Celulele stem, o a doua sansa acordata vietii

Nasterea copilului tau este o sansa unica, irepetabila, pentru ca doar in acest moment se pot preleva celule materne din sangele ombilical care in viitor ii pot salva viata.

De mai bine de 20 de ani, sangele din cordonul ombilical (SCO) este utilizat ca sursa de celule stem hematopoietice pentru transplanturi in cazul diverselor operatii chirurgicale de natura nontumorala. Rezultatele sunt similare sau chiar superioare celor care se obtin prin transplanturi de maduva osoasa.

Aceasta metoda, folosita din ce in ce mai des in strainatate, este acum acesibila si persoanelor din Romania datorita unor firme precum Biogenis, companie specializata in recoltarea, prelucrarea, congelarea si conservarea celulelor materne pentru eventuala lor folosire ulterioara. “Activam pe piata din primavara anului trecut, iar planurile noastre imediate sunt de a construi o Banca de sange din Cordonul Ombilical si in Romania deoarece, in acest moment, celulele sunt depozitate in laboratorul Biogenis din Polonia.

In momentul in care se dezgheata o proba este acceptat, conform standardelor internationale, sa se piarda un anumit numar de celule, procentul acestora putand fi de pana la 30%, ceea ce ramane fiind o cantitate suficienta pentru un transplant eficient. In cazul nostru, pierderile sunt de 6%, practic 94% fiind celule viabile. Transplantul de celule stem prelevate din cordonul ombilical reprezinta o alternativa mult mai buna la cel cu celule stem provenite din maduva osoasa, metoda folosita in continuare in tratarea unor boli, cum este leucemia, dar care este mult mai scumpa, mai invaziva si greu de realizat”, ne-a declarat dr. Nicolae Patrascu, director general Biogenis.

Banci publice si private

La rezultatele excelente ale acestei practici a contribuit si cererea multor parinti de a fi recoltate celulele stem ale micutului lor si de a fi pastrate pentru utilizare, in cazul in care va fi nevoie, pentru unul dintre fratii/surorile care ar putea suferi de o afectiune care sa necesite un transplant (donare alogena intre membrii familiei). Atunci cand un donator din cadrul familiei nu este disponibil, se apeleaza la unul independent, existent in baza de date a bancilor publice.

”In general, parintii doresc ca sangele si celulele copiilor lor sa fie depozitate intr-o banca privata, astfel incat numai ei sa fie beneficiarii, adica sa nu intre intr-un network international in care oricine ar avea acces la aceste probe, daca ele sunt compatibile cu caracteristicile solicitantului. In Romania, aceasta practica a fost foarte bine primita. Lumea isi doreste sa faca acest lucru, dar se confrunta cu alte bariere, in primul rand financiare.

Comparativ cu cheltuielile care erau necesare acum cativa ani, cand priveam aceasta metoda de inghetare si stocare pe o perioda indelungata de timp ca pe un film SF, acestea au devenit acum mai accesibile, ceea ce ne permite sa oferim un pret sub cel din Europa si din lume. Astfel, pentru 1.500 de euro, incluzand aici si pastrarea celulelor timp de 18 ani, se poate realiza intregul proces. Noi incercam sa venim in intampinarea acestor nevoi creand un sistem de rate, suma totala fiind impartita in trei transe egale”, explica dr. Patrascu. Experienta unor tari ca Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Polonia, precum si a altora din Uniunea Europeana si din restul lumii demonstreaza ca bancile cu utilizare privata (in cadrul familiei) si cele publice pot coexista si pot aduce numeroase beneficii.

Nu exista riscuri pentru mama si copil

Sangele din cordonul ombilical prezent in sistemul circulator al fatului in dezvoltare constituie o sursa bogata de celule materne hematopoetice. Ele au capacitatea de a se transforma in elemente care compun sangele si sistemul imunologic. Procedeul de recoltare este o metoda simpla, non-invaziva, care nu tulbura cursul natural al nasterii. Sangele poate fi colectat si daca este vorba de o nastere multipla sau cezariana, dar numai de catre personalul spitalicesc instruit special.

