Snowpiercer: 5 motive pentru a viziona noul thriller Netflix

Snowpiercer vine pe Netflix si este deja favorit pe platforma. In plina izolare din cauza pandemiei de Covid-19, serialul inspirat din filmul lui Bong Joon-Ho, regizorul Parasite, ne ofera o noua perspectiva si ne arata ca lucrurile nu stau chiar atat de rau pe cat ar putea fi, pe langa faptul ca prezinta un nou mister de rezolvat intr-un moment in care avem tot timpul din lume sa-l rezolvam.

Pentru cei care nu cunosc filmul, Snowpiercer are loc la bordul unui tren care nu se opreste niciodata din miscare, poarta ultimii supravietuitori ai unei ere glaciare care a distrus planeta si a nimicit omenirea, este un sanctuar in care toata lumea este protejata, problema este ca nu exista egalitate. Masinile din fata ii poarta pe cei bogati si puternici (ganditi-va la filmul El Hoyo, dar orizontal in loc de vertical) si situatia devine mai precara, complicata si nesigura pe masura ce avansati la ultimele masini, care transporta pe cei mai saraci din omenire.

In fata, oamenii au de toate, mancare, lux, distractie, in timp ce in spate este doar foame, intuneric, frica si abuz, acolo li se spune ca au norocul ca au fost acceptati si chiar sunt nevoiti sa munceasca pentru a-i sustine pe ceilalti. .pasageri privilegiati confortabili si fara griji.

Snowpiercer ne arata o versiune diferita a apocalipsei, dar ne reaminteste ca, chiar si la sfarsitul lumii, diferentele de clasa continua sa existe si este la fel ca intotdeauna (bogatii si puternicii) cei care obtin cea mai buna oferta.

Filmul este perfect (si nu doar pentru ca ii are pe Tilda Swinton si Chris Evans in el) si, desi seria Netflix este putin diferita, exista si multe motive sa vrei sa-l vezi (si nu doar pentru ca ai terminat deja intregul Netflix catalog din cauza carantinei).

De ce sa te uiti la Snowpiercer?

Pandemie, dar diferita

Serialul este plasat in anul 2031, dupa ce un eveniment catastrofal a distrus lumea (nu tocmai Covid-19, dar ne aminteste ca suntem vulnerabili in mai multe moduri decat ne place sa credem). La 19 ani de la dezastru, un grup de supravietuitori se trezesc la bordul unui tren care nu se opreste niciodata din miscare si are reguli foarte stricte pentru a mentine ordinea.

Chiar nu stim cum au urcat acesti pasageri in tren sau cum au fost selectati, serialul ne arata mai degraba o noua „societate” infiintata si care face tot posibilul pentru a incerca sa supravietuiasca. Propunerea lui ne spune ca, asa cum se intampla adesea astazi, diferentele de clasa nu vor fi sterse si va exista o separare clara intre cei mai bogati si cei mai saraci.

In mijlocul tuturor acestora, serialul ne arata o revolutie care a cautat sa schimbe totul si sa atinga egalitatea, la doar 6 ani de la inceputul calatoriei cu trenul. In plus, putem vorbi si de o loterie pentru a obtine un loc la bord, care i-a lasat convenabil pe cei mai saraci afara, obligandu-i pe multi sa se imbarce cu forta si sa ramana in ultima masina, in cele mai proaste conditii.

Mai multe detalii decat in ​​film

Filmul lui Snowpiercer este o bucata grozava de science-fiction, iar Bong Joon Ho spune o poveste grozava, dar cu mai mult timp, serialul ne arata mai multe detalii despre viata in tren si despre sistemul la care trebuie sa respecte pasagerii sai. Aici putem vedea mai multe detalii despre mersul la bord, de la divertisment si educatie, la inchisoare si pedepsele folosite pentru a mentine controlul. Iata 10 capitole pentru a spune mai multe detalii.

O mare diferenta fata de film este ca ne dezvaluie primele trasuri inca din primele capitole, in timp ce in film incepem intr-o trasura intunecata, rece, fara ferestre si ni se arata incet ca nu toata lumea traieste asa, ceea ce creeaza un element. de surpriza ca este putin mai interesant.

Noul protagonist

In film, Curtis (Chris Evans) ne ghida prin poveste, dar fara sa ne spuna multe despre viata si trecutul sau. Nu exista nici un Curtis aici, il urmam pe Layton, un fost detectiv de omucideri, si ajungem sa vedem mult mai mult din povestea lui si rolul lui la bordul trenului (pe care nu le vom spune pentru a evita spoilere dezvaluite).

O alta diferenta cu serialul este ca, in film, ni se arata pana la final pe mecanicul de tren, el este un fel de figura a lui Dumnezeu care este venerat de toti pasagerii si ramane ascuns aproape tot timpul, dar aici il intalnim pe Wilford

Istoria

Filmul ia revolutia trenului ca punct de plecare si ca motivator pentru a-i conduce pe pasagerii din fundal sa lupte pentru libertatea lor si sa fie tratati cu demnitate, dar aici mai este o problema de rezolvat, o crima care il determina pe protagonist sa faca turnee. trenul si arata-ne toate acele nedreptati care se comit in fiecare zi la bordul Snowpiercer.

O critica a (lipsei) umanitatii

Vazand-o pe ecran si sub forma unui tren, poate face sa para ca toate acestea sunt o fantezie si, desi este, nu putem sa nu ne gandim la ce se intampla in lume in fiecare zi. La jumatatea anului 2020, mai sunt oameni care mor de foame si traiesc in conditii inumane, in timp ce altii sunt pe cale sa devina primii trilionari din istorie (Jeff Bezos). Atat filmul, cat si serialul ne amintesc ca lumea este un loc nedrept si ca, in vremuri de criza, acele nedreptati pot creste, asa ca trebuie sa luptam pentru schimbare inainte ca totul sa explodeze.

Aceasta ne vorbeste despre cruzime, raceala si despre capacitatea pe care o avem de a-i ignora pe cei care sufera atunci cand insasi supravietuirea noastra este in joc.