China nu are multe optiuni pentru a opri Coreea de Nord si Kim Jong-un stie asta

Vinerea trecuta dupa-amiaza, in ajunul celui mai puternic test nuclear efectuat vreodata asupra Coreei de Nord, presedintele chinez iubitor de fotbal a primit un cadou de la cel mai mare jucator al tuturor timpurilor.

„Mult noroc”, se citi mesajul lui Pele, scris de mana pe o camasa galbena din Brazilia daruita lui Xi Jinping de omologul sau sud-american, Michel Temer.

Are nevoie de ea. Expertii spun ca cea mai recenta provocare a lui Kim Jong-un, despre care unii cred ca a fost programata in mod deliberat pentru a umbri inceputul summitului anual BRIC din China, nu numai ca evidentiaza amploarea provocarii nord-coreene cu care se confrunta acum presedintele chinez, ci si lipsa lui de optiuni.

„Sincer, chinezii sunt suparati”, spune Steve Tsang, presedintele Institutului Soas China. „Dar ei chiar nu pot face mare lucru. Cuvinte? Declaratiile ONU si toate astea? Da. Dar ce pot face chinezii cu adevarat?

Zhao Tong, expert in Coreea de Nord la Centrul Carnegie-Tsinghua pentru Politica Globala din Beijing, considera ca exista mai multe raspunsuri posibile.

Sanctiuni sau inchiderea robinetului de ulei

Primul este de a inaspri si mai mult sanctiunile impotriva regimului Kim prin tintirea exporturilor sale de imbracaminte si textile. „In urma celei mai recente runde de sanctiuni ale rezolutiei ONU, textilele si imbracamintea sunt in prezent principala sursa de venit strain pentru Coreea de Nord”, spune Zhao.

Xi ar putea, de asemenea, sa intrerupa o alta sursa critica de venit de la Kim prin limitarea sau interzicerea totala a celor 100.000 de muncitori nord-coreeni sa lucreze in strainatate, inclusiv in China.

Dar exista o a treia optiune, mai drastica: intreruperea livrarilor de petrol catre Coreea de Nord. „Acest test nuclear este unul dintre putinele lucruri care pot declansa o blocare a aprovizionarii cu petrol, dar ramanem reticenti in a face acest lucru”.

Zhao se indoieste ca Xi va alege aceasta cale, plina de riscuri. El crede ca inchiderea robinetului de petrol ar putea ajunge sa fie o decizie ireversibila, avand in vedere ca conducta care alimenteaza Coreea de Nord este veche si s-ar coroda si s-ar rupe daca nu este folosita. Acest lucru ar submina economia nord-coreeana, aproape sigur ar pune capat regimului Kim si ar crea o criza majora a refugiatilor si a securitatii la doar cativa mile de China.

„Aceasta este una dintre cele mai radicale masuri pe care le poate lua China si ar avea implicatii strategice daca stabilitatea regimului este afectata”, explica Zhao. „Nu ar fi imediat, dar in timp ar putea avea un impact asupra supravietuirii regimului”, adauga el.

Cheng Xiaohe, expert in Coreea de Nord la Universitatea Renmin din Beijing, recunoaste ca o inasprire a sanctiunilor este singura optiune fezabila: „China a fost incoltita si mai are putine optiuni”.

Frustrare tot mai mare

Unii cred ca interesul creste in China pentru un raspuns mai puternic la provocarile continue ale lui Kim Jong-un. „Aceasta este o tara nebuna si el este un lider nebun”, spune Zhu Feng, expert in securitate internationala la Universitatea Nanjing. „Ne aflam in prezent intr-un punct de cotitura istoric si, in opinia mea, China trebuie sa-si consolideze coordonarea si cooperarea cu comunitatea internationala, in special cu Statele Unite, Japonia si Coreea de Sud”, adauga el.

„Cred ca discutiile interne despre intreruperea aprovizionarii cu petrol sunt in crestere”, spune Zhao, care crede ca China, un aliat cheie si partener comercial al Coreei de Nord, ar putea incepe sa isi schimbe pozitia.

Zhao crede ca capacitatea lui Xi de a lua masuri mai dure impotriva lui Kim depinde, partial, de cat de mult isi poate intari pozitia politica inaintea celui de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist de luna viitoare, o conferinta organizata la fiecare cinci ani si care marcheaza sfarsitul primului sau mandat. In ultimele saptamani au existat semne ale luptei interne pentru putere care se desfasoara in fruntea Partidului Comunist, cum ar fi epurarea unui membru proeminent, considerat a fi posibil succesor al lui Xi, si o schimbare majora in conducerea fortelor armate.

„Daca lucrurile se stabilizeaza rapid, asta ii va da lui Xi Jinping puterea de a lua masuri mai radicale impotriva Coreei de Nord”, prezice Zhao. „Dar daca politica interna ramane in dificultate pana la cel de-al 19-lea Congres al partidului, nu cred ca China va avea loc de manevra pentru a adopta masuri radicale”, adauga el.

Inteligenta si wild card

Tsang crede ca aparenta lipsa de optiuni eficiente pentru a reduce ambitiile nucleare ale lui Kim Jong-un subliniaza cat de perspicace este el ca strateg si cum a jucat cu succes atat China, cat si Statele Unite: „Este foarte inteligent. Foarte, foarte inteligent.”

Atata timp cat China nu este o tinta directa a agresiunii Coreei de Nord, Xi va vedea regimul Kim mai degraba un iritant decat o amenintare pe care ar trebui sa o zdrobeasca imediat. „In acest moment, nimeni nu vede rachetele si armele nucleare ale Coreei de Nord o amenintare serioasa pentru China. Tinta cea mai probabila ar fi Japonia. Ce ar crede Xi despre posibilitatea ca Administratia Abe sa explodeze? Chiar nu-l tine treaz noaptea.”

Dar atat pentru Kim, cat si pentru Xi, exista un singur wild card si numele lui este Donald Trump. Tsang spune ca sfaturile militare conventionale sugereaza ca presedintele SUA nu ar risca sa efectueze o lovitura militara impotriva Coreei de Nord de teama sa nu declanseze un raspuns devastator impotriva Coreei de Sud si sa declanseze o conflagratie regionala care inevitabil ar inghiti China.

„Vorbiti despre 10.000 de piese de artilerie nord-coreeana care ar putea lansa obuze in jurul Seulului si ar putea provoca pagube uriase”, spune Tsang. „Prin urmare, Kim calculeaza in mod rezonabil ca Trump nu poate face mare lucru si ca chinezii nu vor face practic nimic in termeni concreti”, adauga el.

Trump, insa, nu este un presedinte conventional. „Problema este ca cineva ca Trump nu se comporta neaparat in conformitate cu Obama si Clinton din aceasta lume si, prin urmare, riscul ca el sa ignore sfaturile profesionistilor militari nu este de neglijat”, explica Tsang.

„Ar fi imposibil sub Obama si extrem de putin probabil sub Clinton si chiar sub George Bush, dar nu putem spune acelasi lucru pentru Trump. Aceasta este una dintre caracteristicile lui Trump, nu-i asa?