Care sunt cele mai frecvent intalnite boli ale sistemului respirator

Bolile sistemului respirator sunt acele afectiuni care apar la nivelul organelor si structurilor implicate in respiratie cum ar fi cavitatea nazala, faringele, laringele, traheea, plamanii, bronhiile etc.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectiunile respiratorii reprezinta o problema severa de sanatate in randul populatiei, 5 dintre aceste afectiuni facand parte din cele 30 de cauze principale de deces la nivel global.

Datorita prevalentei si severitatii acestor afectiuni, in continuarea articolului vom mentiona cateva dintre cele mai frecvente boli de acest tip pentru ca tu sa fii cat mai informata cu privire la sanatatea ta si sa iti protejezi sistemul respirator cat mai bine.

4 afectiuni frecvent intalnite ale sistemului respirator

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ doua miliarde de persoane sunt expuse la fum toxic, un miliard la aer poluat si un miliard la fumul de tigara, fapt care poate explica prevalenta acestor afectiuni respiratorii. Dintre acestea, cele mai frecvent intalnite boli sunt:

Astmul

Astmul este o afectiune caracterizata prin ingustarea cailor respiratorii si producerea de mucus in exces. Aceste modificari pot face ca respiratia sa fie mai greu de realizat si pot duce la simptome precum tuse, respiratie suieratoare si dispnee.

Severitatea afectiunii poate varia, pentru unele persoane astmul fiind doar o usoara inconvenienta in timp ce pentru altele poate reprezenta o problema majora, afectand chiar si unele activitati din viata de zi cu zi.

Chiar daca astmul nu poate fi vindecat, simptomele prezentate pot fi controlate pentru a creste astfel calitatea vietii.

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)

BPOC-ul reprezinta un grup de boli pulmonare progresive cum ar fi emfizemul pulmonar si bronsita cronica, multe persoane cu BPOC avand ambele afectiuni prezente in acelasi timp.

In stadiile incipiente simptomele sunt de regula mult mai usoare si caracterizatate prin tuse si dispnee, insa odata cu evolutia bolii incapacitatea de a respira poate deveni mult mai accentuata.

Tratamentul pentru aceasta afectiune se axeaza pe ameliorarea simptomelor, pe prevenirea complicatiilor si pe incetinirea progresului bolii, medicul putand alege din mai multe optiuni terapeutice cum ar fi tratament medicamentos, schimbari ale stilului de viata, interventii chirurgicale si multe altele.

Bronsita

Bronsita reprezinta o inflamare a mucoasei tuburilor bronhiale care transporta aerul. Majoritatea persoanelor care sufera de aceasta afectiune prezinta de obicei tuse productiva caracterizata prin expectorarea de mucus decolorat si gros.

Aceasta afectiune poate fi acuta sau cronica, brosnita acuta dezvoltandu-se de obicei in urma unei raceli sau a unei alte afectiuni respiratorii in timp ce bronsita cronica poate reprezenta o afectiune mai severa cauzata de iritarea constanta a mucoasei, de obicei din cauza fumatului.

Simptomele pot include tuse productiva, dispnee, stare de oboseala, febra si frison, toate acestea putand fi acompaniate si de alte simptome asociate cu raceala cum ar fi cefaleea sau durerea musculara.

Pneumonia

Pneumonia este o infectie care duce la inflamarea saculetilor de aer de la nivelul plamanilor, rezultand astfel la umplerea acestora cu lichid si la aparitia tusei productive, a febrei si a problemelor respiratorii.

Infectia poate fi cauzata de bacterii, virusuri sau fungi si poate varia in severitate de la cazuri usoare la cazuri severe care pot pune viata in pericol.

Semnele si simptomele acestei afectiuni variaza de fel in functie de tipul agentului patogen care a cauzat infectia, de varsta persoanei afectate, de sanatatea generala etc. Cu toate acestea, exista insa anumite simptome generale care pot fi observate cum ar fi durerea in piept, tusea productiva, dispneea, starea de greata, febra, frisonul si starea de oboseala.

Tratamentul pneumoniei se axeaza pe inlaturarea infectiei si pe prevenirea complicatiilor, medicul specialist alegand tratamentul medicamentos specific in functie de fiecare caz in parte.

Deoarece toate aceste afectiuni pot duce la complicatii severe este recomandat sa apelezi la un consult medical specializat daca simptomele persista sau se agraveaza sau daca afectiunea este acompaniata si de alte simptome aditionale.

Referinte:The Global Impact of Respiratory Disease. World Health Organization, www.who.int/gard/publications/The_Global_Impact_of_Respiratory_Disease.pdf.