Reconcilierea In Coalitia De Guvernamant, Act Aditional Semnat

Dupa aproape o saptamana dupa revocarea lui Vlad Voiculescu din functia de ministru al Sanatatii si in urma a doua runde de negocieri, conditie prealabila si ultimatumuri, PNL, USR-PLUS si UDMR au ajuns la un acord marti seara. Liderii celor trei partide au semnat ,,un act aditional” la protocolul Coalitiei, anuntand ca noul ministru al Sanatatii va fi nominalizat miercuri.

Anexa spune ca deciziile politice majore vor fi luate in urma unui acord colegial, cu participarea tuturor membrilor coalitiei si a primului ministru.

Astfel, puterea constitutionala a premierului de a trimite presedintiei cererea de demitere a unui ministru va fi exercitata dupa informatiile preliminare ale partidului de unde provine ministrul care urmeaza sa fie demis, pe baza argumentelor consacrate intr-o evaluare obiectiva facuta de prim-ministru si in urma unei dezbateri in cadrul coalitiei, documentul citeste in continuare.

,,Coalitia, prim-ministrul si membrii guvernului promit sa nu adopte atitudini publice subminand munca si agenda guvernului si a membrilor guvernului. Comunicarea publica se va face intr-un spirit de sprijin reciproc si solidaritate. Avand in vedere ca prim-ministrul a fost incredintat de membrii acestei coalitii, prerogativa sa constitutionala de a trimite presedintelui cererea de revocare a unui ministru se exercita dupa notificarea anterioara a partidului politic care a propus ministrul, pe baza argumentelor cuprinsa intr-o evaluare obiectiva facuta de prim-ministru si dupa o dezbatere in coalitie “, se spune in document.

Potrivit acestuia, premierul va permite o perioada rezonabila de timp pentru a asigura tranzitia intre detinatorii portofoliului ministerial.

La sfarsitul celei de-a doua runde de negocieri aseara, liderii celor trei partide si premierul Florin Citu au tinut o conferinta de presa, fara insa sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

,,Sunt foarte fericit ca luam campania de vaccinare ca obiectiv principal in aceasta coalitie. Este important sa avem o campanie de vaccinare de succes si sunt sigur ca vom avea o campanie de vaccinare de succes. Incepand de maine vom avea un ministru al Sanatatii care va prelua un portofoliu dificil, el / ea va avea sprijinul meu si al colegilor mei din cabinetul pe care il conduc. Vom continua sa ne asiguram, asa cum am facut pana acum, ca deciziile pe care le luam sunt luate in urma consultarilor ” , a declarat premierul Florin Citu.

,,Dupa doua zile de discutii serioase, am convenit sa semnam un act aditional la acordul de coalitie, care sa aduca proceduri si puncte de vedere care sa duca la cresterea increderii intre parteneri, la imbunatatirea mecanismelor de coalitie si, evident, la imbunatatirea performantelor guvernamentale. Partidele politice care au format aceasta coalitie este constienta de responsabilitatea lor de a asigura buna guvernare a Romaniei si de a implementa programul de guvernare pentru care ne-am angajat in Parlament si, de asemenea, de a urmari obiectivele acestui program de guvernare. Cei care au pariat ca nu ne vom intelege s-au amagit. Suntem o coalitie care coopereaza, care se afla intr-un dialog bazat pe respect reciproc, pe incredere, solidaritate “, a declarat liderul Partidului National Liberal (PNL), Ludovic Orban.

,, Coalitia PNL, USR PLUS, UDMR a depasit o situatie delicata, iar functionarea si succesul acestei coalitii depind de incredere, respect si reguli. Dupa cele doua zile deloc simple si dupa discutii care au avut momente delicate, am reusit sa avem un act aditional la acordul care sta la baza acestei coalitii si suntem foarte increzatori ca prin ceea ce am convenit astazi impreuna si intr-o maniera perfect responsabila vom putea sa ducem Romania mai departe in aceasta lupta cu COVID si sa scoatem Romania din pandemie si sa intram in acea directie de dezvoltare si recuperare a societatii pe care cetatenii o asteapta, acea directie de care are atat de mult nevoie Romania si pe care aceasta coalitie a propus-o “, a spus Copresedinte USR PLUS Dan Barna.

,, Asa cum am spus saptamana trecuta, aceasta coalitie nu are nicio alternativa si ma bucur ca am reusit sa ajungem la un consens cu privire la progresul guvernului. Nu exista lucruri extraordinare, extravagante in acest addendum. Exista lucruri care vor asigura o functionare coerenta, decizii coerente in cadrul coalitiei, atat la nivel guvernamental, cat si in Parlament si unele elemente subliniate din programul guvernamental, fara a adauga nimic la programul nostru guvernamental “, a spus la randul sau Kelemen Hunor.

Liderii coalitiei au decis, de asemenea, ca performanta unui ministru ar trebui evaluata in mod regulat in cadrul coalitiei de guvernamant.

Ei au convenit, de asemenea, ca sedintele coalitiei vor avea loc in fiecare luni, o data in Camera Deputatilor, o data in Senat, fiecare partid din coalitie va asigura secretariatul prin rotatie timp de o luna, iar subiectele de pe ordinea de zi vor fi anuntate in prealabil. secretarului si va fi aprobat de lideri la inceputul sedintei coalitiei.

Gajuri

,,Guvernul va publica saptamanal datele privind vaccinarea, numarul de doze administrate, furnizarea de catre centre, procentele de persoane din categoriile stipulate in legislatia adoptata de Guvern. Transparenta este o regula, nu o exceptie. Toti ministrii coalitiei trebuie sa ia masuri pentru a spori accesul la datele publice, pentru a face transparenta executiei bugetare, a contractelor si a achizitiilor publice acolo unde exista. Reformele in domeniul sanatatii vor continua: transparenta si eficienta investitiilor in infrastructura spitalelor, reforma managementului spitalului. Reforma pensiilor speciale pe principiul contributiei se va face pana la sfarsitul anului. Legile privind justitia vor fi aprobate pana la sfarsitul anului, cu respectarea principiilor instrumentelor internationale ratificate de Romania, addendumul spune:

Liderii coalitiei s-au angajat, de asemenea, sa faca operational Comitetul Codului Electoral, pe baza unui mandat convenit in Coalitie.