Economisire pentru copii de la Bancpost

Bancpost lanseaza un produs care combina beneficiile unui cont bancar clasic de acumulare cu cele ale unei polite de asigurare de viata cu componenta de economisire. Instrumentele avantajoase si flexibile de economisire devin din ce in ce mai importante pentru cei care isi permit si sunt dispusi sa economiseasca, avand in acelasi timp si educatia financiara necesara pentru a le intelege mecanismele de functionare.

Cu atat mai importanta este economisirea in beneficiul copiilor, astfel incat acestia sa dispuna in viitor de resursele necesare unui debut de succes in viata de adult. Este vorba in primul rand de banii necesari pentru achitarea studiilor, achizitionarea unei case sau de investitia initiala pentru demararea unei afaceri proprii. Cu cat decizia este luata mai timpuriu, cu atat capitalul necesar poate fi acumulat mai usor, fara presiuni financiare asupra bugetului familiei.

Siguranta si flexibilitate

Un parinte care economiseste in beneficiul copiilor sai are nevoie atat de siguranta, cat si de flexibilitate. In general, pe piata exista produse de acumulare bancare (depozite sau conturi de economii) sau polite de asigurare de viata. Bancpost a combinat beneficiile celor doua tipuri de produse intr-un Plan de Economii pentru Copii.

Componenta bancara este furnizata chiar de catre Bancpost, iar cea de asigurare, de catre Eurolife ERB – societatea de asigurari de viata care face parte din acelasi grup financiar ca si banca. Prin acest produs, parintii isi pot acoperi, in beneficiul copiilor, atat nevoile de economisire, cat si pe cele de protectie. Acesta se adreseaza persoanelor cu copii de pana la 15 ani.

Componenta bancara

Planul de economii pentru copii al Bancpost presupune in primul rand deschiderea unui cont de economii pe numele copilului. Acesta este titularul contului. Suma minima pentru deschiderea contului de economii este de 250 lei. Aceasta nu ramane blocata in cont, ci din ea se pot plati ulterior primele de asigurare lunare. Contul este unul flexibil, in sensul ca se pot face depuneri si transferuri oricand, in orice suma. Sunt permise si retragerile de sume, facilitate utila in cazul unor situatii neprevazute.

Dobanda bonificata este de 5% pe an si se ofera pentru solduri de peste 500 lei. In plus, la sume lunare medii de peste 4.000 de lei, banca acorda un bonus de dobanda de 0,25% pe an. Contul de economii este garantat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), in limita plafonului comunicat de acesta, care este de 100.000 de euro. Componenta de asigurare Polita de asigurare cu componenta de economisire se incheie pe numele parintelui sau tutorelui. Suma asigurata va fi platita de catre societatea de asigurare la maturitatea contractului, atunci cand copilul va avea o varsta intre 18 si 25 de ani. Prima lunara minima este de 75 de lei.

Suma asigurata este garantata la maturitatea contractului de asigurare. Daca pe parcursul valabilitatii acestuia parintele decedeaza, compania de asigurari preia plata primelor, astfel incat la finalul contractului copilul sa beneficieze intregral de suma asigurata. Necesitatea acestei garantari integrale a reiesit, in urma unor studii si analize, ca urmare a aversiunii la risc in general a clientilor romani, care este cu atat mai pronuntata atunci cand vine vorba de protectia financiara a copiilor.

La maturitatea contractului, se va vira in contul de economii, alaturi de suma asigurata garantata, si participarea la profit corespunzatoare, care reprezinta rezultatul administrarii primelor de asigurare. De retinut ca beneficiile din asigurari sunt scutite de plata impozitului pe venit de 16%.

Ca protectie fata de inflatie, se poate activa optiunea de crestere anuala automata cu 5% a primei de asigurare. Durata minima a contractului este de 10 ani, iar cea maxima – pana cand copilul implineste 25 de ani. Anual, prima de asigurare poate fi modificata, iar optiunea de protectie fata de inflatie poate fi activata sau dezactivata. Se poate solicita suspendarea pe maxim 3 luni a platii primelor lunare, daca titularul intampina dificultati financiare temporare.

Exemple de calcul

Se ia in calcul o prima de asigurare lunara, in primul an de contract, de 75, respectiv 150 lei pe luna, prime majorate anual cu 5%, ca protectie fata de inflatie.