Cum sa faci o relatie sa functioneze efectiv: 8 reguli de urmat

Relatiile nu sunt usoare, dar mult prea multe cupluri renunta la relatia lor prematur, doar pentru a repeta aceleasi tipare disfunctionale in urmatoarea lor relatie.

Adevarul este ca majoritatea cuplurilor sunt capabile sa prospere si sa dureze pe termen lung, daca ambii sunt angajati sa lucreze la ea. Indiferent daca va aflati intr-o relatie de 50 de zile sau de 50 de ani, iata cum sa faceti ca relatiile sa functioneze efectiv:

Acceptati conflictul ca normal

Perfectiunea exista doar la Hollywood. Se intampla dezacorduri. Cu exceptia cazului in care sunteti implicat in probleme severe (adica infidelitate, abuz, dependente, probleme legale sau violenta), nu aruncati o relatie pentru ca ati intampinat o problema mai mare. Increderea si angajamentul se adancesc pe masura ce calatoriti impreuna prin furtuni.

Cresteti emotional

Majoritatea oamenilor, chiar si cei foarte „buni”, au unele comportamente disfunctionale care sunt distructive pentru ei si pentru ceilalti. Unele dintre cele mai frecvente sunt defensivitatea, abilitati de comunicare slabe si lipsa de inteligenta emotionala. Probabil ca aveti intuitiv un sentiment unde trebuie sa lucrati pentru a imbunatati anumite lucruri si, daca nu, incercati sa cereti feedback de la partenerul dvs., prietenii apropiati sau chiar fostii parteneri. (Da, in functie de locul in care va aflati emotional cu ei, reconectarea cu un fost pentru a vorbi despre punctele tale forte si punctele slabe poate fi de fapt o practica foarte utila.) Nu va fie teama sa recunoasteti ca aveti loc pentru crestere. Toata lumea face.

Acordati-va reciproc spatiu

Chiar si persoanele in relatii fericite si iubitoare au nevoie de spatiu. Cuplurile sanatoase sunt capabile sa-si petreaca timpul departe unul de celalalt, lucrand la propriile lor obiective, petrecand timp cu prietenii, si doar facand propriile lor lucruri. Nu va faceti griji daca partenerul dvs. cere spatiu sau isi doreste spatiu din cand in cand. Fiecare ar trebui sa fiti oameni intregi cu propriile vieti incitante si alegeti sa impartasiti acele vieti unul cu celalalt.

Relatiile ar trebui sa fie distractive!

Si vesele, calde si pline de ras si afectiune. Oamenii din relatiile pe termen lung tind sa uite acest lucru de-a lungul timpului si de aceea atat de multe cupluri se despart in cele din urma, deoarece cred ca „scanteia” a disparut.

Faceti-va timp sa va jucati impreuna. Creati o atmosfera de levitate si pozitivitate atunci cand sunteti impreuna. Vorbiti-va unii cu dragoste intotdeauna. Imbratisati-va si tineti de mana, condimentati viata de cuplu cu jucarii sexuale si alte jocuri incitante. Aceste lucruri mici fac ca relatiile sa fie atat de minunate in primul rand si pastrarea vie a acestor practici iubitoare este esentiala pentru ca relatia sa functioneze pe termen lung. Vezi si alte articole interesante despre cum sa condimentezi viata de cuplu, relatii, sex si intalniri pe https://femeisex.ro.

Aveti grija de propriile nevoi

Intr-un parteneriat, puteti solicita celeilalte persoane sa va ajute sa va satisfaceti nevoile. Dar, la fel ca voi, au propriile nevoi si probleme. Ei pot spune ca nu. Aceasta nu este o respingere. In schimb, este o invitatie – sa fii autosuficient sau sa contactezi comunitatea ta (adica prieteni sau familie) pentru ajutor. 

 Comunicati limitele

Mai multe relatii mor din liniste decat din violenta. Iti musti limba cand esti suparat? Te indepartezi de comportamentul prost? Te superi in loc sa impui consecinte? Daca actionati „conform” pentru a pastra pacea, contribuiti la inautenticitatea relatiei. Decideti sa creati o alta cale: vorbiti. Spuneti nu. Exprimati-va nevoile. Creati un canal de comunicare cu adevarat deschis cu partenerul dvs. Daca nu poti fi sincer fara sa te simti vinovat sau sa simti ca va incepe o cearta mare, s-ar putea sa nu fie relatia potrivita pentru tine.

Nu recompensati niciodata comportamentul daunator

Psihologia poate explica un comportament prost, dar nu il scuza. Chiar daca intelegeti de ce partenerul dvs. va face uneori lucruri daunatoare, daca nu incearca sa se schimbe in bine, trebuie sa trasati o linie. Cand continuati sa petreceti timp cu el, sa radeti, sa faceti sex si, in caz contrar, sa va prefaceti ca totul este in regula, oferiti intariri pozitive pe care de fapt nu trebuie sa le schimbe. Stabiliti cateva reguli de baza. Nu asteptati ca cineva sa se schimbe daca nu lucreaza activ la sine acum; nu poti avea o relatie cu „potentialul” cuiva.

Relatiile pot fi ca pantofii vechi – ramanem in ei chiar si atunci cand nu mai functioneaza, deoarece sunt confortabili. Dar confortul este rareori un indiciu al unei vieti bine traite.