Ratele la CAR si cotizatiile la sindicat nu se mai opresc din salariile profesorilor

Saptamana trecuta, la scolile argesene s-a primit un nou program computerizat  cu ajutorul caruia se calculeaza salariile profesorilor. Nu mica le-a fost mirarea contabililor si directorilor de scoli cand au constatat ca din acest program lipsesc cu desavarsire doua rubrici: cotizatia la sindicat si contributiile la CAR.
Astfel, potrivit noului program Edusal, de acum membrii de sindicat din invatamantul preuniversitar ar trebui sa-si faca lunar timp pentru o vizita la sediile organizatiilor din care fac parte pentru a-si plati contributia si de a trece pe la casieria CAR pentru a-si achita ratele.
Sindicatele din invatamant – bagate in faliment
Reactiile nu au intarziat sa apara, liderii miscarilor sindicale din Arges considerand aceasta masura o ilegalitate crasa si o tentativa evidenta de a pune sindicatele cu botul pe labe: „Este un act fara precedent in istoria Romaniei! La comanda Ministerului Educatiei, a fost elaborat acest program de salarizare care incalca in mod flagrant drepturile fundamentale ale omului si Constitutia Romaniei. Articolul 24 din Legea dialogului social nr. 62 din 2011 prevede faptul ca aceasta cotizatie la sindicat este deductibila din impozit, conform codului fiscal. Este absolut imposibil ca plata cotizatiei sa se faca direct la sediul sindicatelor, pentru ca nu ar mai fi deductibila! Prin aceasta masura, guvernantii deschid o cutie a Pandorei extrem de periculoasa, legiferand practic o modalitate de a face spalare de bani. Am propus in mod clar actionarea in instanta a ministrului Daniel Funeriu si a intregii echipe care a lucrat la elaborarea acestui program si inaintarea unei plangeri penale impotriva firmei Siveco, cea care a intocmit programul incalcand codul fiscal, legea dialogului social si Constitutia. Vreau sa spun ca am fost sunat de foarte multi directori de scoli care voiau sa opreasca totusi cotizatia profesorilor, insa programul este draconic si nu permite in niciun fel adaugarea vreunei rubrici. Intentia guvernantilor este clara: aceea de a distruge miscarea sindicala. Ganditi-va numai cate procese au castigat profesorii impotriva statului, fara a fi nevoiti sa suporte onorarii costisitoare! Fara sustinerea sindicatelor, dascalii nu-si vor mai putea permite sa isi caute dreptatea in instanta si astfel vor disparea litigiile de munca, asa cum de altfel isi doreste guvernul”, ne-a declarat Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia, sindicat care reuneste mii de profesori argeseni.
Adrian Voica a mentionat ca sindicatul pe care il reprezinta se va adresa Confederatiei Europene a Sindicatelor, Parlamentului European si Organizatiei Internationale a Muncii, considerand ca initiativa ministerului de a elimina din programele de salarizare cotizatiile de la sindicatele din invatamant se constituie ca un experiment care are toate sansele sa se extinda si la nivelul celorlalte miscari de profil.
 Datoriile la CAR – platite lunar la casierie
In Arges, Casa de Ajutor Reciproc a invatamantului numara in prezent aproximativ 8.000 de membri. In opinia liderului SIPA Muntenia, faptul ca profesorii imprumutati vor fi nevoiti sa-si plateasca personal ratele este un atac direct la aceste CAR-uri, principalul motiv fiind dobanzile extrem de mici – de doar 7-8% – fata de cele practicate de banci. „Colegii din Occident au fost socati cand au auzit ce se intampla la noi. Aprecierea generala a fost ca numai intr-un stat politienesc, totalitar, se poate intampla asa ceva”, a concluzionat Adrian Voica….