Montajul gresiei in diagonala

Placile ceramice reprezinta finisajul cel mai potrivit pentru spatii umede, cum ar fi baile si bucatariile, subsolurile, balcoanele sau holurile de intrare. Ele sunt disponibile intr-o gama variata de forme si dimensiuni, iar in ceea ce priveste alegerea culorilor, paleta este nelimitata.

In aceeasi suprafata de placare pot fi alternate doua sau mai multe culori, dispunand dalele in montare dreapta – clasica – sau in diagonala.

In ambele cazuri, suprafata care urmeaza sa fie acoperita cu gresie trebuie sa fie plana si uscata, fisurile si neregularitatile putand fi umplute cu mortar. Iar daca suportul este intr-o stare foarte proasta, se va turna o noua sapa. Numai cand pardoseala este perfect plana si uscata se trece la montarea gresiei.

Materialele necesare pentru montarea gresiei sunt: gresie, adeziv de gresie, chit de rosturi, cruciulite pentru rosturi, spaclu, sipci de lemn drepte, poloboc, ciocan de cauciuc, ciocan normal si cuie, manusi de cauciuc.

O modalitate frecvent utilizata de montare a gresiei este asa-numita metoda “in diagonala”.

Etape de lucru

Se incepe prin trasarea diagonalelor cu ajutorul unei machete si a sforii cu pulbere. Mai intai se traseaza la nivelul pardoselii doua linii perpendiculare pe pereti si apoi se stabilesc diagonalele care vor asigura sensul montarii. Ele vor imparti camera in patru sferturi. Intersectia dreptelor si a diagonalelor determina punctul 0 – care se afla aproximativ in centrul incaperii. Se ia apoi ca reper o linie paralela cu una din diagonale si se fixeaza pe aceasta dreptarul.

Se prepara adezivul pentru placat amestecand cu apa dupa reteta prescrisa de producator. Omogenizarea materialului se face mecanic, pentru a se evita cocoloasele ce ar putea afecta calitatea placarii. In acest sens, se foloseste o masina de gaurit prevazuta cu un amestecator. Pentru inceput, se cupleaza treapta 1 a masinii, pentru un cuplu de rotatie mare si o turatie mica, pana se obtine o pasta omogena. Dupa aceea, se cupleaza treapta 2 si se amesteca cu turatie sporita. Se trece la montarea tuturor placilor intregi situate deasupra riglei (liniei de reper, care in acest caz se continua din hol in debara). Se intinde adezivul cu ajutorul unei gletiere cu dinti, unealta ce are o importanta deosebita in procesul placarii. Datorita ei, rezulta o aderenta foarte buna a placilor ceramice la suprafata de baza. Santurile pe care gletiera cu dinti le lasa in materialul adeziv se umplu cu excesul rezultat in urma presarii, iar aerul dintre placa si suport se elimina de-a lungul striurilor. De asemenea, dintii gletierei regleaza automat grosimea stratului de adeziv, printre acestia trecand exact cantitatea de material necesara pentru obtinerea patului corespunzator. Se coboara apoi rigla in pozitia 2, din nou perfect paralela cu diagonala luata ca reper in prima faza. Se asaza placile in lungul liniei, aliniindu-le perpendicular pe directia celei de-a doua diagonale. Se avanseaza astfel pana la usa, dupa care se schimba sensul montarii, luand ca reper pentru pozarea dreptarului (in unele cazuri e necesara o linie mai scurta) cea de-a doua diagonala. Dreptarul va fi pozitionat paralel cu aceasta a doua diagonala. Se avanseaza cu montajul placilor, astfel incat, montarea sa se termine inspre usa. Pentru placile ce trebuie ajustate, se realizeaza un premontaj, apoi fiecare placa se masoara si se decupeaza pe forma si la dimensiunile necesare. Se utilizeaza o masina de taiat manuala, care insa trebuie sa fie de calitate, astfel incat, la taierile in diagonala, aceasta sa nu stirbeasca colturile placii.