Vești proaste pentru Europa: Franta a reintrat in recesiune

Franta a reintrat, pentr a doua oara, in recesiune in ultimii patru ani dupa ce economia s-a contractat cu 0,2% in primul trimestru al acestui an, conform datelor oficiale, informeaza BBC.

Economia sa s-a contractat cu același procent in ultimul trimestru al anului 2012. Recesiunea este definita ca doua trimestre consecutive de creștere economica negativa.

Franța se confrunta și cu o rata mare a șomajului și de asemenea cu o incredere scazuta a investitorilor.

Date oficiale au aratat ca recesiunea in zona euro continua pentru al șaselea trimestru. Economia blocului celor 17 state din zona euro s-a contractat cu 0,2% in perioada ianuarie-martie, dupa cum reiese din analiza agenției de statistica a Uniunii Europene, Eurostat, cu noua dintre membrii sai acum in recesiune.

Economia Germaniei, considerata cea mai puternica economie a eurozonei, a crescut cu doar 0,1% in acest trimestru.

Reforme

Știrile privind intrarea in recesiune a Franței au sosit odata cu aniversarea unui an de la alegerea lui Francois Hollande ca președinte. Rata șomajului in Franța a ajuns la 10,6% și se preconizeaza ca va crește și mai mult anul acesta.Se asteapta de asemenea ca deficitul bugetar sa ramana la un nivel peste media Uniuniii Europene, de 3% din PIB, Comisia Europeana estimand ca va fi de 3,9% pentru 2013.Rata șomajului din Franța este totuși sub media zonei euro care era de 11,4% in 2012 și se așteapta sa atinga o medie de 12,2% anul acesta. Și in Grecia și in Spania rata șomajului atinge procentul de circa 27%.

Deja au fost luate o serie de masuri care țintesc la reducerea șomajului printr-o serie de reglementari in cadrul legislației muncii. Aceste masuri includ o mai mare usurința pentru angajați de a-și schimba locul de munca și pentru companii de a-și concedia angajații.

Economia Franței s-a descurcat mai bine decat alte economii din zona euro, precum Spania sau Italia, dar nu s-a descurcat la fel de bine in aplicarea reformelor economice. Una din principalele masuri ale noii administrații franceze a fost acela de a taia din salariile sau orele de munca ale angajaților in timpul perioadelor de performanța economica scazuta, o masura care este aplicata similar și in Germania.

O viziune negativa

Miercuri, presedintele Hollande se va intalni cu președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și cu comisarii europeni la Bruxelles, intalnire ce va incerca gasirea unor soluții pentru accelerarea creșterii economice, ca și discutarea eforturilor Franței de a atinge ținta de deficit bugetar de 3%.

Barroso a declarat la radioul de stat francez ca Franța „și-a pierdut din competivitate in ultimii 20 de ani”. “Franța a avut, pentru o lunga perioada de timp, o viziune negativa asupra oportunitaților lumii moderne cum ar fi asupra globalizarii”, a continuat acesta.

Franța a intrat in cea mai grava recesiune de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial in 2009. Deși s-a crezut ca va intra in recesiune inca din 2012, datele au fost revizuite și au aratat doar un trimestru de creștere negativa.