Liviu Negoita va prezenta in Parlament noul cabinet

Dupa respingerea de catre alianta majoritara PNL-PSD-UDMR a primului premier desemnat Lucian Croitoru, optiunea celor trei partide fiind Klaus Johannis, avem acum un nou premier desemnat, Liviu Negoita, ce va prezenta in Parlament noul cabinet. Acesta a invitat la negocieri toate partidele, insa doar UDMR s-a prezentat, dovedind bun simt si eleganta. Astfel, noul Guvern ce va fi propus va avea deocamdata sustinerea PD-L si a independentilor, informeaza hotnews.ro

Presedintele are dreptul de a propune de doua ori un premier, al carui cabinet poate fi votat in Parlament. Daca acesta este respins de fiecare data, presedintele poate dizolva Parlamentul si propune alegeri anticipate. Pe de alta parte, Parlamentul poate amana decizia de a accepta cel de-al doilea cabinet, optiune favorabila pentru PNL si PSD mai ales datorita faptului ca mai sunt doar 2 saptamani pana la alegerile prezidentiale, cand, in functie de noul presedinte ales, acesta va numi un alt premier ce isi va forma un cabinet propriu.

In conditiile de acum insa, cele doua partide din opozitie pot fi fortate de imprejurari si pentru a-si mentine pozitia de reprezentanti ai poporului, sa fie de acord cu cabinetul propus de cel de Liviu Negoita, pentru ca Romania sa aiba cat mai repede un Guvern functional, care sa se ocupe de problemele care nu sunt putine, ale momentului actual.

Argumentele oferite de Traian Basescu atunci cand l-a desemnat pe noul premier au fost date de necesitatea formarii unui Guvern politic, care sa isi asume responsabilitate politica (domnul Liviu Negoita fiind reprezentant al PD-L) desi cabinetul anterior a fost format de specialisti fara culoare politica, asa cum isi doreau majoritatea din Parlament si totusi, l-au respins. De asemenea, noul premier a fost desemnat si datorita faptului ca a administrat cu mult succes sectorul 3 din Capitala, un sector cu 400.000 de locuitori (de 3 ori mai mult decat Sibiul) si a fost reales cu 80% pentru mandatul actual.

In final, in conditiile in care PNL a respins si oferta de a forma o majoritate parlamentara cu PD-L, alegand in mod surprinzator un partid de stanga (formand astfel o alianta ‘ambidextra’), faptul ca acum avem un nou premier desemnat cu o cariera politica de succes, dovedind in acelasi timp rezultate concrete pentru sectorul sau si simpatia alegatorilor, este un lucru bun, ce ne justifica speranta alegerii unui Guvern stabil care sa-si inceapa activitatea imediat.