Yoga. Intalnirea senina intre trup si minte

In prezent, yoga este practicata atat de cei care incearca sa-si dezvolte constientizarea spirituala, cat si de cei care doresc sa-si imbunatateasca postura corpului, elasticitatea, forta fizica sau armonia mentala. Oricare ar fi obiectivul pe care doriti sa-l atingeti, yoga ar trebui sa fie considerata o activitate fizica cu multiple beneficii pentru a obtine o mai buna sanatate si bunastare.

Termenul de yoga care provine din vechiul sanscrit poate fi tradus prin „unire”. Conceptul are doua aplicatii principale: pe de o parte, este ansamblul de discipline fizice si mentale care au originea in India si care incearca sa atinga perfectiunea spirituala si unirea cu absolutul; si, pe de alta parte, prin diferite practici moderne care deriva din traditia hindusa mentionata si care promoveaza dominatia corpului si o capacitate mai mare de concentrare.

In prezent, yoga este practicata de mai multe scoli si diverse curente care in mare parte au aceleasi baze, intotdeauna in conformitate cu doctrina hindusa. Toate mentin o viziune holistica si integratoare a persoanei, intelegand-o ca fiind o fiinta inzestrata cu un corp fizic, un corp mental, constiinta, emotie si ego.

Indiferent de abordarea pe care o alegem in mod liber, trebuie sa stim ca practica yoga este o sursa de beneficii fizice si mentale , cautand acceptarea, ingrijirea si imbunatatirea individului cu sine.

Sa evidentiem, printre multe altele, cateva dintre calitatile sale:

1.Creste energiile organismului, il elibereaza de toxine, isi consolideaza apararea naturala impotriva bolilor si a stimulilor din mediul sau si isi optimizeaza functionarea.

2. Imbunatateste flexibilitatea muschilor si articulatiilor, oferind mai multa vitalitate si agilitate.

3. Creste rezistenta fizica , lucrand muschii imbunatatind in acelasi timp aspectul general al corpului nostru.

4. Colaboreaza cu stimularea metabolismului si a proceselor anabolice, cu circulatia energiei si cu oxigenarea organismului.

5. Datorita productiei crescute de endorfine, contribuie la reducerea durerii si inflamatiei cauzate de unele afectiuni fizice, generand o stare de relaxare.

6. Yoga este considerata de multi drept o terapie holistica care previne si imbunatateste bolile cronice precum astmul, oboseala cronica, artrita si arterioscleroza, printre alte afectiuni.

7. Ajuta la imbunatatirea respiratiei , ceea ce are un impact direct asupra sanatatii organelor, pe langa faptul ca ne invata sa folosim mai bine energia.

8. Protejeaza integritatea coloanei vertebrale , datorita posturii imbunatatite; discurile sufera o deteriorare mai mica decat cea normala datorita alimentarii cu sange si o flexibilitate mai mare.

9. Prin exercitii specifice, ajuta la stimularea organelor interne ; rezultatele pozitive pe care le produce in sistemele neurologice, endocrine, digestive si respiratorii ies in evidenta.

10. Combate riscurile hipertensiunii arteriale si ajuta la controlul nivelului de colesterol si de zahar , pe langa imbunatatirea productiei de antioxidanti.

11. Este o lupta naturala impotriva imbatranirii, o modalitate de combatere a stresului care readuce in corpul nostru fluiditatea pe care o pierdem, permitand problemelor sa ne invadeze.

12. Genereaza calm si accentueaza creierul , oferindu-ne o stabilitate emotionala si mentala mai mare.
13Este o resursa buna pentru combaterea depresiei .

14Ajuta la combaterea episoadelor de furie si panica .

15. Ne imbunatateste rezistenta la stres, controlul anxietatii si concentrarea atentiei asupra intrebarilor importante din viata noastra de zi cu zi, prevenind problemele sa ne ineca.

Daca gasiti aceste primele cincisprezece motive pentru a practica Yoga suficient de interesant, acum trebuie doar sa stiti ca, ca disciplina completa, exista un yoga pentru fiecare persoana – si, prin urmare, un yoga pentru fiecare, in fiecare moment al vietii sau circumstante.