Avand in vedere ca aceasta operatiune se face dupa ce copilul a fost nascut si detasat de cordonul ombilical, intregul proces este complet nedureros, atat pentru mama, cat si pentru micut. Numarul de afectiuni in care se foloseste acest tip de transplant, dovedit eficient din punct de vedere clinic, este cu atat mai ridicat atunci cand donatorul este un frate compatibil, rata de supravietuire in cazul interventiei fiind aici de 73%.

Riscul unei nereusite este foarte mic si e cauzat, de cele mai multe ori, contaminarii bacteriene a sangelui placentar, mai ales la nasterea naturala. Afectiunile autoimmune, cardiovasculare (ischemie miocardica), metabolice (diabet, osteoporoza), hepatice, musculoscheletale (distrofia) sau neurologice (Parkinson) sunt doar cateva maladii in care se incearca aplicarea acestei forme de tratament. “Principala boala la care se intervine cu succes – si daca ar fi numai aceasta, tot ar fi de ajuns! – este leucemia si apoi o intreaga familie de sindroame care tin de afectiuni ale sangelui. De asemenea, tratamentul cu celule stem aplicat unor probleme neurologice a dat si el roade, nu in proportie de suta la suta dar, oricum, in sensul ameliorarii clare si vizibile a simtomatologiei respective.

De exemplu, un om paralizat de la gat in jos, dupa cateva interventii, a reusit sa coboare nivelul paraliziei, izbutind sa-si miste mainile, ceea ce este o mare realizare. Te poti considera independent, poti sa te alimentezi si sa te deplasezi singur, lucru imposibil de realizat atunci cand paralizia era de la gat in jos”.

Celulele depozitate, o comoara nepretuita

Sangele din cordonul ombilical este singura sursa din care celulele se pot colecta prin metode non-invazive. Dupa ce a fost analizat si prelucrat in laborator, acesta trece printr-un proces de congelare cu viteza controlata si este stocat in Banca de Sange, unde va ramane pana cand donatorul sau parintii acestuia vor avea nevoie de el.

In prezent, celulele se pot pastra pe perioade de pana la 18 ani si pot fi disponibile imediat pentru tratamente medicale, utilizarea lor fiind optima ca modalitate si timp. Acest gen de transplant are o rata de reusita mai mare si este mai eficient decat transplantul de celule stem colectate de la un donator adult. Procedeul este valabil atat pentru cazurile in care primitorul si donatorul sunt aceeasi persoana, cat si atunci cand celulele sunt luate de la un alt organism.

Capacitatea de proliferare este mai mare la celulele stem, deoarece acestea cresc mai rapid. Transplanturile alogene, care de obicei nu implica celule perfect compatibile, pot duce la o serie de complicatii. Poate aparea “boala de reactie”, ceea ce inseamna ca celulele sanguine albe ale donatorului percep celulele gazdei ca straine si le ataca. Insa rezultatele a numeroase teste clinice arata ca sansele de aparitie a acestei boli sunt mai mici decat in cazul transplantului de celule de maduva. Cercetarile referitoare la utilizarea celulelor stem arata ca acestea pot fi folosite nu numai la tratarea bolilor hematopoetice, ci si a celor oncologice si neurologice, a bolilor de inima, a ranilor, a tulburarilor genetice etc.

Pe plan mondial, sangele placentar a fost deja folosit cu succes in mai mult de 10.000 de cazuri, iar anual numarul acestora creste cu aproximativ 20%. Statisticile demnonstreaza ca, in fiecare an, mor de leucemie peste 4.000 de oameni, iar in Romania sunt diagnosticati intre 100 si 150 de copii bolnavi. Celulele stem nu sunt un leac pentru toate bolile pe care le poate dezvolta copilul tau, dar reprezinta o sansa in plus pentru a se putea vindeca in cazul contractarii unor boli.