Europa e pregatita sa pompeze oricat de multi bani pentru stabilitatea euro

Unul dintre membrii Consiliului Bancii Centrale Europene (BCE), Axel Weber, afirma ca guvernele tarilor din zona euro ar putea creste, daca va fi necesar, ajutorul financiar catre statele aflate in colaps, pentru restabilirea increderii in moneda unica euro.

“750 mld de euro ar trebui sa fie suficient pentru a asigura pietele. In caz contrar, va trebui sa fie majorata aceasta suma”, spune Weber. Problema crizei deficitelor suverane a contaminat si Spania, raspandind ingrijorarea ca fondul destinat imprumuturilor s-ar putea termina in mai 2011 si, prin urmare, nu sunt suficienti bani pentru salvarea monedei euro.

„Este departe de a fi o certitudine ce tari pot beneficia de un imprumut mai mare (Irlanda, Portugalia, Spania, Grecia – n.r.)”, afirma un analist al Commerzbank AG. “Asadar, este un pericol, in conditiile in care pietele vor considera aceasta declaratie prematura (afirmtia reprezentantului BCR – n.r.), fapt ce ar putea creste scepticismul in privinta abilitatii acelor state de a actiona responsabil”, adauga analistul.

Economia Spaniei este de doua ori mai mare decat cea a Portugaliei, Greciei si Irlandei la un loc. Adjunctul Ministerului de Finante al Spaniei, Jose Manuel Campa, a declarat ca pozitia tarii sale, in ceea ce priveste fondurile pentru restul anului, este „confortabila”. Randamentul bondurilor cu scadenta la zece ani ale Spaniei au urcat, azi, cu 5,14%, pe bursa londoneza, in timp ce un euro a scazut pana la 1,3300 dolari, de la 1,3350 dolari, in sedinta de ieri.

Axel Weber, care nu demult a spus ca BCE trebuie sa inceapa, din 2011, sa retraga unele masuri privind stimulente de urgenta, afirma acum ca „guvernele vor face tot ceea ce este necesar pentru a mentine euro”.

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au decis sa acorde, in mai 2011,  imprumuturi in valoare totala de 750 mld de euro, adica 1000 mld de dolari, dupa ce criza din Grecia a amenintat supravietuirea monedei unice europene. Klaus Regling, care administreaza cea mai mare parte a fondului, a declarat azi pentru Bild-Zeitung, ca sunt suficienti bani pentru toate statele din zona euro.

Weber, candidatul preferat pentru inlocuirea, in 2011, a lui Jean-Clude Trichet, presedintele BCE, sustine propunerea guvernului german de creare a unui mecanism permanent de strangere de fonduri pentru rezolvarea crizei, in conditiile in care fondul destinat acestei probleme expira in 2013. In acest sens, „creditorii privati nu ar trebui sa fie usurati de responsabilitate”, afirma Weber, care conduce Banca Centrala a Germaniei. Acest mecanism trebuie sa impuna „conditii stricte” si sa fie aplicat doar daca viitorul monedei unice este in pericol la nivelul intregului sistem, sustine Axel Weber.