Fostul consilier pentru securitate nationala Trump cere ,,o abordare diferita” fata de China

Lt. generalul HR McMaster, soldatul in retragere, spune ca ii place o parte din ceea ce vede pana acum in abordarea presedintelui Biden fata de China. McMaster a fost consilier de securitate nationala al presedintelui Donald Trump timp de aproximativ un an. Inainte de asta, a fost soldat si scriitor.

Relatiile s-au inrautatit sub Trump si inca nu s-au schimbat mult sub Biden. McMaster sustine ca este putin probabil ca vreun presedinte sa revina la vechea strategie a incercarii de a implica China in regulile sistemului international.

“Cred ca trebuie sa adoptam o abordare diferita in acest moment”, a spus el intr-un interviu pentru NPR’s Morning Edition . ,,Cred ca trebuie sa recunoastem ca partidul [comunist chinez] este partidul – mai ales sub Xi Jinping.”

In schimb, Statele Unite, impreuna cu aliatii lor din Europa si din alte parti, trebuie sa ,,concureze mai eficient” cu China, a spus McMaster.

Ei bine, nu exista nimic in neregula cu aceasta abordare, cu exceptia faptului ca cred ca s-a bazat inca pe aceasta ipoteza ca vom schimba China – ca abordarea noastra internationala ar modera in mod esential comportamentul Chinei si Partidul Comunist Chinez ar vedea in cele din urma beneficiul extraordinar de a juca dupa reguli. Cred ca trebuie sa adoptam o abordare diferita in acest moment. Cred ca trebuie sa recunoastem ca partidul este ceea ce este partidul – mai ales sub Xi Jinping, care si-a prelungit guvernarea deja o data si o va face din nou, aproape sigur. Deci, este o schimbare, intr-adevar, de la aceasta idee ca putem argumenta liderilor Partidului Comunist din China ca acestia ar trebui sa fie mai asemanatori cu noi. In schimb, cred ca ceea ce trebuie sa facem este sa concuram mai eficient. Cred ca ‘

Cred ca au facut progrese uriase. Si vreau sa spun, exista anumite aspecte ale presedintelui Trump si ale implementarii politicii de catre administratia sa. De exemplu, adica nu vad cum ajuta tarifele pentru aliatii nostri cu China. Insa am fost in favoarea tarifelor asupra Chinei ca o modalitate de a-i face pe China sa inteleaga ca exista un cost asociat cu practicile sale comerciale si economice neloiale. Cred ca administratia Biden este hotarata sa o aduca la nivelul urmator si sper ca vor face asta. Ii urez mult succes in acest sens. Si, de fapt, cred ca Europa, in special, trebuie sa adopte o pozitie mai dura.

Ei bine, potential. Si ceea ce ar trebui sa facem este sa incercam sa fim mai eficienti. Si pentru a fi mai eficienti trebuie sa recunoastem ca strategia Chinei este in esenta una de cooperare, constrangere si ascundere. Deci, ceea ce face China este ca ei prabusesc companiile si prabusesc tarile cu atractia accesului la piata lor, cu atractia profiturilor pe termen scurt, cu atractia investitiilor chineze. Si apoi, hei, odata ce ati intrat, ei il folosesc pentru a va constrange sa va sprijiniti politica externa. Ceea ce este cel mai important este ca trebuie sa ne protejam impotriva abordarii divizarii si cuceririi Chinei. Trebuie sa lucram cu adevarat la aceasta problema stabilita impreuna.

Cu privire la concentrarea presedintelui Biden pe cooperarea SUA cu Europa, Australia, Japonia si alti aliati ar fi mai eficienta impotriva Chinei decat doar SUA

Daca suntem uniti, corect. Cred ca este foarte important sa intelegem ca relatia noastra cu UE ar trebui sa fie mai mult decat o muzica mai buna de dispozitie sau o atmosfera mai buna la cocktail-urile de la Paris. Cred ca trebuie sa lucram din greu pentru a incerca Uniunea Europeana sa ia masuri. Si cred ca initial indicatorii sunt buni. Deci, cred ca este o relatie mai buna, dar este o relatie intr-un scop. Stii, a spus secretarul [de stat Antony] Blinken,,Hei, nu va vom cere sa alegeti” [intre SUA si China]. Adica, ei bine, stii, sunt aliatii nostri. Cred ca ar trebui sa aleaga. … Aceasta nu este o alegere intre Washington si Beijing. Cred ca atunci cand va uitati la gama larga de actiuni agresive ale Partidului Comunist Chinez, aceasta nu este o problema SUA-China. Aceasta este o problema intreaga a Chinei.

Da este. Si aici este foarte importanta apararea colectiva si [o] abordarea multinationala pentru stabilirea infrastructurii de securitate in Pacific. Ati vazut exercitii multinationale care implica tot mai mult marina indiana , de exemplu. Indienii au fost intotdeauna reticenti pentru orice lucru care pare chiar a fi o alianta militara. Si apoi, bineinteles, tarile care se afla intr-un fel de regiunea eurasiatica si care sunt supuse constrangerii de catre China sunt nerabdatoare sa obtina mai mult pentru o mai mare cooperare in domeniul apararii.