Cei mai puternici eunuci din istorie

De-a lungul a mii de ani, indivizi de elita din intreaga lume au angajat eunuci celebri in pozitii de putere. Eunucii sunt de obicei barbati castrati, desi unele texte istorice au mentionat ca sunt pur si simplu celibate sau infertile. Deoarece eunucii erau considerati mai putini decat barbatii, care nu puteau sa se reproduca si care nu aveau legaturi cu aristocratia, aveau adesea increderea unui rege.

Eunucii au adus contributii incredibile la politica, razboi, istorie si cultura. De exemplu, eunucii erau folositi pentru a pazi haremul sultanului otoman. De asemenea, au conspirat si au jucat roluri importante in procesele politice. De-a lungul mileniilor, anumiti eunuci din instantele chineze au detinut foarte multa putere, cum ar fi pozitia de amiral al flotei uriase a Chinei. Cititi mai departe pentru a afla despre eunucii celebri si despre modul in care acesti barbati castrati au influentat foarte mult istoria de pe glob.

Sima Qian a fost unul dintre primii mari istorici ai Chinei

Faceti cunostinta cu  Sima Qian , omul care a scris  The Historical Records  ca fiind unul dintre primii mari istorici ai Chinei antice. Tatal sau insusi era in acelasi timp astronom si istoric al curtii (adica a inregistrat evenimente zilnice la curtea imperiala pentru posteritate) si, pe patul de moarte, i-ar fi cerut fiului sa-si completeze marele sau opus. Sima Qian a decis sa continue misiunea tatalui sau de a inregistra toata istoria cunoscuta in timp ce  reforma calendarul chinez.

Odata, imparatul Wu, stapanul imperial al lui Sima Qian, a trimis un general pe nume Li Ling sa lupte impotriva unor nomazi. Li Ling a pierdut si imparatul a ordonat uciderea intregului Li Ling si a familiei sale. Sima Qian a pledat in numele lui Li si imparatul l-a condamnat la moarte sau castrare. Sima Qian a ales castrarea si a devenit eunuc, astfel incat sa poata trai si sa-si termine cartea.

Mohammad Khan Qajar a fondat o noua dinastie in Iran

Dinastia iraniana Qajar a fost inceputa de un eunuc! In timp ce Agha Mohammad Khan Qajar nu ar fi putut sa procreeze  (un rival l-a castrat la varsta de sase ani pentru a impiedica ascensiunea sa la putere), acest lider tribal din secolul al XVIII-lea nu a lipsit de ambitie. Mohammad a petrecut saisprezece ani ca ostatic politic la o curte inamica, dar in cele din urma a scapat in cetatea familiei sale si a acumulat puterea in urmatorul deceniu in capitala sa Teheran. In timpul razboaielor sale de cucerire si a domniei sale ulterioare, el a aplicat pedepse crude, a ucis multe si a rapit multe orase pana la asasinarea sa in 1797.

Bagoas a fost un persan care a planificat sa controleze tronul din spatele scenei

Imperiul persan avea cativa eunuci celebri cu acelasi nume de Bagoas (inclusiv unul care se presupune ca l-ar fi romantizat pe Alexandru cel Mare). Un anume Bagoas a  trait  in secolul al IV-lea i.Hr. Potrivit lui Diodor Siculus , acest Bagoas era ,,un eunuc in fapt fizic, dar un necinstit militant in dispozitie”, care era un consilier cheie al regelui Artaxerxes III. Bagoas era probabil si comandant militar. El a  cucerit Egiptul, i-a jefuit templele si a servit ca administrator important in imperiu.

Diodor Siculus sustine ca Bagoas l-a otravit pe Artaxerxes si l-a aruncat pe tron   pe fiul sau cel mic, Magari; in cele din urma , i-a ucis pe magari si  pe  copiii sai si la pus pe Darius al III-lea pe tron. Bagoas a incercat, in mod surprinzator, sa-l otraveasca pe Darius mai tarziu, dar regele a obtinut planul si l-a fortat pe Bagoas sa bea otrava in schimb.

