Medicina ayurvedica: ce este si pe ce se bazeaza

Ayurveda este un sistem de medicamente traditionale vechi si, in acelasi timp, atemporal, care ofera remedii pentru a obtine si mentine sanatatea si bunastarea noastra in conditii optime. Beneficiile Medicinii Ayurvedice au fost dovedite de-a lungul secolelor de utilizare, iar metodologiile sale sunt la fel de aplicabile astazi in Occident, asa cum au fost in urma cu mii de ani in India.

Ayurveda este un cuvant sanscrit format din doi termeni:? Yuh, durata vietii; si, iata, adevarul, cunoasterea. Astfel, sensul ei vine sa fie: Stiinta sau Intelepciunea Vietii. Ayurveda este un flux de cunostinte transmise din generatie in generatie din „eternitatea de catre creator (Brahma)”, in sensul ca originea sa nu a putut fi identificata – pana la aparitia primelor texte, datate intre cel de-al doilea mileniu iar secolul al VI-lea i.Hr. Evidente care demonstreaza indelungata sa traditie si explica atasamentul sau profund fata de cultura indiana.

Conform definitiei sale, medicina ayurvedica priveste sanatatea ca mai mult decat absenta bolii . Inteleptii vremii aveau o intelegere intuitiva a fiziologiei si a functionarii integrate a mintii-corp-spirit care, cu mult inainte de aparitia medicinei moderne, explica deja principiile de baza ale Ayurveda.

Ayurveda defineste viata Ayuh ca coordonarea inteligenta a celor patru parti ale noastre: sufletul, mintea, simturile si corpul, cu totalitatea naturii si cosmosului . Sanatatea nu este doar o stare a organismului. Interactionam cu anotimpurile, cu schimbarile planetare ale pamantului si ale lunii, cu alte planete, precum si cu relatiile zilnice care orbiteaza in viata noastra, cu cei dragi si prieteni, colegi de munca etc. In acest sens, afectam si suntem afectati de orice alt lucru animat si neinsufletit care exista. Potrivit lui Ayurveda, a pune totul in echilibru este cheia unei vieti sanatoase.

Dupa cum am mentionat, medicina ayurvedica a fost initial o traditie orala, predata si transmisa direct de la profesor la ucenic, care a invatat si a lucrat alaturi de el. Cea mai veche codificare scrisa a principiilor ayurvedice se gaseste in Rig Veda, textul celor mai vechi cunostinte din India. Bazele sale sunt expuse in mai multe tratate importante, inclusiv in textele lui Charaka, Sushruta si Vagbhata, marii scriitori clasici ai Medicinii Ayurvedice. Exista, de asemenea, numeroase alte lucrari mai mici, scrise ulterior pentru a explica diferitele ramuri ale Ayurveda, inclusiv discipline precum: Medicina generala, Pediatrie, Chirurgie, Toxicologie, Fertilitate si Intinerire. Toate au explicat din principii de baza care pot fi aplicate practic in orice moment si fata a vietii.

Ayurveda a fost transmis de-a lungul secolelor ca un sistem complet de vindecare, evoluand pentru a satisface nevoile fiecarei varste, totusi inca angajat in principiile sale de baza. Diverse culturi au profitat de ideile medicinei ayurvedice si continua sa prospere atat in ​​est, cat si in vest.

In India, un medic ayurvedic a trebuit sa treaca cel putin un program postuniversitar de cinci ani pentru a obtine un licentiat in medicina si chirurgie ayurvedica. In Occident, Ayurveda este recunoscut ca un sistem de sanatate complementar si alternativ de catre Institutele Nationale de Sanatate si incepe sa-si faca radacini in diferite institutii de invatamant superior.

Principii de baza Ayurveda

Desi principiile ayurvedice servesc la explicarea complexitatii sanatatii, ele servesc si la identificarea lumii din jurul nostru. Conceptele sale de baza sunt simple si devin elementele de baza ale tuturor celorlalte lucruri.

Sa ne intalnim cu mai multe dintre ele:

Obiectivul fundamental al Ayurveda pentru bunastare este acela ca trebuie sa se ajunga la o stare unica de echilibru in intreaga noastra fiinta: corp, minte si spirit.

Ayurveda vede lumea in lumina a trei principii constitutionale sau Dohas: Vata, Pitta si Kapha (Sunt explicate in detaliu mai tarziu).

Prima linie de aparare in combaterea dezechilibrelor este eliminarea cauzei problemei . Daca problema este identificata in afara individului, corpul incepe sa se poata vindeca. De exemplu, daca poluantii irita pasajele nazale si sinusurile, un remediu traditional ayurvedic consta in irigatii cu Neti sau oala de rinocer.

