Cerinte multe pe bani putini la Politia Locala

Asa cum relatam in editii anterioare ale „Argesului”, spre deosebire de fosta politie comunitara, nou-infiintata Politie Locala Pitesti are o sfera de competenta mult sporita si preia o parte din atributiile specifice politiei nationale.

Ca la orice inceput de drum, am retinut din discutia pe care am avut-o cu Gheorghe Dumitrescu si Ion Petre, director, respectiv director adjunct ai acestei institutii, agentii locali vor lucra, timp de un an, impreuna cu colegii lor de la „nationala”. Totodata, „localii” vor urma cursuri de pregatire profesionala de trei luni intr-o institutie de invatamant din cadrul MAI. La sfarsit vor sustine un examen de atestare, iar cei care nu vor promova nu vor avea dreptul sa activeze in cadrul PLP. Azi, continuam sa prezentam noutatile aduse de noua lege de organizare si functionare a Politiei Locale.

Cartile de alegator, inmanate de agentii locali

In domeniul evidentei persoanei, agentii locali vor inmana cartile de alegator persoanelor care au implinit varsta de 18 ani si au drept de vot. De asemenea, ei constata contraventii si aplica sanctiuni pentru nerespectarea normelor legale privind domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, inclusiv asupra obligatiilor pe care le au persoanele prevazute de art. 37, alin. 2 din OUG nr. 97/2005 privind evidenta persoanei. Agentii politiei locale coopereaza cu serviciul public comunitar de evidenta persoanei pentru punerea in legalitate a persoanelor cu acte de identitate expirate si a minorilor de peste 14 ani, care nu au acte de identitate.

Functionari detasati

„Pentru operationalizarea structurilor de politie locala, ne-au declarat cei doi interlocutori, se pot detasa functionari publici cu statut special in conditiile statutului politistului, de la Inspectoratul Judetean de Politie Arges. Acest lucru este valabil timp de un an, mai exact pana la ocuparea tuturor posturilor existente in structura noastra. Ceea ce trebuie retinut este ca in cazul contraventiilor constatate la regimul circulatiei rutiere, sanctiunile aplicate de catre agentii locali sunt cele stipulate de OG nr. 195/2002 privind regimul circulatiei pe drumurile publice din Romania”.

Competente s-au dat, bani nu

Dupa cum se stie, printre bugetarii grav afectati de masurile anticriza dispuse, in 2010, de Cabinetul Boc, se numara si politistii comunitari deveniti, de la 1 ianuarie 2011, politisti locali. In pofida tuturor asteptarilor, legea infiintarii Politiei Locale nu a adus niciun fel de noutati in ceea ce priveste salarizarea personalului. Mai exact, statul nu s-a implicat cu nimic si a transferat intreaga responsabilitate pe umerii autoritatilor locale, in sensul ca finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Politiei Locale care functioneaza ca institutie cu personalitate juridica se asigura din venituri proprii si subventii de la bugetul local. Cu alte cuvinte, agentii locali au competente suplimentare pe aceiasi bani putini. Nici vorba de sporuri, norma de hrana, bani de haine, recompense, prime de vacanta etc. In aceasta situatie, e greu, ca sa nu zicem imposibil, de spus cati dintre cei 152 de actuali angajati ai Politiei Locale pitestene vor accepta sa lucreze in continuare pe salarii intre 500-800 lei, care in niciun caz nu le asigura un nivel de trai decent.