Biden face un nou angajament pentru emisiile de gaze cu efect de sera din SUA: o reducere de 50%

Presedintele Biden a deschis joi dimineata un summit global privind schimbarile climatice, anuntand ca Statele Unite vor viza reducerea la jumatate a emisiilor de gaze cu efect de sera, pe baza nivelurilor din 2005, pana la sfarsitul deceniului.

Acel obiectiv agresiv pentru 2030, pe care Casa Alba il incadreaza ca o ,,reducere de 50-52 la suta”, va fi formalizat intr-un document numit ,,contributie determinata la nivel national” sau NDC.

NDC este un angajament public de a aborda schimbarile climatice facute de fiecare tara care a semnat Acordul de la Paris din 2015, pe care SUA l-a lasat formal anul trecut la cererea presedintelui de atunci Donald Trump si a reintrat in acest an dupa ce Biden a preluat functia.

La Summitul privind clima, Biden subliniaza angajamentul SUA si oportunitatea economica

Acordul de la Paris urmareste sa impiedice lumea sa se confrunte cu cele mai nefavorabile scenarii care ar putea aparea daca Pamantul se incalzeste cu mai mult de 2 grade Celsius fata de era preindustriala, cu scopul de a mentine cresterea sub 1,5 grade Celsius. Deja, temperaturile globale anuale medii sunt cu 1 grade Celsius mai mari decat la mijlocul secolului al XIX-lea, sau cu aproape 2 grade Fahrenheit.

Cand acordul climatic global a fost creat pentru prima data in timpul administratiei Obama, SUA s-au angajat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 25% sub nivelurile din 2005 pana in 2025, un obiectiv pe care tara nu este pe drumul cel mai bun. Pe langa faptul ca SUA si-a scos angajamentul, administratia Trump a derulat multe eforturi federale de reducere a emisiilor.

Inainte de anuntul de joi, administratia Biden a fost supusa unei presiuni crescande pentru a-si stabili un obiectiv agresiv de reducere cu cel putin 50% a gazelor cu efect de sera pe baza nivelurilor din 2005, pentru a compensa reducerile emotionale din SUA. Aceasta presiune a venit atat de la sustinatorii mediului, cat si de la un grup de 300 de corporatii care au semnat recent o scrisoare prin care cerea administratiei sa reduca emisiile la jumatate pana in 2030 – dublul obiectivului stabilit de Obama.

Sute de companii solicita SUA sa reduca emisiile de carbon

Vorbind cu NPR inainte ca anuntul sa fie facut, consilierul national pentru clima al lui Biden, Gina McCarthy, a declarat ca reducerea la jumatate a emisiilor din SUA este un obiectiv realist. “Multi ar crede ca acest lucru nu este realizabil. Dar as argumenta ca exista oportunitati pentru noi de a putea fi foarte agresivi in ceea ce va lua pentru acea oportunitate”, a spus ea.

“Aceasta nu este o provocare de care ar trebui sa ne ferim”, a spus McCarthy, argumentand ca planul de infrastructura de 2 miliarde de dolari al lui Biden ar conduce economia tarii in aceasta directie. “Vorbim despre trenuri. Vorbim despre nave. Vorbim despre o oportunitate de a avansa sectorul nostru de transport, investind in vehicule electrice si fabricarea bateriilor aici in Statele Unite, atat pentru vehicule, dar si pentru oportunitati de depozitare a bateriilor. Vorbim despre construirea unei noi retele rezistente. “

Acum, Casa Alba imbratiseaza formal acest obiectiv. Insa, cand au anuntat marcatorul intr-un apel cu reporterii miercuri seara, oficialii administratiei nu au furnizat in mod special niciun detaliu nou despre cum, exact, SUA vor realiza aceste reduceri.

Cum ar putea SUA sa reduca la jumatate emisiile climatice pana in 2030

Oficialii au evitat, de asemenea, sa raspunda la o intrebare daca planul de infrastructura – pe care Biden, McCarthy si altii din Casa Alba l-au incadrat ca un efort fara precedent pentru a accelera tranzitia catre o economie de energie curata – ar fi un factor cheie in reducerea la jumatate a amprentei emisiilor din tara. .

Urgenta si un pitch economic

Biden a facut din combaterea schimbarilor climatice o prioritate absoluta, chiar daca a candidat la functii si a intrat in presedintie in mijlocul unei pandemii care a avut loc intr-un secol. El a incadrat planeta care se incalzeste in timp ce una dintre cele patru crize existentiale asupra carora se concentreaza administratia sa.

Doua teme cheie apar atunci cand Biden si consilierii sai de varf vorbesc despre schimbarile climatice. Primul este urgenta. “In opinia mea, am asteptat deja prea mult timp pentru a face fata acestei crize climatice si nu mai putem astepta”, a spus Biden inainte de a semna o serie de comenzi executive axate pe clima in prima sa saptamana in Casa Alba. ,,O vedem cu ochii nostri, o simtim, o stim in oase si este timpul sa actionam”.

Biden, McCarthy si trimisul sau special pentru clima, John Kerry, se refera in mod regulat la urmatorul deceniu ca o fereastra de reducere a emisiilor. Dupa ce Biden a intrat in functie, s-a mutat imediat pentru a reintroduce SUA in Acordul de la Paris.