Democratii din Camera adopta proiectul de lege pentru a face din DC al 51-lea stat

Camera Reprezentantilor SUA a votat inca o data un proiect de lege pentru a acorda statalitate statului Washington, DC si a autoriza mai mult de 712.000 de americani, o cauza care se bucura de un sprijin fara precedent, dar care inca se confrunta cu o batalie ascendenta in Senatul SUA.

“Aceasta tara a fost intemeiata pe principiile lipsei de impozitare fara reprezentare si consimtamantul guvernatilor. Dar rezidentii DC sunt impozitati fara reprezentare si nu pot consimti la legile in baza carora trebuie sa traiasca cetatenii americani”, a declarat Del. Eleanor Holmes Norton, Delegat fara drept de vot al districtului, la etajul Camerei inainte de vot.

Proiectul ei de lege, HR 51 , ar reduce dimensiunea districtului federal si ar crea un nou stat cu teritoriul ramas cu doi senatori americani si un reprezentant, plasand rezidentii pe picior de egalitate cu alegatorii din alte state. Sustinatorii statului sustin ca cauza este si o lupta pentru justitia rasiala . Daca ar fi admis, Washington, DC, ar fi primul stat cu o pluralitate de rezidenti negri.

In sectiunea 6 din Maine Ave SW in fata The Wharf, Emma P. Ward, la stanga (Ms. Senior District of Columbia 2011) si Joyce Robinson-Paul isi arata sprijinul pentru statul DC.

“Oamenii care traiesc in farul democratiei, care este capitala natiunii, nu au o voce”, spune Ravi Perry, presedintele departamentului de stiinte politice de la Universitatea Howard si membru al consiliului de administratie al DC Vote, o organizatie de advocacy a statului.

Democratii din Camera au adoptat anul trecut proiectul de lege al lui Norton intr-un vot istoric , dar legislatia nu a ajuns niciodata la Senatul condus de GOP.

Acum, cu democratii care controleaza Casa Alba si Senatul, efortul de a face din DC cea de-a 51-a stea pe steagul natiunii are mai mult sprijin decat oricand – chiar daca nu este clar daca masura are sprijinul tuturor celor 50 de senatori democrati, sa nu mai vorbim 60 de voturi in total, pentru ca aceasta sa fie adoptata in Senat.

“Nu este vorba despre un echilibru al puterii, ci despre mai multa putere”, a declarat Rep. Nancy Mace, RS.C. ,,Este vorba despre ingrijiri medicale administrate de guvern, un New Deal verde de 93 trilioane [dolari], care impacheteaza Curtea Suprema, impozite mai mari si o forma de guvernare mai mare si mai putin eficienta”.

Reprezentantul James Comer, R-Ky., A sustinut ca impulsul democratilor pentru statalitate este o incercare transparenta de a-si creste puterea in Washington.

,,Ma intreb, ascultand dezbaterea, daca prietenii nostri de pe cealalta parte a culoarului ar fi atat de pasionati daca Washington, DC, ar fi republicani in proportie de 90% fata de [in opozitie cu] 90% democrat”, a spus el. ,,HR 51 merge impotriva intentiei Parintilor Fondatori si este neconstitutionala, nepracticabila si o infrangere flagranta a puterii.”

Dar democratii contracareaza acest lucru in esenta, lupta pentru statalitate este o lupta pentru o reprezentare egala si citeaza frecvent faptul ca locuitorii DC platesc mai mult in impozite federale decat 21 de state si mai mult pe cap de locuitor decat orice stat, conform datelor IRS din 2019 .

“Republicanii nu vad impozite fara reprezentare. Nu vad serviciul militar fara reprezentare, cand zeci de mii de oameni din capitala natiunii au slujit America in fiecare razboi pe care l-am avut vreodata”, a spus Rep. Jamie Raskin, D-Md.

,,Tot ce vad sunt doi noi senatori liberali democrati, dar asta se opune a tot ceea ce credem despre democratia americana. Nu le refuzam oamenilor dreptul de a vota in functie de asteptarile noastre cu privire la modul in care vor vota. pentru ca nu suntem de acord cu cine ar putea alege “.