Grecia, “tara cu pensionari-fantoma si bogati care nu platesc taxe”, trebuie data afara din UE

Directorul general al grupului Bosch, Franz Fehrenbach, a atacat dur Grecia, declarand ca aceasta tara ar trebui exclusa din Uniunea Europeana, iar daca acest lucru pare unul dificil, UE ar trebui sa-si schimbe legile si sa o dea afara din blocul comunitar.

Seful Bosch, care este si consilier al cancelarului german Angela Merkel pe probleme de industrie, considera ca Grecia este “o povara de nesuportat” pentru UE, o „tara ruinata”, care ar trebui sa renunte la euro, pentru a reusi sa se salveze din criza datoriilor.

“Acest stat cu pensionari-fantoma si bogatasi care nu platesc taxe, un stat fara o administratie functionala, nu isi are locul in Uniunea Europeana”, a declarat Fehrenbach intr-un interviu acordat revistei germane “Magazin”, preluat de Reuters.

“Ar trebui sa ii dam un ajutor structural, un fel de finantare pentru drahma. Dupa devalorizarea rezultata, Grecia ar putea redeveni competitiva”, a adaugat Fehrenbach, care a tinut sa adauge ca prin excluderea Greciei din UE s-ar da un puternic exemplu altor tari cu deficite mari, care astfel s-ar disciplina.

Comentand declaratiile lui Fehrenbach, grupul Bosch a subliniat ca acesta nu are nimic personal cu poporul elen.

Seful Bosch se adauga unei liste tot mai lungi de importanti oameni de afaceri germani, care au criticat Grecia si programul de salvare al acestei tari, elaborat de UE, in contextul in care mediul de afaceri din Germania are o incredere tot mai mica in capacitatea politicienilor greci de a aplica reformele promise in schimbul imprumuturilor necesare evitarii intrarii in incapacitate de plata in martie, cand ajung la maturitate datorii de 14,5 miliarde de euro.

Presedintele Commerzbank, a doua mare banca germana, Klaus-Peter Mueller, a recomandat recent Greciei sa renunte la euro, intrucat programele de salvare nu vor lua sfarsit atata timp cat nu vor putea devaloriza moneda. Luna trecuta, directorul general al grupului Linde, Wolfgang Reitzle, a afirmat ca Germania ar putea fi nevoita sa iasa din zona euro, pentru ca sprijinul populatiei pentru salvarea monedei unice se va evapora atunci cand germanii vor fi obligati sa plateasca taxe de peste 50% pentru finantarea altor tari din regiune.Un sondaj realizat de revista germana “Magazin” printre 300 de directori de companii din Germania arata ca 57% din acestia isi doresc ca Grecia sa iasa din zona euro si sa reintroduca vechea moneda nationala, drahma.

Bosch, cel mai mare furnizor de componente pentru industria auto la nivel mondial si una dintre cele mai mari companii din Germania, are vanzari anuale de peste 50 de miliarde de euro.

Guvernul elen este constient ca Grecia este o tara tot mai putin dorita in UE, ministrul de finante, Evangelos Venizelos, declarand ca „poporul grec trebuie sa stie adevarul: sunt tari in zona euro care nu ne mai vor. Iar ele trebuie convinse ca Grecia trebuie pastrata pentru generatiile viitoare, pentru copiii nostri”.