Arafat l-a ingropat pe Ciuhodaru

Pana in urma cu maxim 6 luni, Tudor Ciuhodaru parea sa fie o poveste politica de succes. Extrem de energic, cu o prezenta intensa in media si cu abilitatea de a transmite mesaje directe, simple, usor de receptat de catre public, avea sanse reale sa ajunga primar in Iasi si, in timp, chiar mai mult decat atat.

Insa, in toamna anului trecut, parasit de inspiratie si tentat de beneficiile institutionale pe care i le-a oferit Puterea, domnul Ciuhodaru a decis sa treaca la UNPR, asociindu-se cu masuri extrem de nepopulare, precum taierile de salarii, impozitarea pensiilor sau sistemul de coplata in sanatate. Mutarea in tabara celor pe care ii criticase vehement vreme de cativa ani, i-a adus, pe langa o functie de conducere, si o diminuare drastica a capitalului de incredere, intrand in categoria tradatorilor politici, alaturi de Mickey Spaga si alti domni la fel de onorabili.

Prabusirea sa a fost atat de dramatica incat, brusc, a devenit inutil si pentru cei care-l “transferasera” in speranta ca va putea fi un contracandidat redutabil pentru Gheorghe Nichita, actualul primar al Iasiului. In locul unui armasar castigator, care fornaia promitator prin toate studiourile de televiziune, Puterea s-a ales cu un ponei anonim, pe care il mai invoca, la ordin, doar aparatul de propaganda guvernamental. In consecinta, doctorul trebuia resuscitat, iar impulsul bovin (de la taur) al domnului Basescu, decis sa il indeparteze cu orice pret pe Raed Arafat, l-a readus pe ambitiosul domn Ciuhodaru in prim-plan. Numai ca aceasta miscare, care il ajuta pe presedinte sa mai reduca din propriile pierderi, il ingroapa definitiv pe fostul viitor primar al Iasiului.

Pana la rocada formala cu Raed Arafat, domnul Ciuhodaru inca mai putea spera – pentru ca, nu-i asa,  speranta moare ultima – la un rol politic substantial in viitorul apropiat. Insa, comparatia cu Raed Arafat, omul care a salvat cateva mii de vieti, a creat un sistem de urgenta considerat model pentru intreaga Europa si a ales sa demisioneze pentru a-si respecta principiile, este fatala pentru Tudor Ciuhodaru, un oportunist mediocru, ratacit printre mize mici, care si-a “vandut” serviciile politice ori de cate ori a fost cineva interesat sa le “cumpere”.

In contrast cu Raed Arafat, statura morala si profesionala minora a lui Tudor Ciuhodaru devine invizibila. Respectand proportiile, diferenta dintre cei doi este similara cu cea dintre Titu Maiorescu si Daniel Funeriu. Sunt titularii aceluiasi rol, dar nu apartin aceleiasi specii.