Al Di Meola – un mare virtuoz

Celebrul artist Al Di Meola va sustine pe scena Salii Palatului un concert cu piesele care i-au adus reputatia de a fi cel mai de seama virtuoz al jazz-ului contemporan.

Sinonim al profunzimii muzicale si al tehnicii uimitoare, Al Di Meola a fost desemnat de patru ori „Best Jazz Guitarist“ de „Guitar Player Magazine“. Robert Lynch, istoric in arta chitarei, afirma ca „in istoria chitarei nimeni nu a reusit sa faca mai mult pentru a avansa instrumentul in sensul pur, asa cum a reusit DiMeola. Stapanirea totala a diferitelor stiluri si indemanarea sunt pur si simplu uluitoare.

Ma simt privilegiat ca am avut ocazia sa studiez munca sa de-a lungul tuturor acestor ani“. Artistul a inregistrat si a cantat alaturi de nume ca Chick Corea, Luciano Pavarotti, Paco de Lucia, Phil Collins, Santana, John McLaughlin, Jimmy Page, Stevie Wonder, Jean Luc Ponty si altii.

Magicianul

Este cunost in lume de doua decenii si jumatate. Are renumele de chitarist celebru, insa toti il recunosc drept un magician care a stiut sa descopere perfectiunea imbinarii jazz-ului cu diferite alte stiluri muzicale. Este un pionier, un profesionsit, un artist complex. Niciun premiu sau titlu care i s-au acordat de-a lungul carierei sale nu pot evoca indeajuns talentul lui Al Di Meola, care uimeste fara limite. Pare inzestrat cu un talent divin, cu o gratie unica si totusi cu o forta a interpretarii inedita. Al Di Meola s-a nascut intr-o familie de italieni si a crescut in New Jersey, impartindu-si timpul intre lectiile de chitara si mersul in cluburile de salsa.

A fost extrem de influentat de chitaristul de jazz Larry Coryell si, ca urmare, s-a inscris la Colegiul de Muzica Berklee, in Boston. Este inca legendar in acel loc pentru maratonul de sesiuni de practica. Desi are 21 de albume inregistrate, nenumarate premii, printre care si trei „Gold albums“, Al Di Meola este inca intr-o competitie continua cu sine si cu muzica sa. Al Di Meola a explorat o serie variata de stiluri, dar este renumit pentru fuziunea de piese de jazz cu influente latino.