Farinelli a fost unul dintre cei mai mari cantareti din istorie

Unii dintre cei mai renumiti cantareti moderni din Europa erau eunucii sau  castrati . Castrarea, desi barbara, a impiedicat vocile tinerilor cantareti sa se schimbe pe deplin, oferindu-le o gama si un timbre extraordinare pe care cantaretii moderni nu le pot egala. Unul dintre cei mai sarbatoriti a fost tanarul Farinelli din secolul al XVIII-lea ( nascut Carlo Broschi), care a fost instruit in Italia. El a participat chiar la versiunea timpurie a unui turneu de stadioane in Europa. A stat la curtea regala spaniola timp de peste doua decenii, unde a cantat  aceleasi patru cantece in fiecare noapte regelui Filip al V-lea ani de zile pentru a atenua depresia monarhului.

Hartia inventata Cai Lun

Daca ati scris sau ati citit vreodata ceva pe hartie (ceea ce probabil ca aveti), aveti eunucul Cai Lun de multumit: el a  inventat mediul in jurul anului 105 CE. In timp ce unele inovatii de hartie fusesera facute inainte, Cai Lun a revolutionat fabricarea hartiei amestecand diferite materiale, cum ar fi scoarta de copac si canepa, cu carpe. A creat hartie de inalta calitate care putea fi reprodusa pe scara larga.

Drept urmare, a fost mai tarziu zeificat! Dar Cai Lun nu a fost doar un inventator – el a indeplinit, de asemenea, un rol important in paza haremului femeilor regale la curte  si a fost un designer de sabie superior.

Pothinus l-a provocat pe Iulius Cezar intr-o lupta pentru viitorul Egiptului

Acest eunuc a fost consilier al regelui Ptolemeu al XIII-lea al Egiptului , fratele mic si primul sot al marii regine Cleopatra. Ptolemeu si consilierii sai, inclusiv Pothinus si generalul Ahile, s-au razboit cu Cleo pentru favoarea lui Iulius Cezar.

Pothinus a incercat sa-l ajute sa-l aduca pe Ptolemeu in gratiile bune ale lui Cezar, indreptandu-se spre tabara sa militara, dar Cleopatra a castigat jocul, presupus invelindu-se intr-un covor si indreptandu-se in dormitorul lui Cezar. Pothinus a vrut sa fie consilierul numarul unu al lui Ptolemeu si el a vrut ca tanarul sau sef sa fie omul numarul unu din tara, asa ca l-a incurajat pe Ptolemeu, in mod neintelept, sa-l atace pe Cezar. Acest lucru l-a executat pe Pothinus.

Origen a dus la o extrema asceza crestina

Teologul crestin din secolul al treilea,  Origen , era bine cunoscut pentru scrierea tratatului dupa tratatul de teologie, dar l-a pastrat si el destul de liber in propria sa viata. Eusebiu afirma ca Origen a fost un adevarat ascet , desi a trebuit sa ramana  in  lume, mai degraba decat sa se retraga din ea, de cand era profesor. Origen a postit, s-a plimbat fara pantofi, abia a mancat si a baut si – cel putin dupa Eusebiu – s-a castrat, un eunuc pentru ,,imparatia lui Dumnezeu”. Se pare ca acest lucru a fost facut pentru a preveni orice zvon de comportament necorespunzator cu studentele sale.

Mehmed Agha a deschis usa pentru ca eunucii negri sa obtina o mare putere in Imperiul Otoman

Curtea imperiala otomana avea tone de eunuci care pareau aparent haremul si ocupantii sai, dar detineau, de asemenea, tone de putere politica. Adesea capturati ca fiind copii din diverse teritorii  si transformati in sclavi, acesti eunuci erau de obicei foarte educati. Multi eunuci africani au devenit membri influenti ai unei ierarhii unice , al carei sef era Kizlar Agha sau Eunuc sef.

Primul cazlar-aga a fost etiopianul Mehmed Agha, care a devenit un functionar in timpul domniei sultanului Murad III. Rolul de eunuc sef i-a  fost dat din cauza influentei considerabile pe care Mehmed o avea deja la curte. De asemenea, Mehmed a supravegheat producerea de manuscrise frumoase. Odata ce Mehmed a preluat acest rol puternic, a avut grija ca aceasta pozitie sa fie acordata eunucilor de origine africana ca traditie.