Astazi il OMAGIEM pe Freddie Mercury: peste 700 de concerte cu trupa Queen

Freddie Mercury, nascut Farrokh Bulsara, la data de 5 septembrie 1946, a fost un muzician britanic, cunoscut ca lider al trupei britanice Queen. Acesta a primit recunoasterea publicului pentru calitatile sale vocale si prestatiile live. A compus melodii care au devenit hituri internationale, de unde putem aminti “Killer Queen”, “Bohemian Rhapsody”, “Somebody to love” sau “We are the champions”. Moartea cantaretului a survenit in urma unor complicatii cauzate de necrutatoarea boala SIDA.

Mercury este cunoscut pentru prestatiile live, care aveau loc, de obicei, pe stadioane foarte mari. Cariera muzicala a artistului a fost influentata, inca de cand era copil, de muzica indiana, mai ales de Lata Mangeshkar sau de artisti precum Jimi Hendrix, John Lennon, The Beatles sau Liza Minnelli.

Freddie se declara un fan al lui Elvis Presley, pentru care a scris, drept tribut, melodia “Crazy little thing called love”. In plus fata de productiile sub marca Queen, Mercury a lansat doua albume solo, Mr. Bad Guy si Barcelona, in 1985, respectiv 1988.

Viata personala a artistului a fost controversata din cauza orientarii sale sexuale. La inceputul anilor ’70, Mercury a avut o relatie de lunga durata cu Mary Austin, care ii era cea mai buna prietena si cu care locuia de multi ani. Relatia sa cu Austin a luat sfarsit la mijlocul anilor ’70, cand Mercury a inceput o relatie cu un producator de la Elektra Records.

In 1985, artistul a inceput o relatie de lunga durata cu coafezul sau, Jim Hutton. Hutton a locuit cu Mercury in ultimii ani de viata ai acestuia din urma, a avut grija de el pe timpul cat a fost bolnav si i-a fost alaturi cand a decedat.

Pe data de 23 noiembrie 1991, Freddie Mercury a confirmat ca a fost testat HIV pozitiv si ca are SIDA. Putin dupa 24 de ore de la aceasta declaratie de presa, cantaretul  a murit la data de 24 noiembrie 1991, la varsta de 45 de ani, din cauza unei pneumoniebronhiale cauzate de SIDA. Moartea lui Freddie Mercury a reprezentat un moment important in istoria bolii.

Membrii ramasi in viata din trupa Queen au fondat, in primavara anului 1992, The Mercury Phoenix Trust si au organizat The Freddie Mercury Tribute Concert pentru prevenirea SIDA.

Concertul a avut loc pe Wembley Stadium, in fata a 72.000 de oameni si a inclus nume precum: Elton John, Elizabeth Taylor, Metallica, Guns N’Roses, George Michael, Liza Minnelli si multi altii.