cifrice, ceea ce inseamna ca intre cele cinci firme participante la licitatie ar fi existat o legatura, cu influenta directa asupra valorii totale cumulate a devizelor oferta, a preturilor categoriilor de lucrari si, nu in ultimul rand, asupra castigatorului licitatiei, cu referire la S.C. STAR CONSTRUCT 2000 SRL”.

Caietul de sarcini al licitatiei, doar pe «hartie»

Firma care a castigat licitatia, la “mustata” am putea spune, avand in vedere faptul ca valoarea ofertelor celor cinci firme prezente la licitatie s-a invartit in jurul aceleiasi sume, departajandu-le un milion sau doua cel mult. Mai mult, aceasta societate “castigatoare”nu a avut niciodata de-a face cu operatiuni de cablari echipamente audio-video sau productie de aparatura electronica, cum prevedea caietul de sarcini al licitatiei, domeniul principal de activitate fiind, potrivit “Certificatului Constatator emis de Oficiul Registrului Comertului”, constructii de cladiri si lucrari de geniu, incalcand in felul acesta, dupa cum ne-a declarat seful serviciului de la Curtea de Conturi, Ovidiu Mitroi, Ordonanta de Urgenta nr. 60 din 25 aprilie 2001 privind achizitiile publice. Si asta nu este tot, dupa ce i-a fost atribuit pachetul de reabilitare in valoare de 110 miliarde lei, reprezentantii societatii au ajuns la concluzia ca nu sunt in stare sa presteze si serviciile de dotare si cablare si, drept urmare, au luat sub antrepriza una dintre firmele contraofertante. Mai exact, S.C. BYTE TRANS GROUP SA, care avea ca domeniu de activitate instalarea de echipamente audio-video. Potrivit unor surse din cadrul Primariei sectorului 5, aceasta societate isi desfasoara activitatea sub acelasi acoperis cu firma care a castigat tot pachetul, nimeni alta decat STAR CONSTRUCT. Prima ocupa spatiul de la parter si etajul unu, iar cea de-a doua, etajele doi si trei.

«Partaj amical»

Reprezentantii Curtii de Conturi au considerat ca aceasta procedura este ilegala, acestia afirmand ca “pentru fiecare obiectiv si categorie de lucrari in parte trebuia organizata o alta licitatie”. Mai mult, controlorii au precizat ca membrii comisiei de licitatie erau obligati sa solicite firmelor participante informatii privind capacitatea tehnica a acestora. Nu sa se trezeasca (asa cum au facut-o cei de la STAR CONSTRUCT) ca nu pot face fata dupa ce au inceput lucrarile. Atribuirea sub antrepriza a produs o gaura in vistieria Primariei de 40 miliarde lei, pachetul pentru reabilitare si modernizare ajungand astfel la 140 miliarde de lei. Si asta pentru ca S.C. BYTE TRANS GROUP SA, nefiind producatoare de aparatura electronica, ci se pricepea doar sa o monteze, a fost “nevoita”, la randul ei, sa apeleze la alte societati pentru a o procura. Procedand in acest fel, Curtea de Conturi a sesizat ca societatea a supraevaluat preturile, umflandu-le pana la de trei-patru ori, fata de pretul de producator, rezultand, in urma verificarilor, diferente de 460 milioane lei. Mai mult decat atat, controlorul financiar Popescu Laurian a constatat ca S.C. BYTE a introdus in devizul de plata, pe langa cheltuielile directe, adica plata manoperei, si cote de cheltuieli indirecte, in valoare de 12,5%. Aceste costuri au fost introduse ilegal, avand in vedere faptul ca ele erau acoperite prin plata salariilor si a utilitatilor firmei. Cu toate acestea, controlorii financiari ne-au spus ca cele cinci firme care s-au prezentat la licitatia din 2003, si care s-a constatat ca au pagubit statul cu sute de miliarde de lei, sunt singurele care au lucrat si care “presteaza” in continuare pentru sectorul 5. Mai mult, doua dintre firmele “agreate” de Vanghelie, S.C. DAFI COMEXIM SRL si S.C. DANCOR ROMCONSTRUCT SRL nu apar inscrise la Registrul Comertului.

Datorii de miliarde, pe spinarea bucurestenilor

O alta lege pe care Primaria Sectorului 5 a incalcat-o, in opinia sefului de serviciu de la Curtea de Conturi, Ovidiu Mitroi, este cea a finantelor publice locale. Si asta pentru ca Vanghelie a dat unda verde sa se incheie contracte de reabilitari in valoare de 500 miliarde lei, in contextul in care nu avea alocata de la buget decat suma de 100 miliarde lei pentru reabilitarea si modernizarea unitatilor de invatamant. Grandomania lui a dus, intr-un final, la imposibilitatea de a plati lucrarile firmelor care au prestat, facand in acest fel datorii imense pe spinarea contribuabililor. “De cand Vanghelie a preluat sefia Primariei, toate rapoartele intocmite in urma controalelor, fie la ADP sector 5, fie la unitatile de protectie sociala, fie la primarie, fie la unitatile de invatamant (inclusiv cazul de fata) au fost trimise spre solutionare la Parchet, dar, din pacate, pana acum nu s-a luat nici o masura. Asta este singura primarie unde se practica astfel de ilegalitati”, a declarat Ovidiu Mitroi. Surse guvernamentale ne-au declarat ca, “pana cand nu se vor schimba «vechii» de la Parchet, nu se va lua nici o masura in privinta lui Vanghelie”.

«Sa se termine cu gruparile mafiote»

Presedintele PSD sector 5, Marian Vanghelie, a declarat, marti, ca lucrul cel mai important pentru Romania este “sa se termine cu gruparile mafiote gen Petrache-Bittner si Adrian Nastase”. “In primul rand, sa fie exclus Adrian Nastase de la presedintia Camerei Deputatilor si din functia de presedinte executiv al partidului. Poate sa ramana membru de partid pana isi dovedeste nevinovatia”, a adaugat el. Vanghelie l-a acuzat pe Adrian Nastase ca, in momentul de fata, “impreuna cu Petrache si cu Bittner, intentioneaza un congres pentru ca ei cred ca pot sa-l puna pe Titus Corlatean presedinte, ca sa-l tina din spate”.

In ultima perioada, mai multi membri marcanti ai PSD au intrat sub lupa procurorilor

Miron Mitrea

Audiat la DNA, in dosarul privind construirea casei soacrei sale, din Baneasa, de catre firma lui Sergiu Sechelariu. Mitrea a dat si o declaratie de martor in Dosarul “Petromidia” in legatura cu Ordonanta de Guvern privind conversia datoriilor rafinariei.

Dan Matei Agathon

Intra in atentia procurorilor Departamentului National Anticoruptie pentru “Afacerea Dracula Park”. Este vorba despre un dosar mai vechi, inchis, initial, declansat in urma unor articole de presa, dar si a unei sesizari facute de Eugen Nicolaescu.

Ionel Blanculescu

A fost audiat in calitate de martor, in acelasi dosar in care a dat o declaratie si Miron Mitrea, “Petromidia”. Ionel Blanculescu a fost seful Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare si, ulterior, al Autoritatii Nationale de Control.