Patronii austrieci ai Arpechim vor bani de la angajatii morti

Mii de angajati ai OMV Petrom se afla in situatia de a inapoia socie-tatii la care au lucrat sume colosale. Oamenii au actionat intreprinderea amintita in judecata pentru a obtine niste drepturi stipulate in

contractul colectiv de munca. In urma unui lung sir de procese, au primit diverse sume de bani, insa acum sunt citati sa-i inapoieze. Asta nu ar fi nimic, numai ca, OMV Petrom vrea triplul sumelor pe care le-a acordat, dupa cum sustin angajatii. Oamenii au ajuns la disperare, mai ales ca prin-tre cei citati se numara si oameni care au decedat, fosti angajati de pe Platforma Arpechim.

„Ne someaza sa dam inapoi de trei ori sumele incasate!“

Grupul de salariati au actionat in judecata OMV Petrom dupa ce socie-tatea nu le mai acorda primele de Pasti si de muraturi, prime prevazute in contractul colectiv de munca. Una dintre instante le-a dat castig de cauza, iar OMV Petrom a acordat sumele acordate prin sentinta. Procesul a ajuns la Curtea de Apel Pitesti, insa societatea amintita a cerut stramutarea procesului, acesta ajungand pe rolul Curtii de Apel Brasov. Inainte ca magistratii brasoveni sa dea sentinta in acest dosar, o parte din cei 2.500 de salariati sau fosti salariati au inceput sa primeasca acasa citatii, prin care li se aduce la cunostinta ca sunt obligati sa restituie sumele incasate, de trei ori. „Au venit hartiile acasa inainte de a se da pronuntarea. Aceste hartii sunt emise de Judecatoria Pitesti si se spune ca este o intoarcere la executare. Spune acolo ca noi am incasat banii de trei ori, ceea ce nu este adevarat. Eu am de la banca extrasele de cont, din care reiese clar cati bani am incasat. Noi am primit banii in rate si nu mai mult decat atat cat ne acordase instanta. Ei ne someaza sa dam inapoi de trei ori sumele incasate“, spunea o angajata dintre cei care se judeca si in prezent cu OMV Petrom.

Considera ca instanta a fost partinitoare

O situatie de-a dreptul incredibila este aceea in care o parte dintre cei citati sa inapoieze sumele incasate sunt morti de ceva vreme. „Sunt pe liste si persoane decedate. Sunt in jur de 170 de persoane, din cei 2.500 care s-au judecat pentru acesti bani“, afirma un salariat care face parte dintre cei ce au primit citatie sa inapoieze banii. Situatia este disperata pentru cei mai multi dintre oameni. Sumele ce trebuie inapoiate, sunt in jurul a 200 de mi-lioane de lei vechi, iar societatea vrea toti banii o data. „Instanta din Brasov a fost foarte ostila vis-a-vis de acest dosar. Nu au admis nicio proba adusa de noi. Oamenii sunt disperati“, a adaugat o alta salariata. Cu totii sunt uimiti de faptul ca o instanta ii someaza sa inapoieze sa dea banii in conditiile in care nu a fost data pronuntarea de catre Curtea de Apel Brasov. In incercarea de a atrage atentia asupra neregulilor, care spun ei, au avut loc in acest dosar, oamenii sunt hotarati sa protesteze, si daca va fi nevoie vor ajunge pana la CEDO, acolo unde in prezent se mai judecata un dosar al angajatilor OMV Petrom impotriva societatii amintite.