Daca exista dezechilibre ramase dupa indepartarea cauzei iritatiei, echilibrul este generat folosind opozitii. De exemplu, remediul Ayurvedic pentru arderea in exces este oarecum rece. Astfel, pentru excesul de caldura sau aciditate in sistemul digestiv, se pot folosi ierburi de racire si calmare, cum ar fi Shatavari.

„Focul digestiv” trebuie sa fie intotdeauna sustinut, datorita caruia nutrientii pot fi absorbiti si eliminati elementele de deseuri.

Dozele: vata, pitta si kapha

Din punct de vedere ayurvedic, lucrurile sunt observate sub parametrii vata, pitta, kapha si combinatiile acestora; intreaga lume devine vie intr-un mod nou. Doshas-urile se contureaza in moduri interesante interminabile.

Vata
Compus din aer si spatiu, vata este uscata, usoara, rece, aspra, subtila / penetranta, mobila si limpede. Ca atare, reglementeaza principiul miscarii . Orice miscare a corpului: mestecarea, inghitirea, impulsurile nervoase, respiratia, miscarile musculare, gandirea, peristaltismul, miscarile intestinale, urinarea, menstruatia etc. necesita un vata echilibrat. Cand vata este in afara echilibrului, oricare dintre aceste miscari poate fi afectata.

Pitta
Pitta produce calitatile focului si ale apei. Este ascutit, penetrant, fierbinte, usor, fluid, mobil si uleios. Domeniul principal al lui Pitta este transformarea . In acelasi mod in care focul transforma orice atinge, Pitta este in joc de fiecare data cand corpul transforma sau prelucreaza ceva. Astfel, Pitta monitorizeaza: digestia, metabolismul, mentinerea temperaturii, perceptia senzoriala si intelegerea. Pitta dezechilibrata poate duce la iritare si inflamatie in aceste zone particulare.

Kapha
Kapha, compus din pamant si apa, este greu, rece, opac, uleios, neted, dens, neted, static, fluid, gazos, dens si gros. Kapha guverneaza stabilitatea si structura , formeaza substanta corpului uman, cea a scheletului si cea a moleculelor grase (lipide) ale diferitelor organe care sustin corpul. Un exces de kapha duce la o supraabundenta a densitatii, a greutatii si a cresterii in greutate.

Prakriti: fiecare constitutie este unica

Cheia bunastarii si vindecarii ayurvedice este de a intelege ca sanatatea nu este o propunere egala pentru toata lumea. Este esential sa cunoastem natura unica a fiecarei persoane si situatii , tinand cont de individ, de anotimp, de geografie s.a.

Fiecare persoana are o constitutie Ayurvedica care este specifica pentru el si ea, iar actionarea in afara acestei constitutii creeaza dezechilibre in sanatatea lor. Daca aceste dezechilibre nu sunt abordate, Ayurveda spune ca boala se poate dezvolta. Prin urmare, primele semne de dezechilibru servesc ca un apel de trezire pentru a face schimbari netede si naturale de comportament pentru a reveni in echilibru, cum ar fi: ajustarea dietei, modificarea activitatilor zilnice si luarea unor remedii pe baza de plante pentru ceva timp.

Determinarea Prakriti este esentiala pentru a echilibra constitutia fiecarei persoane si necesita o evaluare a starii sale cele mai naturale. Sa luam in considerare structura noastra fizica, precum si tendintele noastre mentale si emotionale. Sa ne gandim la ceea ce este cel mai natural pentru noi, in loc de ceea ce suntem atunci cand suntem stresati sau bolnavi. Ayurveda spune ca fiecare persoana isi poate intelege natura si tendintele de baza, intelegand starea echilibrata.

Doza dezechilibrata (vikrutii nostri sau starea noastra actuala) se poate manifesta in diferite moduri si in diferite etape; de la un sentiment general de „ceva nu este corect”, la boli diagnosticate cu complicatii grave. Pentru a rezolva acest lucru, Ayurveda prezinta o „cutie de instrumente” cuprinzatoare cu modalitati de tratament din care sa alegeti. Dar, indiferent de tratament, scopul este de a restabili echilibrul natural al vata, pitta si kapha.

Raspunsurile Ayurveda

Ayurveda ofera o serie de moduri de a echilibra doza si de a gasi sanatatea . Cheia este gasirea echilibrului cu o abordare holistica: directionarea mintii, corpului si spiritului .

Remediile ayurvedice se bazeaza pe:

-Modificari ale dietei
-Reglarea stilului de viata si a activitatii
-Suplimente din plante
-Yoga, Pranayama (tehnici de respiratie) si meditatie
-Marma (puncte de presiune energetica)
-Procese de curatare , cum ar fi Panchakarma etc.