UE cere inapoi de la Consiliul Judetean peste 2.000.000 euro

Vara trecuta Comisia Europeana s-a suparat pe Romania ca a cheltuit aiurea bani europeni, motiv pentru care a decis blocarea finantarii prin Programul Operational Regional. Mai mult de atat i-a pus la munca pe subalternii Elenei Udrea, in intentia de afla unde nu a fost respectata procedura si legislatia privind achizitiile publice. Conform ministerului, CJ Arges a incalcat ordonanta privind atribuirea contractelor de achizitii publice.

La cererea Comisiei Europene, in perioada iulie-august 2011, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Autoritatea de Audit si Organismele Intermediare pentru Programul Operational Regional au intreprins verificari ale achizitiilor publice realizate de beneficiarii contractelor de finantare din cadrul Axei Prioritare 2 a POR. In judetul Arges trei sunt investitiile realizate prin Programul Operational Regional si anume drumurile turistice de soarta carora s-a interesat de curand Corpul de Control al ministrului Elena Udrea. „Acolo unde au existat suspiciuni de nereguli s-au declansat procedurile de verificare, conform OUG 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, verificari efectuate de Directia Control si Verificare Utilizare Fonduri Comunitare, din cadrul MDRT”, precizeaza raportul ministerului. Saptamana trecuta documentul a fost finalizat si pe surse au razbatut informatii catre opinia publica.  Conform raportului, Consiliul Judetean Arges va fi nevoit sa dea inapoi 10 milioane de lei  (adica peste 2 milioane de euro) pentru faptul ca a incalcat Hotararea de Guvern 925/2006.

Minister: CJ Arges a restrictionat accesul firmelor

Proiectul privind modernizarea DJ730: Podul Dambovitei (DN73) – Dambovicioara – Ciocanu – limita jud Brasov in vederea imbunatatirii si dezvoltarii infrastructurii de transport rutier, beneficiar Consiliul Judetean Arges, s-a ridicat la valoarea de 9.634.365 lei. In urma corectiei financiare propuse de Ministerul Dezvoltarii, CJ Arges urmeaza sa returneze 4.553.376 lei. Conform Corpului de Control a fost incalcat art. 8 din HG 925/2006. „Autoritatea contractanta nu are dreptul de a restrictiona participarea la procedura de atribuire a contractului de achizitie publica prin introducerea unor cerinte minime de calificare ce sunt disproportionate in raport cu natura si complexitatea contractului de achizitie publica ce urmeaza sa fie atribuit”, noteaza articolul sus mentionat.

Conform raportului Ministerului Dezvoltarii, „beneficiarul a impus ca ofertantul trebuie sa detina in proprietate sau leasing o statie de mixturi asfaltice, montata si autorizata in judetul Arges. Beneficiarul a solicitat ca 50% dintre subcontractanti sa aiba sediul social in judetul Arges”.  In cazul modernizarii 703I: Musatesti (DN73) Braduletu – Poienile Valsanului a fost incalcata aceeasi hotarare a Guvernului, fiind impusa o corectie mult mai mare, de 25%.

Valoarea totala a contractului a fost de 22.074.340, Consiliului Judetean fiindu-i imputata o corectie financiara in valoare de 5.408.213 lei. Controlul pentru Musatesti-Braduletu nu este finalizat, sumele sus mentionate fiind doar propuneri.  Corectiile financiare aplicate in urma verificarilor vor fi comunicate Autoritatii de Certificare si Plata din cadrul Ministerului Finantelor Publice, conform sursei.Informatia privind rezultatul controlului nu ajunsese la finele saptamanii trecute la Consiliul Judetean Arges. „Stiu ca de licitatii s-a ocupat in urma cu doi ani raposatul Florea Costache, nu detin mai multe informatii in acest moment. Pana nu vom primi datele si rezultatele acestui raport, nu putem face aprecieri sau comentarii. Stiu ca pe Musatesti au fost sistate anumite lucrari, acolo au fost probleme, din acest motiv poate ca nu este finalizat raportul ministerului. Oricum asteptam un document oficial pentru a ne stabili pozitia”, ne-a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Arges, Florin Tecau….