Istoria antica a parfumului

Parfumurile au ajuns departe de originile lor. In timp ce majoritatea parfumurilor contemporane sunt produse din materiale sintetice, parfumurile originale au fost o combinatie de produse vegetale sau animale si uleiuri bogate. Astazi, arheologii continua sa gaseasca dovezi despre utilizarea parfumurilor in intreaga lume straveche, adesea sub forma de vase complexe de parfum.

De unde vine parfumul?

Parfumurile si coloniile pot fi urmarite in mai multe culturi antice, in special in civilizatia egipteana antica. De fapt, egiptenii au asociat parfumurile cu zeii: aromele erau considerate a fi transpiratia zeului soare, Ra. Avand in vedere influentele Egiptului antic asupra civilizatiilor antice romane si grecesti, utilizarea aromelor s-a raspandit in intreaga lume straveche. Alte culturi antice, cum ar fi iranienii antici si chinezii antici, au de asemenea parfumuri pretioase, desi chinezii foloseau parfumul sub forma de tamaie in loc de parfumuri pentru a fi purtate.

In ce consta parfumul antic?

Parfumul antic a variat in multe privinte de la parfumurile moderne. In Egiptul antic, s-au folosit fragenele, opopanaxul si mirul. In intreaga Africa antica, diferite uleiuri parfumate au fost folosite ca protectie solara, precum si pentru mirosul lor. In Mesopotamia si Babilonia, aromele favorizate includ cedru, smirna, incinca si chiparos. In general, uleiurile erau folosite ca „purtatori” sau lichide pentru a prelua mirosurile puternice. In timpurile moderne, alcoolul este de obicei utilizat ca purtator. Majoritatea substantelor care au fost sursele aromelor au fost pe baza de plante, variind de la flori pana la rasini si padure.

De ce a fost folosit parfumul?

Unul dintre scopurile parfumului a ramas acelasi, din cele mai vechi timpuri pana in prezent: populatiile antice erau de asemenea atrase de mirosurile atragatoare. In Egiptul antic, curatenia era foarte apreciata si era obisnuit sa te scalde zilnic sau dupa fiecare masa. Parfumul era o modalitate suplimentara de a te curata pe sine. In Grecia antica, purtarea unui parfum cu miros dulce era de asemenea considerata placuta zeilor. In plus, ganditorii medicali greci ai vremii au practicat o forma straveche de aromaterapie, gasind anumite mirosuri care sa imbunatateasca sanatatea si vitalitatea.

Cine a purtat parfum?

Deoarece parfumul era o substanta pretioasa si costisitoare, era de obicei limitat la bogati. Regalitatea si clerul au fost cel mai probabil sa foloseasca parfumul, o tendinta care a continuat in tot Egiptul antic, Roma, Grecia si in alte parti. In Grecia antica, o persoana care era prea saraca pentru a-si permite parfumul ar putea avea pur si simplu o sticla de parfum pictata pe sicriul lor, un tribut adus zeilor.

Arome

Astazi, multe parfumuri folosesc parfumuri sintetice. Istoric si cu unii producatori moderni de parfumuri naturale, parfumurile sunt derivate din uleiurile esentiale ale plantelor, animalelor si chiar alge marine. In schimb, creatiile sintetice ofera miresme care nu exista in lumea naturala. Multe mirosuri „mosc” sunt acum produse in mod artificial, atat pentru a oferi parfumurilor un miros mai neutru, cat si pentru a atenua nevoia de recoltare de la animale. Exista dezbateri daca aromele sintetice sunt mai bune sau mai rele decat aromele naturale, dar, in cele din urma, se pune problema preferintei personale a clientului.