„Terminatorul” evaziunii fiscale

Noua structura de combatere a economiei negre se va afla in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), iar obiectivul principal va fi reducerea la jumatate a evaziunii si fraudei fiscale, in 12 luni, a declarat ieri vicepremierul si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, dupa sedinta USL.

El a precizat ca noua structura de control va fi formata prin preluarea atributiilor de la Garda Financiara, Directia de Supraveghere si Control Vamal si Directia de Inspectie Fiscala din cadrul ANAF. „In cel mult doua saptamani vom da actul normativ prin care vom reorganiza cele trei institutii ale statului; apoi, in maximul 45 – 60 zile, vom putea constitui noua structura, la nivel national si regional”, a explicat Chitoiu. Potrivit evaluarilor facute pana acum, evaziunea din Romania se ridica la circa 7 – 8% din PIB, iar noul grup de control trebuie sa injumatateasca cifra, in primul an de activitate, potrivit ministrului de resort. „Noua structura va verifica doar operatorii economici asupra carora exista suspiciuni de evaziune si frauda fiscala. Sprijinul din partea Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne va fi pentru monitorizarea si desfasurarea operatiunilor speciale”, a conchis Daniel Chitoiu.

Spirite calmate

Ceva mai plastic, premierul Victor Ponta a reamintit ca Fiscul „upgradat” nu isi va mai pierde vremea cu „buticurile de la colt” si ca va ramane la Ministerul Finantelor Publice. Totusi, in calitate de prim-ministru, Ponta va coordona lupta impotriva evaziunii fiscale, nu doar prin ANAF, ci si prin celelalte institutii, avand posibilitatea sa ceara informatii de la DGIPI, SRI si SIE.

„ANAF e la MFP, nu pleaca in alta parte. Facem o alta structura, care sa nu mai aiba drept obiect de activitate verificarea tuturor firmelor mici si agentilor economici care-si platesc taxele, ci care sa se duca, asa cum e si in Occident, exact in zonele de evaziune fiscala – accize, legume – fructe etc”, a explicat premierul. Lucrurile par sa se fi linistit fata de saptamanile trecute, cand reprezentantii USL vorbeau destul de transant despre „Super-Fisc”.

Astfel, vicepremierul Liviu Dragnea declara recent ca va fi infiintata o structura in subordinea Guvernului, daca ANAF nu prezinta rapid un plan pentru combaterea evaziunii. De asemenea, Chitoiu tuna si fulgera si ameninta ca vor fi restructurate din temelii institutiile de control al evaziunii, urmand sa fie dati afara toti oamenii si angajati doar cei „competenti si integri”.