Israelul este consacrat legal ca stat pentru evrei si consolideaza discriminarea impotriva arabilor

Odata cu aprobarea Legii fundamentale la primele ore ale zilei de joi de catre Parlament, in Israel identitatea tarii ca stat-natiune al poporului evreu este consacrata constitutional. Legea garanteaza caracterul etnico-religios al Israelului ca exclusiv evreu si consolideaza privilegiile de care se bucura cetatenii evrei, consolidand totodata discriminarea fata de cetatenii arabi (palestinieni de la 48), care reprezinta 20% din populatia tarii.

Ebraica ramane singura limba oficiala a tarii. Araba isi pierde statutul de limba oficiala si capata un „statut special”. Fara a preciza nimic, legea spune ca arabul isi va pastra pozitia inainte de aprobarea noii norme.

Premierul Benjamin Netanyahu a laudat aprobarea legii si a subliniat ca este „un moment crucial” in miscarea sionista si in istoria tarii: „La 122 de ani dupa ce Theodor Herzl si-a proclamat viziunea, am consacrat intr-un text juridic fundamentalul principiul existentei noastre, ca Israelul este statul national al poporului evreu.”

Intr-un gest neobisnuit, liderul opozitiei, laborista Isaac Herzog, care paraseste acel post pentru a conduce Agentia Evreiasca, a cerut sa ia cuvantul odata ce votul s-a incheiat: „Marea intrebare pe care trebuie sa ne-o punem este daca aceasta lege va aduce beneficii. sau dimpotriva, va cauza pagube statului Israel. Istoria va judeca acest lucru si timpul va spune, dar Muncii este cu adevarat trist ca principiul egalitatii, care a fost un atu inalienabil in sustinerea numelui bun al Israelului, a disparut odata cu aceasta lege.”

Cu cateva minute inainte de inceperea votarii, seful comisiei care pregatise proiectul de lege, deputatul Amir Ohana (Likud), s-a ridicat pentru a-l prezenta: „Nu avem 21 de state nationale precum arabii, dar avem un singur stat. , desi unul mic”, s-a jucat ironic Ohana cu sloganul traditional de dreapta israelian conform caruia palestinienii ar trebui sa emigreze intr-unul dintre acele 21 de state.

Interventia lui Ohana a starnit mania deputatului arab Issawi Frej (din partidul progresist Meretz) care l-a intrerupt si i-a spus sa-i fie rusine de sine, numindu-l „ipocrit si mincinos”, fapt pentru care a fost exclus din plen.

Sponsorul proiectului de lege, deputatul Avi Dichter (Likud), a afirmat ca proiectul de lege constituie „un raspuns ferm la adresa membrilor Listei comune (grupul parlamentar care reprezinta cele trei partide arabe) si celor care gandesc ca ei, pentru ca arata clar. ca nu au fost aici inaintea noastra si nici nu vor ramane aici dupa noi”.

In acest fel, fostul director al serviciului de securitate interna (Shabak) si ministru al Protectiei Civile – fiind considerat unul dintre soimii partidului din coalitia guvernamentala – a deschis portile unei viitoare expulzari a arabilor si a altor minoritati.

Deputatul Likud Benny Begin a incalcat disciplina de vot si a optat pentru abtinere. Acest partid istoric, si fiu pe langa fostul premier Menahem Begin, si-a avertizat coreligionarii ca „patriotismul care nu este legat de respectarea si garantarea drepturilor omului se deterioreaza si devine nationalism”.

Indignarea arabilor din 48 si a palestinienilor

Purtatorul de cuvant al Listei comune, deputatul Ayman Odeh, a ridicat un steag negru in timp ce vorbea, fluturandu-l peste paginile proiectului de lege. Activistii miscarii Peace Now au fluturat si un steag negru din galeria vizitatorilor – ca simbol al inmormantarii democratiei – si au fost expulzati de agentii de securitate. Jamal Zahalka, si el deputat, a rupt chiar si o copie a proiectului de lege in timpul aparitiei sale si dupa vot toti au strigat: „Acesta este apartheid!”.

Potrivit deputatului Yousef Jabareen, „este o lege care incurajeaza nu numai discriminarea, ci si rasismul, perpetuand statutul inferior al arabilor in Israel”.

Mai puternic a fost directorul organizatiei care apara drepturile minoritatii arabe din Israel, Adalah – cu acelasi nume de familie, dar fara relatie directa cu cea dintai – Hassan Jabareen. „Legea statului-natiune evreiasca prezinta elemente cheie ale apartheid-ului, care nu sunt doar imorale, ci si absolut interzise de dreptul international”, a declarat el intr-un interviu telefonic.

Membrul Comitetului Executiv al OLP, Hanan Ashrawi, a declarat intr-o declaratie ca legea statului-natiune evreiasca „autorizeaza apartheid, discriminare, epurare etnica si sectarism in detrimentul poporului palestinian”.

Anexare nerecunoscuta de ONU

In lipsa unei Constitutii adevarate, Legea Statului-National devine o „lege a legilor” capabila sa prevaleze asupra oricarei legislatii obisnuite. Legea se va aplica nu numai pe teritoriul Israelului, unde aproape 20% din populatie este araba (descendenti ai palestinienilor care nu au fugit ca refugiati in 1948), ci si in teritoriile ocupate in 1967, adica Ierusalim. Inaltimile Golan, anexate in 1980 intr-o decizie care incalca rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.

Legea fundamentala face din Israel statul-natiune al poporului evreu in exclusivitate, rezervand dreptul poporului evreu la autodeterminare in patria sa ca drept unic. De asemenea, ratifica simbolurile statului – imnul national sau Hatikvah, steagul albiceleste cu Steaua lui David in centru si candelabru cu sapte ramuri (menorah) ca scut – precum si limba ebraica ca limba oficiala. a tarii, inceputul adunarii exilatilor, sarbatorirea saptamanala a Sabatului (Shabat) si a sarbatorilor evreiesti ca sarbatori nationale.

Legea impune arabilor o identitate constitutionala fara consimtamantul lor si creeaza o situatie in care arabii participa, sub constrangere, la promovarea discriminarii impotriva lor. Desi au aceleasi obligatii fiscale ca cetatenii (palestinienii de la 48 de ani) sau ca rezidenti (palestinienii din Ierusalimul de Est), alinierea intereselor nationale prin Legea fundamentala cu interesele exclusive ale populatiei evreiesti obliga populatia araba sa contribuie, sa subventioneze si promoveaza acele proiecte nationale care isi neaga propria identitate si statut.