Tensiunile Ucraina-Rusia: Presedintele Iohannis Convoca CSAT. Rusia Spune Ca Retrage Trupele

Rusia a anuntat joi ca va retrage trupele langa Ucraina si va anexa Crimeea, considerand ca exercitiile sale militare s-au incheiat. ,,Trupele si-au demonstrat capacitatea de a asigura o aparare sigura a tarii. Asadar, am decis sa finalizez activitatile de inspectie in districtele militare sudice si occidentale “care se invecineaza cu Ucraina”, a declarat ministrul rus al apararii, Serghei Shoigu, intr-un comunicat de presa.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca va convoca sedinta Consiliului Suprem de Aparare (CSAT) saptamana viitoare pe tema situatiei tensionate din Ucraina. ,, Suntem foarte ingrijorati” , a spus presedintele roman, asigurand totusi romanilor ca autoritatile nu sunt surprinse de aceste evolutii.

,,Situatia este ingrijoratoare. Tensiunile sunt in crestere in regiunea Marii Negre, cu un accent deosebit pe zona de frontiera estica a Ucrainei. Inchidem monitorizarea acestor lucruri, asa ca sa nu ne imaginam ca stam si asteptam informatii de la altii. Nu, oferim informatii altora, pentru ca avem servicii performante in acest domeniu “, a spus Iohannis.

,,Vreau sa-i asigur pe romani ca suntem pe scena” , a adaugat el, dezvaluind ca a purtat mai multe discutii cu ministrul Apararii si cu alti sefi ai serviciilor speciale. ,, Stim foarte bine situatia de pe teren si suntem foarte ingrijorati de tensiunile care se ridica acolo. Suntem extrem de ingrijorati. Dar situatia trebuie evaluata foarte atent nu numai din punct de vedere militar si de securitate, ci si din punct de vedere diplomatic si o facem. Voi convoca o intalnire CSAT pentru saptamana viitoare, destinata in special tensiunilor Marii Negre si desfasurarii trupelor la granita de est a Ucrainei “, a spus Klaus Iohannis.

FM roman Bogdan Aurescu a mai spus ca Romania nu este amenintata direct de evolutiile din Marea Neagra, dar trebuie sa fie descalificata. ,, Este o situatie ingrijoratoare pentru noi (…) Este cea mai mare desfasurare a trupelor rusesti din 2014, (…) o miscare neobisnuita a trupelor care a alertat NATO, evident, a alertat Statele Unite, membrii Uniunii Europene si suntem ingrijorat, pentru ca dorim sa identificam obiectivele acestor manevre si, in acelasi timp, sa vedem care sunt cele mai potrivite masuri pentru a descalifica aceasta situatie “, a declarat FM Aurescu pentru difuzorul TV privat Digi 24.

Seful diplomatiei romane a subliniat, de asemenea, ca se pot observa nu numai fortele de masa ale Rusiei, ci si spionajul, propaganda si dezinformarea.

Aurescu a mai anuntat ca situatia de la Marea Neagra va fi pe agenda trilaterului Romania-Polonia-Turcia, care va avea loc joi la Bucuresti.

Peste 100.000 de soldati rusi s-au adunat la granita Ucrainei si in Crimeea anexata, a declarat biroul diplomatului superior al UE Josep Borrell in urma cu doua zile, dupa ce ministrii de externe ai UE au fost informati de ministrul de externe al Ucrainei.

Intr-o conferinta de presa, luni, Borrell vorbise initial de peste 150.000 de soldati si a refuzat sa ofere o sursa pentru cifra.

Borrell a spus ca nu sunt planificate deocamdata noi sanctiuni economice sau expulzari ale diplomatilor rusi, in ciuda faptului ca construirea militara la granitele Ucrainei a fost cea mai mare vreodata.

La Washington, Pentagonul a declarat ca acumularea militarilor rusi a fost mai mare decat cea din 2014 si nu este clar ca ar fi fost in scopuri de instruire.

Statele Unite si-au exprimat, de asemenea, ,,profunda ingrijorare” fata de planurile Rusiei de a bloca nave navale straine si alte nave in parti ale Marii Negre, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Ned Price, intr-un comunicat.

Tensiunile dintre Moscova si Kiev au crescut pe fondul acumularii militare si al ciocnirilor din estul Ucrainei intre armata si separatistii prorusi.