Dieta mediteraneana, o alternativa pentru sanatate

Celebra dieta mediteraneana, care se bazeaza pe ulei de masline, paste, rosii si peste, ar putea fi premiata si recunoscuta de catre UNESCO, in conditiile in care Italia doreste sa protejeze si sa promoveze acest stil de viata sanatos intr-o lume in care din ce in ce mai multi oameni aleg sa manance la fast food.

Aceasta initiativa a Italiei mai este sustinuta si de catre Grecia, Spania si Maroc care vor ca dieta mediteraneana, care este folosita in aceste tari, sa inceapa sa fie cat mai mult promovata si in restul lumii. Aceste tari isi doresc ca oamenii sa fie informati despre stilul de viata care le va duce mai putine probleme de sanatate, dar si despre ingredientele pe care le include acest stil alimentar.

Aceasta dieta nu este numai un regim de slabire, asa cum multe femei o percep, ci este un stil de viata care ajuta la imbunatatirea sanatatii pe langa faptul ca ajuta la slabire.

In cazul in care vreti sa adoptati acest stil de viata, trebuie sa consumati cat mai multe legume, precum rosii, castraveti, ardei gras, salata verde, dovlecei, ceapa, cartofi, morcovi, ciuperci, broccoli, mazare sau fasole. Nu uitati nici de fructe, precum portocale, grapefruit, pomelo, lamai, mere, kurmale, fructe de padure, capsuni, pepene rosu sau smochine.

Pentru ca dieta sa fie completa, trebuie sa consumati si seminte oleaginoase, migdale, alune de padure, caju, seminte de in-dar crude, nu prajite, condimente proaspete, bususioc, oregano, menta, usturoi, ardei iute, fructe de mare si peste proaspat, vin rosu, dar consumat cu moderatie, miere de albine in loc de zahar si celebrul ulei de masline, care trebuie sa fie extra virgin.

Inca din anii ’50, oamenii de stiinta au inceput sa studieze stilul alimentar al oamenilor de la Marea Mediterana si se dorea aflarea misterului care sta in faptul ca oamenii din Creta au cea mai lunga speranta de viata din lume.

Uleiul de masline este important in aceasta dieta, deoarece protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, iar ceea ce o face si mai eficienta este consumul mare de ierburi aromatice si de condimente proaspete, care reprezinta o sursa importanta de antioxidanti. Astfel, atunci cand mergeti la piata, cautati sa cumparati, de exemplu, busuioc proaspat.

Se pare ca aceste condimente, lupta impotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare, dar si impotriva bolii Alzheimer.

Atunci cand vine vorba de consumul de peste, de 3-4 ori pe saptamana trebuie sa il avem pe masa, datorita aportului de acizi grasi omega-3, cu rol impotriva bolilor cardiovasculare. Si daca aveti pofta de fructe de mare, atunci nu trebuie sa va abtineti nici daca tineti dieta, deoarece acestea au un continut redus de calorii.

Daca sunteti un fan al lactatelor, atunci nu trebuie sa va abtineti de la ele, dar trebuie sa aveti grija cat consumati atunci cand vine vorba de: iaurt, branza slaba, parmezan sau lapte proaspat.

Acum ramane de vazut si daca dieta mediteraneana va ajunge in Patrimoniul Cultural al Umanitatii si daca oamenii vor ajunge sa cunosca si sa adopte acest stil de alimentatie care le va imbunatati stilul de viata.