Top 10 piese ale pianistului Ludovico Einaudi

Desi nu e cunoscut in Romania, Ludovico Einaudi este foarte apreciat de catre toti ascultatorii care ii cunosc muzica. Nici eu nu auzisem de el pana intr-o zi cand cautam piese cantate la pian pe youtube si am dat peste Einaudi.

De atunci este pianistul meu preferat si am reusit sa fac rost de toate piesele lui. Einaudi este un pianist si compozitor italian. S-a nascut in Turin, fiind un discipol al pianului de cand era copil, incepandu-si pregatirea pentru viitoarea cariera muzicala la Conservatorul din Milan, obtinand mai apoi diploma pentru compozitie. Mai jos am facut o selectie de 10 piese ale lui pe care le consider cele mai reusite.

1. Divenire

Aceasta piesa este cea care a dat numele albumului scos in 2006, care include o colaborare intre plan si orchestra compusa de Ludovico Einaudi. Albumul contine 12 piese si un bonus, intre care se regasesc cateva din cele pe care le-am enumerat mai jos. Piesele au fost inregistrate de Orchestra Filarmonica Regala din Liverpool condusa de Robert Ziegler.

2. High Heels

“High Heels” este o noua piesa inclusa pe ultimul sau album numit “Islands”. Pe acesta se gasesc toate piesele cunoscute ale lui Einaudi pentru pian solo. Este o piesa foarte reusita, mie imi place extrem de mult, din momentul in care am auzit-o pentru prima oara, m-am indragostit pur si simplu de ea. Ma linisteste si-mi transmite eleganta si originalitatea care se regasesc desemenea in toate piesele sale.

3. Nuvole Bianche

Inca o poveste spusa de pianul lui Einaudi, “Nuvole Bianche” este una dintre cele mai ascultate piese ale sale. Auzita si in filmul “Insidious”(2010), in drama britanica “This in England 86″ si in seria TV “Derek”(2012), aceasta piesa este relaxanta, da nastere visarii si ne indeamna sa o traim la aceeasi intensitate cu acordurile.

4. Dietro Casa

Ca multe dintre compozitiile sale, Einaudi creeaza “Dietro Casa” dintr-o progresie simpla repetata de 4 acorduri, inrudita cu construirea unui cantec pop simplu.Expresia cu care Einaudi canta este mult asemanatoare cu cea a inregistrarilor lui Christopher O’Riley de pe Radiohead.

5. Giorni Dispari

O piesa care, atunci cand o asculti, se trezesc atatea sentimente in tine, incat nu stii cum sa le definesti. Cineva descria aceasta melodie ca o calatorie catre un alt capitol al vietii, un nou inceput. Cat de frumos!

6. In un’altra vita

Printre primele piese pe care le-am ascultat ale lui Einaudi, “In un’altra vita” este cea care m-a facut sa-mi doresc sa asist la unul dintre concertele lui. Dar, din pacate, Einaudi nu a fost pana acum in Romania si nici nu stiu daca va veni curand. Asa ca pana voi avea onoarea sa-l ascult in direct, nu-mi ramane decat sa ma bucur de ultimele lui compozitii.

7. Oltremare

“Oltremare” este alta piesa inclusa pe albumul “Divenire”. Are o lungime record de 11 minute si are darul de a impresiona pe oricine. Melodiile lui Einaudi nu apartin strict unui anumit gen, dar el se considera totusi “minimalist”, caci, citez “este un termen care inseamna eleganta si deschidere, deci prefer sa fiu numit minimalist decat altceva”.

8. Una mattina

Alaturi de “Fly”, “Una mattina” a fost difuzata in filmul “Intouchables” regizat de Olivier Nakache si Eric Toledano.

9. Nefeli

Extrasa de pe albumul “Eden Roc”, aparut in anul 1999, “Nefeli” este inca o dovada a talentului incomparabil al lui Einaudi. Pe mine piesele lui m-au facut sa imi doresc sa invat sa cant la pian. Cred ca nu putini vor fi cei care ii vor aprecia compozitiile.

10. I giorni

In Iunie 2011, prezentatorul Greg James de la Radio 1 BBC a initiat o campanie pentru a include “I giorni” a lui Einaudi in top 40. A mentionat faptul ca el considera piesa terapeutica atunci cand studia la universitate. Primele ascultari ale piesei au primit un raspuns fenomenal din partea ascultatorilor care a dus la includerea piesei in topuri alaturi de Beyonce si Lady Gaga.