Europa trece la masuri exceptionale

Decizia ministrilor de Finante ai Celor 27, care au convenit marti sa ridice de la 20.000 la cel putin 50.000 de euro plafonul minim de garantare a depozitelor bancare ale particularilor, in caz de faliment, are nevoie de timp pentru a capata legalitatea comunitara necesara.

Mai intai, Comisia Europeana va trebui sa elaboreze un proiect de act normativ, cel mai probabil o directiva, pentru aplicarea careia statele UE au o marja de manevra mai mare decat in cazul unui regulament. Acesta este obligatoriu si are aplicabilitate imediata. Ulterior actul normativ trebuie sa parcurga procedura comunitara standard (codecizie a Consiliului si a PE).

Riscul de infringement

Surse europene spun ca, data fiind conjunctura exceptionala, statele membre vor avea tot interesul sa aplice imediat directiva in cauza, cu atat mai mult cu cat ministrii de Finante europeni au convenit ca plafonul de 50.000 de euro poate fi ridicat, de la caz la caz, de fiecare stat membru si daca situatia o impune. 

In lipsa unui asemenea act normativ, apare riscul declansarii procedurilor de infringement la Curtea Europeana de Justitie. Aceasta, deoarece toate masurile de salvare al bancilor din UE, luate in ultima saptamana, contravin flagrant prevederilor comunitare privind acordarea ajutoarelor de stat. Pana acum, astfel de masuri au fost in regim de urgenta, fara aprobarea Comisiei, dupa procedura de notificare a acesteia de catre tara respectiva, asa cum prevad procedurile in vigoare.

De altfel, mesajele celor 27 – ca vor sustine toate marile grupuri financiare in caz de dificultati, pentru a evita generalizarea crizei – este o confirmare ca, datorita situatiei exceptionale, se poate legaliza decizia in paralel cu aplicarea ei.

Actiunile BCE impotriva crizei

Deputata europeana din Lituania Margarita Starkeviciutena explica cele doua modalitati in care opereaza bancile: prima consta in crearea de depozite individuale. „Cu ajutorul Bancii Centrale Europene sau al bancilor centrale nationale, aceste banci depasesc usor criza, deoarece au inca o sursa constanta de depozite“.

A doua modalitate se bazeaza pe imprumuturi de pe piata interbancara si credite catre alti consumatori. Dar investitorii nu mai au incredere in institutii. Acestia trebuie sa gaseasca modalitati noi de a castiga bani. Astfel, ei au o problema pe termen lung, iar BCE si bancile nationale nu ar trebui sa scoata din impas bancile, ci sa gaseasca un remediu pe termen lung.

Prevederi incalcate

Toate masurile de salvare al bancilor, luate in ultima saptamana contravin prevederilor Uniunii Europene privind acordarea ajutoarelor de stat. Totodata, acestea vin in contradictie cu Pactul de Stabilitate.

Derogare

In cazuri de exceptie, cum se intampla acum, decizia de garantare poate fi legalizata in paralel cu aplicarea ei.